Tieto 3 logické úlohy nevyrieši hocikto: Otestujte si, ako je na tom vaše IQ

Zdroj: Getty Images

Máte radi logické úlohy? Tieto tri budú pre vás skutočnou lahôdkou. Dobre si prečítajte všetky zadania a pokúste sa úlohy vyriešiť, neprejdite hneď k správnym riešeniam. Podarí sa vám uhádnuť správnu odpoveď? Potrápte svoje mozgové závity a nezabudnite sa pochváliť svojou úspešnosťou v ankete.

 

 

 

 

 

  1. Autobus
    Na začiatok si predstavte, že riadite autobus na 20 kilometrovej ceste. Na prvej zastávke nastúpilo 30 ľudí. Na druhej zastávke 3ľudia vystúpili a 10 nastúpilo. Kým ste prišli k druhej zastávke, vyložili ste 26 ľudí a 2 nastúpili. Keď dorazíte k poslednej zastávke, poslední cestujúci vystúpia z autobusu. Akej farby mal šofér oči?
  2. Ktorý odsúdenec sa zachráni?
    Pozrite sa na obrázok nižšie. Štyria lúpežníci sú odsúdení na smrť. Dostanú však možnosť zachrániť sa, ak uhádnu, akej farby je klobúk na ich hlave. Nemôžu sa obzrieť, hýbať, ani pozrieť na svoj vlastný klobúk. Nie je pred nimi žiadne zrkadlo a nesmú sa medzi sebou rozprávať. Vedia iba, že na ich hlavách sú umiestnené dva čierne a dva biele klobúky. Majú iba jeden pokus, aby uhádli. Myslíte si, že niektorý z nich uhádne, akej farby je klobúk na jeho hlave a zachráni sa?
    Tieto 3 logické úlohy Galéria fotiek (5)
  3. Rátanie s kvetinami
    Dobre sa pzrite na nasledujúci obrázok. Podarí sa vám vyrátať posledný príklad?
    Tieto 3 logické úlohy Galéria fotiek (5)

 

Riešenia a správne odpovede nájdete nižšie. Najprv sa však pokúste vyriešiť logické úlohy sami.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Správna odpoveď – autobus

Ak si dobre prečítate zadanie, odpoveď sa skrýva už v jeho prvej vete. Vy ste šoférom autobusu, čiže správne odpoviete vtedy, ak uvediete vašu farbu očí. V tejto úlohe nejde o žiadne zložité rátanie, je to len chyták, či riadne čítate, čo je uvedené.

 

Správna odpoveď – odsúdenci

Hoci ide o krutý rozsudok, jeden z odsúdených má naozaj šancu uniknúť trestu. Ako vidíme, prvý lúpežník má čierny klobúk a vidí lúpežníka číslo 2 a lúpežníka číslo 3. Lúpežník číslo 2 má biely klobúk a vidí lúpežníka číslo 3. Lúpežník číslo 3 má čierny klobúk a nevidí nikoho. Lúpežník číslo štyri má biely klobúk a taktiež nevidí nikoho.

Tieto 3 logické úlohy Galéria fotiek (5)

Hoci lúpežník číslo 1 vidí pred sebou dvoch lúpežníkov s bielym a čiernym klobúkom, nevie a nemôže odpovedať, pretože si nie je istý, akej farby je jeho klobúk. Lúpežník číslo 2 vie, že ak by mal on a lúpežník číslo 3 rovnakú farbu klobúka, lúpežník číslo 1 by hneď vedel správnu odpoveď a zakričal by ju. Lúpežník číslo 1 však mlčí. To znamená, ak lúpežník číslo 2 pred sebou vidí čierny klobúk, môže si byť istý, že on má na hlave biely.

 

Správna odpoveď - kvetiny

Ak pri tejto hádanke budete rátať rýchlo, pravdepodobne sa pomýlite. Nie je totiž len o tom, aby ste si za kvetinky dosadili správne číslice, musíte venovať pozornosť poslednému samotnému vzhľadu kvetov. Posledný fialový kvet, ak sa pozorne pozriete, má totiž iba 4 okvetné lístky, zatiaľčo predchádzajúce, tiež fialové, veľmi podobne vyzerajúce kvety, ich majú 5. To z nich robí odlišné kvety s odlišnými číslicami. Výsledok posledného príkladu je teda 81. Odpovedali ste správne?

Tieto 3 logické úlohy Galéria fotiek (5)

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: IQ Logické úlohy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: dazzling; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy