Kolegovia, ktorých v práci nechcete: 8 najhorších typov zamestnancov

Zamestnanie si vyberáte sami. Keď zhodnotíte, že vám vyhovujú podmienky, náplň práce, platové ohodnotenie, poviete si, že to beriete. Čo už však nie je celkom vo vašej moci ovplyvniť, sú kolegovia. Ak máte v práci skvelý kolektív, je radosť chodiť do zamestnania. Ak však máte vo firme tieto typy ľudí, určite viete, aké je niekedy utrpenie prežiť pracovný deň. Pozrite sa na osem najhorších typov zamestnancov.

 

 

  1. Neúprimní, falošní kolegovia
    Nielenže sa týmto ľuďom nedá veriť, je tiež umenie s nimi vychádzať. Takíto ľudia si bez problémov a bez hanby dokážu pripísať zásluhy svojho spolupracovníka, klamať do očí či vymýšľať si. Ako sa dá potom s takýmito kolegami vytvoriť dobrý kolektív?
  2. Klebetníci
    Nejakému tomu šuškaniu a šíreniu rečí sa na pracovisku úplne vyhnúť nedá. Problém nastáva vtedy, ak sa niektorí zamestnanci viac venujú klebetám viac ako svojej náplni práce. Na druhej strane, ak sa stretávate s klebetníkom, ktorý vám pravidelne donáša „najčerstvejšie“ informácie o niektorom z kolegov, pravdepodobne robí niečo podobné aj za vaším chrbtom.
  3. Závistlivci
    Závisť na pracovisku predstavuje reálnu hrozbu. Ak sa začne rozmáhať, môže viesť k vzniku poriadnych problémov. Závistlivci vo svojej túžbe dosiahnuť a získať to, čo majú ich úspešní kolegovia, otrávia vzťahy na pracovisku a vytvoria tak nepríjemné prostredie, v ktorom sa ostatným zamestnancom funguje s veľkými ťažkosťami.
  4. Pätolizači
    Dobré vzťahy s nadriadeným sú základ. Sú však ľudia, ktorí to preháňajú a zamerajú sa radšej na to, aby boli obľúbení, než na výsledky svojej práce. Ak sú vo svojej činnosti úspešní (a veľmi často sú, pretože aj mnohí nadriadení sú „len ľudia“) a šéf si ich vyberie za svojho obľúbenca, môže to vážne narušiť vzťahy v rámci celého tímu. Ostatní zamestnanci môžu mať pocit, že ich aktivita a ťažká práca je teda zbytočná, keďže na dosiahnutie úspechu a výhod stačí len dostať sa do priazne šéfa.
  5. Workoholici
    Hoci sa zamestnanec-workoholik môže javiť na prvý pohľad ako dobrá voľba, nie je to celkom tak. Takýto element v tíme môže spôsobiť u ostatných zamestnancov neistotu, pretože nie každý môže (napríklad z rodinných dôvodov) zostať v práci do neskorých nočných hodín. Pred šéfom síce môžu nadčasy vyzerať skvelo, problémom je, že človek nedokáže v takomto režime fungovať dlhodobo a skôr či neskôr môže prísť k vyhoreniu. Tým pádom sa bude musieť hľadať nový člen do tímu.
  6. Toxickí kolegovia
    Máte aj vy kolegov, ktorí sa na všetko neustále sťažujú, frflú, znevažujú a kritizujú? Negatívni ľudia, ktorí nedokážu nájsť na svojej práci nič pekné či pozitívne, môžu svojimi toxickými rečami ľahko „zavíriť“ pracovisko. Ostatným zamestnancom sa potom v takejto atmosfére nepracuje najľahšie a čo je horšie, často sa na nich táto "rétorika" nalepí.
  7. Tí, ktorí idú aj cez mŕtvoly
    Mať v tíme šikovných ľudí, ktorí si idú za svojím cieľom, je skvelé. Problémom však je, ak firma potrebuje, aby fungovali v rámci celej skupiny, nie ako jednotlivci. Prehnané ambície jednotlivca totiž môžu rozbiť vzťahy v tíme tým, že si tento človek začne pripisovať všetky zásluhy a úspechy a pri dosahovaní svojho cieľa nebude brať ohľad aj na svojich kolegov.
  8. Všeteční kolegovia
    Ľudia, ktorí všade boli, všetko videli a počuli a neexistuje téma, ku ktorej by nemali čo povedať. Vedia najlepšie, aké pravidlá by sa mali vo firme dodržiavať, ako by mali zamestnanci pracovať a dokonca vedia aj to, ako by ste si mali robiť vy vašu prácu. Aj pre toto sa v zamestnaní netešia obľube.
Viac o téme: Práca Kolegovia Vzťahy na pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: pixabay.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy