Takto Facebook platí svojich zamestnancov: 3 pravidlá, ktoré by mali používať všetky firmy

Zdroj: thinkstockphotos.com

Vyjednávanie o plate nie je nič príjemné. Zamestnanec chce dosiahnuť svoje – chce primeraný a slušný plat, zamestnávateľ si zas háji svoje záujmy – chce čo najviac znížiť náklady. Nie je však pravidlom, že sa predstavy oboch strán stretnú. Často sa to končí frustráciou zamestnanca a jeho nespokojnosťou s platom. V spoločnosti Facebook to však funguje trochu inak. O mzde zamestnanca tu rozhodujú tri pravidlá. Dobre si ich pozrite, chceli by ste byť podľa nich posudzovaný aj vy?

 

  1. O plate sa nevyjednáva – a Facebook má na to dôvod
    Vedieť si vyjednať to, čo chcete, je cenná zručnosť. V spoločnosti Facebook by ste však s týmto nepochodili. Platí totiž, že pokiaľ ide o určenie platu, nevyjednáva sa. Táto filozofia však má zmysel: Facebook vás totiž neprijíma kvôli vašim vyjednávacím zručnostiam (pokiaľ sa vyslovene nehlásite na pozíciu, kde musíte ovládať vyjednávanie). A keďže vyjednávanie je súbojom, v ktorom vyhráva lepší a skúsenejší človek, niektorí zamestnanci by sa ocitli v nevýhode (ak nie sú dobrí vo vyjednávaní). Prípadne by to skončilo tak, že vyšší plat by si vybojovali iba tí, ktorí excelujú v argumentovaní. Facebook preto nepovažuje za správne, aby tento spôsob určoval, koľko má človek zarábať. 
  2. Do úvahy sa berie predchádzajúci aj súčasný plat
    Keďže vyjednávanie v spoločnosti Facebook nefunguje, kandidáti musia dať zamestnávateľovi vedieť, ako sú na tom s platom. Facebook tvrdí, že ľudí prijímajú na základe ich skúseností, praxe, toho, čo môžu firme ponúknuť. Aj preto pri zvažovaní, koľko ponúknuť konkrétnemu zamestnancovi, posudzujú aj jeho aktuálnu situáciu. Nechcú totiž prísť s ponukou, ktorá by bola pre daného zamestnanca pod jeho životný štandard. Analytici Facebooku pracujú na tom, aby zamestnanec dostal ponuku, ktorá bude zaujímavá aj v porovnaní s ich konkurenciou.
  3. Je to o spravodlivosti
    Vedeli ste, že ženy pri navrhovanom plate častejšie súhlasia s prvou ponukou, ktorú dostanú, no muži ďalej vyjednávajú, kým nedosiahnu svoje? Ukázalo sa dokonca, že ak si aj ženy chcú vyjednať viac, sú vnímané ako príliš agresívne. Tomuto sa chce spoločnosť Facebook vyhnúť a aj preto razia politiku dôkladného porovnávania medzi jednotlivými pozíciami a pracovnými kategóriami, ich úrovňami a tiež aj lokalitou, v ktorej sú vykonávané. Firma sa tak hrdí tým, že medzi platmi zamestnancov v rámci danej pozície existujú len minimálne rozdiely. 

Mark Zuckerberg pozná správnu Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

Viac o téme: Plat Mzda Facebook
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy