Hovorí vám kolega pravdu? Naučte sa odhaliť klamára

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Máte podozrenie, že vás kolega zavádza? Že si vymýšľa a predkladá vám len samé lži? Možno sú vaše pochybnosti o úprimnosti kolegu správne. Ukázalo sa totiž, že ľudia nie sú veľmi dobrí v maskovaní klamstva. Údajne stačí sledovať 11 vecí, ktoré vám prezradia, či človek hovorí pravdu, alebo si vymýšľa. Pozrite sa, na čo by ste mali upriamiť svoju pozornosť, ak chcete odhaliť klamára.

 

 

 

  1. Zmení sa mu dýchanie
    Ak vám niekto klame, môžete spozorovať zmeny v dýchaní – klamárom sa väčšinou dýcha ťažšie. Ide v podstate o reflex: ak je človek nervózny a cíti sa v úzkych, čo je veľmi často pri klamstve, spôsobí to zmenu srdcovej frekvencie a prúdenia krvi. Tým pádom sa im začne dýchať ťažšie.
  2. Opakuje tie isté slová alebo frázy
    Dôvod, prečo tak klamári robia, je ten, že sa vás snažia presvedčiť o tom, čo hovoria. Zároveň tak však získavajú čas, aby si mohli vymyslieť ďalšie „argumenty“.
  3. Zahrnie vás detailami
    Ak niekto klame, väčšinou vás zahrnie obrovským množstvom informácií a až nadbytkom dokonalých podrobností. Klamári zvyčajne veľmi veľa rozprávajú, pretože dúfajú, že vďaka prívalu slov a zdaním otvorenosti budú pôsobiť dôveryhodnejšie.
  4. Rýchlo zmení polohu hlavy
    Ak niekomu položíte otázku a on náhle urobí rýchly pohyb hlavou, môže to znamenať, že vám klame. Klamári pri nečakanej otázke prudko myknú hlavou, naklonia ju do strany alebo sklonia.
  5. Zmeravie
    Pri bežnom rozhovore sa vaše telo prirodzene pohybuje a pôsobíte uvoľnene. Ak však niekto klame, jeho telo zmeravie, ustrnie a dostane sa do neprirodzeného stavu bez takmer žiadneho pohybu. Dobre si preto všímajte postoj tela človeka, s ktorým sa rozprávate.
  6. Dotýka sa úst alebo si ich zakrýva
    Neklamným znakom lži je, ak si osoba priloží k ústam ruku. Je to znak toho, že nechce odpovedať, prípadne má s odpovedaním problém. Zakrývanie si úst alebo ich dotýkanie znamená, že neodkrýva všetko.
  7. Veľmi málo žmurká
    Jasným znakom klamstva je, ak sa na vás človek pri rozhovore pozerá a takmer nežmurkne. Klamár sa totiž snaží nenarušiť očný kontakt, udržiava ho čo najdlhšie a takmer nežmurká. Ak vám človek hovorí pravdu, väčšinou neudržiava výrazný očný kontakt, jeho pohľad môže sem-tam odbehnúť. Naopak, klamári, použijú vytrvalé civenie bez akéhokoľvek prerušenia.
  8. Inštinktívne si zakrýva zraniteľné časti tela
    Najčastejšie je to krk, hruď, hlava alebo brucho. Ak teda chcete zistiť, či je k vám niekto úprimný, všímajte si, či sa nedotýka alebo rukami nezakrýva tieto časti tela.
  9. Prešľapuje nohami
    Klamári väčšinou bývajú nervózni a práve pri lži ich prezradí ich vlastné telo. Ak človek nehovorí pravdu, prešľapuje nohami, pohupuje sa z nohy na nohu. Nepriamo tým dáva najavo, že chce konverzáciu čo najskôr ukončiť a odísť. Ak si teda chcete overiť, či vám človek klame alebo hovorí pravdu, sledujte jeho nohy.
  10. Druhý prípad - klamár má problém rozprávať
    Ak ste niekedy videli záznamy z vypočúvania podozrivého, mohli ste si všimnúť, že pre túto osobu je postupne čoraz ťažšie rozprávať. Stáva sa to preto, lebo v  stresovej situácii nervový systém znižuje produkciu slín, čo vysušuje sliznicu ústnej dutiny. Tak sa potom rozpráva len veľmi ťažko. Iným znakom klamstva je tiež hryzenie či oblizovanie pier.

Viac o téme: Kolegovia Klamstvo Vzťahy v práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy