9 hlúpych zlozvykov, ktorými si ničíte zdravie: S týmto raz a navždy skoncujte

Možno si to ani neuvedomujete, ale každý deň vykonávate tie isté činnosti. Ak by ste sa zamysleli, ako pravidelne ich opakujete a ako môžu ovplyvniť vaše zdravie, pravdepodobne by ste sa rozhodli o radikálnu zmenu. Pozrite sa, ako môžu aj zdanlivo nevinné maličkosti spôsobiť naozajstnú pohromu pre vaše zdravie a s čím sa treba už raz a navždy rozlúčiť.

 

 

 

  1. Celý deň pozeráte do obrazovky počítača
    Zrátajte si, koľko času trávite pozeraním do obrazovky počítača. Že je to nielen počas pracovného dňa, ale aj keď prídete domov? Ak si nechcete spôsobiť problémy so zrakom, doprajte si prestávky, snažte sa často žmurkať a nezabudnite ani na očné cviky – v rámci prestávky sa skúste zapozerať na vzdialený bod a zostrujte naň.
  2. Neraňajkujete
    Vynechávanie prvého jedla dňa môže mať vážne negatívne následky v súvislosti s vašou váhou, energiou či dokonca cukrom v krvi. Raňajky by ste si mali dopriať každé ráno, ak chcete naštartovať váš metabolizmus aj mentálnu výkonnosť.
  3. Často pijete alkohol, fajčíte
    Nie je žiadnou novinkou, že fajčiari často zomierajú na rakovinu, väčšina z nich na rakovinu pľúc, s veľkým rizikom, že sa môže „pridať“ aj rakovina ústnej dutiny, hrtana či pažeráka. V súvislosti s fajčením sa však objavujú aj mŕtvice, vysoký krvný tlak či infarkty.
    Čo sa týka alkoholu, ak si ho doprajete na pravidelnej báze, prakticky do seba dávate jed. Myslite na riziko poškodenia pečene, rakoviny, vysoký krvný tlak, ale napríklad aj depresie.
  4. Zadržiavate moč
    Poviete si, že to vydržíte, kým skončí porada? Alebo že to ešte vydržíte, veď o hodinku vystupujete z vlaku? Robíte veľkú hlúposť. Keď cítite, že musíte, choďte. Zadržiavanie moču dlhý čas neprospieva vášmu zdravie a môžete si spôsobiť nepríjemné ťažkosti s močovými cestami.
  5. Neustále žujete žuvačky
    Prekvapenie? Nuž, možno žuvačky žujete preto, aby ste mali svieži dych, ak sa však s touto gumenou hmotou neviete rozlúčiť za žiadnych okolností, možno vás presvedčí fakt, že pohyb čeľusťou, ktorý pri žuvaní vykonávate, spôsobuje výrazný tlak na čeľustný kĺb. Pravidelným opakovaním tohto pohybu – žuvania – si môžete privodiť bolesť či pukanie sánky. Áno, aj toto môže spôsobiť obyčajná žuvačka.
  6. Obhrýzate si nechty
    Tento (nechutný) zlozvyk je spojený s vašou nervozitou. Obhrýzaním nechtov si môžete poškodiť nechty, no pri poranení kože okolo nechtov hrozí infekcia. Tak sa ľahko môžu do vášho tela dostať vírusy. A to sú celkom vážne dôvody, prečo s týmto zlozvykom prestať.
  7. Príliš dlho sedíte
    Tomu, že sedenie je zabijak, sme sa venovali aj v minulom článku. Ako si poradiť s celodenným sedením – najmä ak to vyžaduje vaša práca, radíme tu. Vyskúšajte uvoľňujúce cviky.
  8. Nosíte ťažkú tašku iba na jednom pleci
    Keďže záťaž nie je rovnomerne rozložená, je zaťažovaná iba jedna strana chrbtice. Nečudujte sa preto, ak trpíte bolesťami chrbta či krku.
  9. Nosíte nesprávne topánky
    Vysoké podpätky zabíjajú vaše nohy a nepriaznivé dôsledky pocíti celé telo. To, akú obuv nosíte, ovplyvňujte zdravie vašich chodidiel, kolien, bokov a chrbta, tvrdia lekári. Ľudské telo nie je stavané na nosenie vysokých podpätkov a prejaviť sa to môže prejaviť rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Avšak pozor, odborníci varujú aj pred nosením žabiek (noha nie je dostatočne fixovaná, ale aj topánok s rovnými podrážkami – pre ľudskú nohu je ideálny podpätok vo výške 4 cm.

Ktorý z týchto zlozvykov robíte vy?

Viac o téme: Zdravie Práca Zlozvyky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; rd.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy