Chcú vyšší plat, tak urobia toto: Riskantná taktika, ktorá nemusí vyjsť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Niekedy to so zamestnávateľom nejde po dobrom. Zamestnanec požiada o zvýšenie platu, no dostane zamietavé nie. Niekedy s odôvodnením, že jeho úsilie a výkony sú nedostatočné, inokedy sa však pred ním zabuchnú dvere bez akéhokoľvek vysvetlenia. Mnohí sa rozhodnú zvýšiť svoje nasadenie, aby šéfa presvedčili, že si pridať zaslúžia. Aj napriek tomu však veľakrát odídu s dlhým nosom, pretože zamestnávateľ si nájde iný dôvod, pre ktorý im nepridá. Preto sa rozhodnú pre riskantnú taktiku. Poznáte ju aj vy?

Mnoho Slovákov, ktorí túžia vidieť na svojej výplatnej páske krajšie čísla, no majú za sebou neúspešné vyjednávania, sa rozhodnú hrať vabank. Sú ochotní napísať a vytlačiť výpoveď a s ňou prísť za zamestnávateľom. Dúfajú totiž, že tak zamestnávateľa „vystrašia“ a on im v snahe udržať ich vo firme ponúkne zvýšenie platu. Čo myslíte, funguje to?

Keď chcete, aby sa zamestnávateľ konečne rozhýbal

Už viacerým sa potvrdilo, že ak zamestnávateľ doteraz nad ich žiadosťami o vyšší plat mávol rukou, pri výpovedi na stole alebo len spomenutí možného odchodu zo zamestnania im začal venovať pozornosť. Podobnú skúsenosť má aj Maroš: „Moje doterajšie žiadosti o vyšší plat skončili vždy tak, že mám prísť inokedy, že mi pridajú neskôr. Naťahovalo sa to už ale príliš dlho a tak som raz prišiel za zamestnávateľom s tým, že som dostal zaujímavú pracovnú ponuku (naozaj prišla, nemusel som si vymýšľať), v ktorej ponúkali lepšie platové ohodnotenie. Šéf vtedy zbystril pozornosť, začal sa zaujímať, koľko mi ponúkajú. Začal so mnou vyjednávať: aby som si svoj odchod rozmyslel, že je ochotný dorovnať ich ponuku. V súčasnej práci som bol spokojný, mal som dobré vzťahy s kolegami a vlastne sa mi ani nechcelo odchádzať, preto mi tento argument skvelo nahral do karát a dosiahol som svoje, opisuje.

Marošov zamestnávateľ si uvedomil, že sa mu oplatí danému zamestnancovi zvýšiť plat, ako keby mal venovať čas hľadaniu a zaškoľovaniu nového človeka. A hoci je to zvláštny, nátlakový spôsob, ako získať vyšší plat, vie niekedy zafungovať.

Maroš si vymýšľať nemusel, Barbora však bola tá, ktorá si povedala, že to riskne. „Nevedela som, ako inak dosiahnuť zvýšenie platu. Bola som doslova zúfalá. Bála som sa, keď som niesla výpoveď na personálne oddelenie, no povedala som si, že ak ju akceptujú, aspoň budem nútená hľadať si novú prácu s lepším platom. To, čo prišlo potom, ma naozaj prekvapilo. Šéf sa ma spýtal, či svoju výpoveď ešte nezvážim, pretože majú pre mňa ponuku. Ponúkli mi vyšší plat a ja som to zobrala," opisuje svoj príbeh.

Boli by ste aj vy ochotný ísť do takéhoto riskantného kroku? Stať sa totiž môže aj to, zamestnávateľ vašu výpoveď akceptuje a vy tak zostanete bez príjmu.

Oplatí sa táto taktika aj vám?

Preto by ste si ešte pred tým, ako sa vôbec rozhodnete pre túto taktiku, mali dobre rozmyslieť, či je vhodná aj pre vás. Skúste si úprimne a objektívne zhodnotiť, či existuje šanca, že vás zamestnávateľ zastaví pred výpoveďou a pokúsi sa vás vo firme udržať. Dovoliť si to totiž môžu iba ľudia, ktorí pracujú na kľúčovej pozícii, prípadne sú zamestnancami, ktorých strata by firmu mohla naozaj bolieť.

Ak ale máte pocit, že váš zamestnávateľ by si váš odchod ani nevšimol, posnažte sa, aby sa to zmenilo. Robte všetko preto, aby ste sa stali zamestnancom mesiaca, aby vaša práca prinášala skvelé výsledky. Jednak si tak zlepšíte svoju pozíciu vo firme a zároveň získate nepriestrelné argumenty, pre ktoré by ste mali dostať vyšší plat. A ak sa potom rozhodnete pre riskantnú taktiku s falošnou výpoveďou a  „nezaberie“, netrápte sa. Aspoň opustíte skúpeho zamestnávateľa, ktorý by vašu aktivitu a prácu aj tak nikdy neocenil.
 

Viac o téme: Plat Mzda Vyjednávanie o plate Vyjednať plat
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy