5 príznakov, že vám práca ničí zdravie: Ak toto dobre poznáte, okamžite konajte

Zdroj: pixabay

Máte pocit, že vám vaše súčasné zamestnanie ubližuje? Bojíte sa o svoje duševné zdravie? Nie, nie je to žiaden výmysel, vaše práca vás môže naozaj zničiť. Je len na vás, či jej to dovolíte alebo ukážete, že je pre vás dôležitejšie vaša spokojnosť a zdravie. A to napríklad aj keď by ste si mali platovo pohoršiť. Dajte si pozor, ak vám budú povedomé niektoré z nasledujúcich piatich príznakov.

 

 

  1. Máte veľké problémy ráno vstať z postele
    Dôvodom však nie je to, že si ešte chcete pospať alebo ste unavený, nechcete vstať preto, pretože sa vám nechce ísť do TEJ firmy, do TOHO prostredia. Naháňa vám vaše zamestnanie hrôzu, spôsobuje podráždenie či žalúdočné problémy? Do takejto práce nemá zmysel chodiť. Vaše zdravie je prednejšie, urobte zmenu čím skôr.
  2. Cítite povinnosť odpovedať na e-maily 24/7
    Jednak váš zamestnávateľ nerešpektuje váš voľný čas a považuje za samozrejmosť, že budete dostupný kedykoľvek a kdekoľvek. Po druhé vo vás vypestoval zlý pocit, že ak neodpoviete, budete mať problém. Takto by to však fungovať nemalo. Máte právo relaxovať a oddychovať a nie, naozaj nemusíte odpisovať na pracovné e-maily o polnoci. Pokojne počkajú do rána. Ak to vás zamestnávateľ nechápe, odporučte mu, nech si hľadá niekoho iného, kto je ochotný obetovať pre pár eur svoje duševné zdravie.
  3. Nemáte čas na prestávky počas pracovného dňa
    Máte toho na starosti toľko, že si medzi jednotlivými činnosťami nestíhate spraviť prestávku? Pre vaše duševné zdravie však nie je dobré, ak neodpočívate. Dopriať si krátky oddych je veľmi dôležité, nezabúdajte na to. Odborníci dokonca radia, ako oddychovať tak, aby ste v práci dosahovali lepšie výsledky. Odporúčajú radšej dopriať si kratšie prestávky, ale častejšie, než dve dlhšie pauzy. Ak je však vo vašej práci nemožné ani uvažovať nad krátkym oddychom, zvážte si, ako dlho chcete ešte fungovať v takomto škodlivom pracovnom prostredí.
  4. Nesocializujete sa s ostatnými kolegami
    Odborníci tvrdia, že ak vás práca mentálna „vysáva“, jedným z dôsledkov môže byť ten, že sa prestanete socializovať s kolegami. To sa môže začať prejavovať obedmi osamote pri svojom stole alebo jednoducho vyčerpaním viesť akýkoľvek rozhovor s kolegami. Ak sa u vás objavuje niečo podobné, môže to byť znak, že si vaša práca vyberá daň na vašom duševnom zdraví.
  5. Máte pocit, že vás môžu kedykoľvek vyhodiť
    Neistota týkajúca sa udržania si zamestnania je zdrojom stresu a úzkosti. To je však hotovou pohromou pre vaše zdravie. Ak chodíte do práce s vedomím, že dnes môže byť na rade vy, nečakajte, kým sa to stane. Majte pripravený svoj životopis a začnite si už teraz hľadať novú prácu.
Viac o téme: Zdravie Práca Zamestnanec
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: pixabay.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy