Tento muž sa v práci nenadrie: Ruky veľmi nepoužíva, stačí mu jeho nos

George Aldrich nie je expert na cestovanie do vesmíru, nevie ani postaviť raketu, no aj napriek tomu zastáva veľmi dôležitú pozíciu v samotnom NASA. Do vesmíru totiž nemôže odletieť nič, čo pred tým neprešlo Aldrichovým nosom. Už viac ako 40 rokov sa tento muž venuje veľmi netradičnej, no o to dôležitejšej práci: ovoniava predmety.

Pozícia oňuchávač predmetov možno vyznie na prvý pohľad ako vtip, ide ale o veľmi dôležitú činnosť. Úlohou Aldricha je ovoňať všetky predmety pred tým, ako pôjdu do vesmíru. Typický deň testovania toxicity a zápachu teda spočíva v tom, že George postupne ovoniava knihy, čiapky, lepidlá, hodinky a iné predmety, ktoré budú každodenne používané v rámci špecializovanej vesmírnej výbavy astronautov.

Naozaj nejde o žart a táto práca má veľký význam. Akýkoľvek, aj ten najmenší zápach by totiž mohol zostať roky vo vesmírnej stanici, čo by mohlo sťažiť prácu astronautov, ba dokonca spôsobiť, že ochorejú, ak mu budú vystavení. Ak sa George pomýli a nesprávne identifikuje problematický zápach, môže to ohroziť celú misiu. Aj preto sám seba často označuje ako bodyguarda astronautov.

„Tu na zemi je to so zápachom bezproblémové – ak niekto krája cibuľu alebo použije toaletu – všetky tieto pachy vyprchajú,“ vysvetľuje Suzanna Harperová, manažérka čuchového laboratória NASA. „To, vďaka čomu pach zmizne, je rozriedenie vzduchu novým, ktorý prúdi - napríklad do miestnosti. Avšak keď ste na vesmírnej stanici alebo v rakete, nie je tu žiaden ďalší vzduch, nemôžeme len tak otvoriť okno a nechať prúdiť čerstvý vzduch,“ objasňuje.

George má naozaj špeciálny čuch. Výnimočnú schopnosť objavil už v detstve. Až neskôr sa dostal priamo do NASA, ktorá hľadala oňuchávačov dobrovoľníkov. Prihlásil sa a uspel náročným testom, ktorý pozostával z rozoznávania siedmich základných pachov: pižmový, svieži, kvetinový, éterický, štipľavý, ostrý a zatuchnutý. 

Sám George dokáže roroznať viac ako 10 000 rozličných vôní a zápachov, využíva pri tom svojich takmer 400 čuchových receptorov. Narozdiel od ostatných ľudí ich však využíva naplno každý deň. Vo svojej doterajšej kariére oňuchal viac než 780 materiálov.

Viac o téme: Nasa Onuchavac
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk; oddditycentral; Text: jm; Foto: independent

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy