Nepracujte za fazuľky: 8 dôvodov, pre ktoré by vám šéf mal zvýšiť plat

Máte pocit, že by si vás vaša firma mala začať viac vážiť? Ako by sa na to ale pozrel váš zamestnávateľ? Vníma vás ako dobrého a kvalitného zamestnanca? Všetko sa dá overiť v nasledujúcich bodoch. Dobre si pozrite charakteristiky excelentného zamestnanca, ktorého by si firma mala začať vážiť. Ak všetky body spĺňate, no vaše žiadosti o vyšší plat či povýšenie sú zmietané zo stola, naberte odvahu a začnite si veriť: vy sa na trhu práce rozhodne nestratíte a zaslúžite si oceniť svoje kvality.

 

 

  1. Ste dobrý kolega
    Nielen v zmysle, že je s vami zábava v kancelárii, ale že ste aj tímový hráč. To znamená, že si nepripisujete úspechy vašej skupiny za svoje, ale férovo uznáte a pochválite aj ostatných za ich prácu.
  2. Neustále sa vzdelávate a zlepšujete
    Zamestnancov, ktorí na sebe neustále pracujú, zlepšujú sa a zdokonaľujú svoje schopnosti, by si firmy mali ceniť. A to napríklad vyšším platom alebo povýšením.
  3. Pomenúvate veci pravými menami
    V zdravo fungujúcej spoločnosti sa úprimnosť a otvorenosť cenia. Nepáči sa vám, ako sú zamestnanci informovaní? Chceli by ste zlepšiť systém porád? Ak sa s týmto obrátite na vášho nadriadeného a otvorene poviete, čo si myslíte, správny šéf váš názor ocení a akceptuje ho.
  4. Ste proaktívny
    Nesedíte na mieste a nečakáte, čo treba urobiť? Sami zisťujete, čo treba vyriešiť, kde sú problémy a začnete na tom pracovať? Ste vysnívaným zamestnancom všetkých firiem.
  5. Šéf sa na vás môže spoľahnúť
    Vie váš šéf, že pokojne môže odísť na dovolenku a nemusí sa obávať toho najhoršieho? Že firma a jeho oddelenie budú fungovať rovnako dobre, ako keby bol prítomný? Ak je toto jedna z vašich vlastností, zvážte, či by vás vo firme nemali viac oceniť.
  6. Pre ostatných ste zdrojom dobrých rád
    Ak vás vaši kolegovia vyhľadávajú, pýtajú sa vás na váš názor, prichádzajú si po rady, prípadne s vami diskutujú riešenia problémov,  je viac než jasné, že ste excelentný pracovník, ktorého by si firma mala hýčkať.
  7. Vždy dokončíte to, čo ste začali
    Môžete mať kopec plánov, ak sa do nich nepustíte, nezačnete ich realizovať a nedokončíte ich, sú zbytočné. Nadriadení majú radi ľudí, ktoré nezostanú iba pri rečiach, ale vedia sa preukázať aj skutkami. Ste to vy? Pripomeňte sa najbližšie vášmu šéfovi.
  8. Naozaj pracujete
    Je veľa zamestnancov, ktorí neustále rozprávajú o tom, ako veľa práce majú, no potom ich vidíte niekoľkokrát za deň na fajčiarskych prestávkach, ako majú čas viesť dlhé debaty v kuchynke a pokojne si doprajú aj dlhšie obedy. Je potom otázne, ako veľmi sú v práci vyťažení. Ak si vy nevymýšľate, ako veľa toho máte, no namiesto toho naozaj plníte úlohy, ktoré dostanete a sú za vami reálne výsledky, máte skvelé argumenty pre vášho nadriadeného.
Viac o téme: Kariéra Plat Mzda Povýšenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy