5 vecí, ktoré nikdy nesmiete robiť na pracovnom počítači: Na toto si dajte obzvlášť pozor

Ilustračné fotoIlustračné foto

Stal sa pracovný počítač vašou bežnou súčasťou? Je pre vás prirodzené využívať ho aj na súkromné účely? Nie je to najlepší nápad. Prečo by ste sa na svoj počítač v práci mali pozerať ako na cudzí a na čo si dať pri jeho využívaní obzvlášť pozor, vysvetlíme v riadkoch nižšie.

 

 

 

 

  1. Neukladajte si vaše súkromné heslá
    Ak sa prihlasujete do svojho e-mailového konta, do vášho internet bankingu, prípadne nakupujete cez pracovný počítač, nezvoľte možnosť zapamätania hesla či zadaných údajov (napríklad čísla karty). Áno, pracovný počítač využívate často 8 hodín denne, zvykli ste si naň a považujete ho za „svoj“, až tak váš ale nie je, myslite na to. Zadali by ste citlivé údaje a heslá niekomu cudziemu do jeho počítača? Nerobte to preto ani v pracovnom, veď ten je majetkom vášho zamestnávateľa.
  2. Nepripájate sa na bezplatné verejné WI-FI, keď pracujete s citlivými údajmi
    Pracujete na vašom pracovnom počítači v kaviarňach? Prihlasujete sa tu na bezplatnú wi-fi sieť? Pokiaľ narábate s citlivými údajmi týkajúcich sa firmy (ale aj s vašimi vlastnými), na verejnú wi-fi zabudnite. Neprihlasujte sa cez takúto wi-fi do svojho e-mailu, bankového účtu, nezadávajte údaje zo svojej kreditnej karty. Nikdy neviete, či ide o naozaj bezpečnú sieť.
  3. Nehľadajte si novú prácu na pracovnom počítači
    Môžete držať jazyk za zubami a nepovedať o svojich zajačích úmysloch nikomu z firmy, prezradiť vás dokáže obyčajné surfovanie na pracovnom počítači. Nikdy neurobte to, že si cez firemný počítač pozeráte voľné pracovné miesta či posielate životopis z pracovného e-mailu. Váš zamestnávateľ sa to môže ľahko dozvedieť a o prácu môžete prísť rýchlejšie ako ste plánovali.
  4. Neukladajte si v ňom osobné materiály
    Súkromné fotografie, videá, dôležité osobné dokumenty či zmluvy nemajú čo hľadať v pracovnom počítači. Opäť platí, že to nie je váš majetok, počítač môžete len používať – a to na pracovné účely. Nikdy neviete, čo sa stane s počítačom, keď odídete z firmy a kde skončia všetky vaše uložené súkromné materiály.
  5. Nevyhľadávajte na ňom nevhodné weby
    Hoci vy možno krútite hlavou, že je to predsa logické, stále existujú ľudia, ktorí považujú za normálne navštevovať z pracovného počítača stránky pre dospelých, nakupovať cez e-shopy, navštevovať rozličné záujmové portály. O všetkom, čo vyhľadávate, čo si čítate a sledujete, má váš zamestnávateľ dokonalý prehľad. Ak nie ste platený za surfovanie na webe, dajte si na to pozor. Nemusí vám pre to hroziť rovno výpoveď, no dostať sa môžete do nepríjemnej alebo aj trápnej situácie.
Viac o téme: Počítač Práca Údaje IT
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: glassdoor; businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy