Týchto 5 psychologických trikov sa musíte naučiť: Vďaka nim si v práci získate každého

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vychádzať v práci s kolegami je niekedy naozaj fuška. Na jednom mieste sa zoskupujú rozličné povahy, ktoré vám nemusia sedieť. Alebo ste jednoducho v práci nový a chcete sa čo najrýchlejšie začleniť do kolektívu. Ako na to? Ak už všetky vaše pokusy zlyhali, stavte na psychológiu. Vyskúšajte týchto 5 trikov a staňte obľúbencom v práci.

 

 

 

 

  1. Nájdite spoločného nepriateľa
    Nič vás s kolegami nezblíži viac, ako keď si nájdete niečo, na čo môžete spoločne frflať a nadávať. Šéf na vás totálne kašle? Je to žgrloš a výplatu posiela v posledný možný termín? Toto sú problémy, ktoré pravdepodobne trápia aj vašich kolegov. Je to možno zvláštne, ale spoločná nenávisť ľudí naozaj spája. Potvrdila to aj štúdia z roku 2011. Ukázalo sa, že ak dvaja úplne cudzí ľudia neznášali konkrétnu osobu, cítili sa „prepojení“ a blízki. Ak sa teda snažíte dostať bližšie k vašim kolegom, ukážte im, že stojíte na rovnakej strane, že „bojujete“ za rovnakú vec – napríklad za nespravodlivé zaobchádzanie so zamestnancami či neférové platy.
  2. Pýtajte sa viac otázok
    Väčšina ľudí strávi konverzáciu tým, že rozprávajú primárne o sebe. A keďže človek je tvor samoľúby, využite šikovný psychologický trik a „hrajte“ na túto strunu. Pýtajte sa kolegov na ich voľný čas, čo zažili počas dovolenky alebo víkendu, aké sú ich plány... Čím viac sa budete pýtať, tým väčší záujem budete ukazovať. A kto by si neobľúbil človeka, ktorý dáva najavo svoju pozornosť?
  3. Ukážte, že kolegov počúvate
    Nie je to len o kladení otázok, ale zároveň aj o výraze, že ich naozaj počúvate. Ak chcete, aby vás kolegovia vyhľadávali nielen v súvislosti s pracovnými záležitosťami, urobte zo seba dobrého poslucháča. Človeka, ktorý sa nielen zaujíma, ale vie druhú stranu aj skutočne vypočuť. Byť dôverníkom sa vypláca.
  4. Požiadajte ich o láskavosť
    Je samozrejmé, že máme radi ľudí, ktorí nám robia láskavosti. A niekoľko štúdií potvrdilo, že ak sa nebojíte požiadať druhých ľudí o pomoc, robíte dobre. Zvyšuje sa totiž šanca, že si vás obľúbia. Ak si ale myslíte, že stačí začať kolegov žiadať o pomoc so všetkým, hneď na to zabudnite. Ľudia nechcú byť využívaní, neznášajú, ak si z nich niekto robí „poskoka“. Obľúbia si vás iba v prípade, ak ich žiadate o láskavosti a ak im ukážete, že je pre vás ich pomoc dôležitá a má veľký význam. Rešpekt a úcta k práci, ktorú vykonávajú, je to, čo vám pomôže zaradiť sa do zoznamu obľúbených kolegov.
  5. Ospravedlňte sa aj v prípadoch, kedy to nie je nutné
    Nie je žiadnou novinkou, že ak niekomu ublížite, ospravedlnenie je skvelým spôsobom, ako to napraviť. Výskumy však ukazujú, že nič nepokazíte ani vtedy, ak sa ospravedlníte za veci, ktoré nie sú vašou vinou, ako napríklad dopravná zápcha, zlé počasie či zmeškaný spoj. Táto technika je známa ako nadmerné ospravedlňovanie sa. A údajne naozaj zaberá. Ak napríklad kolega príde neskoro do práce a sťažuje sa na upchaté cesty a nehody, kvôli ktorým mešká, skúste povedať, že vás to mrzí. Ak príde kolegyňa úplne premočená do práce, pretože vonku leje a ona si zabudla dáždnik, povedzte jej, že je vám to ľúto a pomôžte jej zohnať suché oblečenie. Ak totiž prejavíte ľútosť, ukážete tým svoju empatiu a záujem. Vyjadrite súcit, ukážte im, že v nepríjemnej situácii nie sú sami. Uvidíte, ako sa vám tento trik vyplatí.
Viac o téme: Práca Kolegovia Vzťahy na pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy