5 jediných a overených spôsobov, ako sa naučiť cudzí jazyk: Iba takto sa vám to podarí

Firmy vyžadujú angličtinu, kurzy však zamestnancom neplatiaFirmy vyžadujú angličtinu, kurzy však zamestnancom neplatia

Máte pocit, že vaša angličtina „slabne“? Tým, že nepoužívate nemčinu, si v nej už nie ste taký istý? Alebo sa túžite naučiť nový jazyk, no neviete sa k tomu „donútiť“? Nech vám hovorí kto chce, čo chce, existuje len niekoľko overených spôsobov, ako sa jazyk naučiť. Pokiaľ sa neplánujete presťahovať do krajiny, ktorej jazykom chcete vedieť plynulo hovoriť, toto vám zaručene pomôže.


 

 

  1. Presuňte sa do prostredia, kde je rast nevyhnutný
    Ľudský mozog si vždy inštinktívne vyberá ľahšiu a jednoduchšiu cestu. Ak je teda pre vás učenie sa nového jazyka iba možnosťou, nedonútite sa k tomu. Preto učenie sa jazyka ako samouk mnohokrát zlyhá. Donútiť vás však dokážu hodiny angličtiny s lektorom, ktorý nerozumie vašej reči a tak budete chtiac-nechtiac musieť zapájať mozog a používať cudzí jazyk. Ak vám napríklad chýba, že v práci nevyužívate angličtinu, nemčinu alebo akýkoľvek iný jazyk, v ktorom sa chcete zdokonaliť, dajte si výzvu a nájdite si zamestnanie, v ktorom budete jazyk nútení používať. Možno to znie drsne, ale iba vystúpením z komfortnej zóny uspejete.
  2. Uprednostnite plynulosť pred presnosťou
    Aby nedošlo k nedorozumeniu, plynulosťou myslíme schopnosť vyjadriť sa jasne a zrozumiteľne. To znamená jednoduché použitie jazyka v danom momente. Presnosť je zas zameraná na korektnosť a dokonalosť jazyka. Väčšinou to však ľudia učiaci sa jazyk robia naopak. Prekáža im, že nemajú dokonalú gramatiku a presnosť slov, a tak sa boja rozprávať a zlepšovať v jazyku. Ak je to aj váš prípad, zamyslite sa, koľko nepresností a chybičiek urobíte aj v slovenčine a váš prejav je stále zrozumiteľný. Naučte sa a stále si opakujte, že je v poriadku, ak nemáte dokonalú gramatiku.
  3. Využívajte pri učení jazyka dostupné technológie a možnosti
    Existuje množstvo aplikácií, ktoré vám pomôžu zlepšovať sa v cudzom jazyku. Môžete sa testovať, hrať, počúvať, ako znejú jednotlivé slová a frázy. Toto všetko môžete pohodlne robiť cestou vo vlaku, v autobuse alebo v električke, a zároveň tak efektívne využijete svoj voľný čas. Skvelým spôsobom, ako sa učiť jazyk, je začať sledovať filmy s titulkami daného jazyka. Uvidíte, že po čase sa zlepší aj vaša schopnosť porozumieť počutému slovu.
  4. Nájdite si partnera, s ktorým sa budete rozprávať
    Učiť sa nové slovíčka, osvojovať si frázy – to všetko je skvelé. Rozširovanie slovnej zásoby je dôležité. Rovnako dôležité je však jazyk aj používať. Aj preto je nevyhnutné, aby ste mali niekoho, s kým sa môžete porozprávať. Budete si navzájom pomáhať, podporovať sa a posúvať sa.
  5. Poučte sa z každej chyby
    ​Môžete si myslieť, že jazyk ovládate dokonale. Pokiaľ to nie je váš rodný jazyk – a priznajme si, že aj v ňom sa dá urobiť veľmi veľa chýb, nejaké prešľapy urobíte. To však vôbec nie je problém. Nenechajte sa odradiť, ak vás budú ostatní opravovať, najmä ak budete hovoriť s niekým, kto je native spíker. Verte, že ocení, že sa snažíte zdokonaľovať v jeho rodnom jazyku. A čo je najdôležitejšie: každá vaša chyba dokazuje, že sa snažíte. Veľa šťastia!
Viac o téme: Vzdelávanie Anglický jazyk Cudzí jazyk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: fluentu.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy