7 vecí, ktoré ženy musia v práci trpieť: V tomto by muži s nimi nemenili

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Byť ženou na pracovisku nie je niekedy med lízať. Poviete si, že podmienky sú nastavené pre všetkých rovnako? To možno áno, ide však o to, ako to vyzerá v praxi. A faktom zostáva, že mnohé ženy nedostanú prácu iba preto, pretože sú matkami, v zamestnaní prežívajú sexuálny harašment alebo pracujú za nižší plat ako ich mužskí kolegovia. Pozrite si, čomu všetkému musia ženy čeliť aj v 21. storočí.

 

 

  1. Znevýhodnenie kvôli deťom
    Na pohovore sa personalista nemá právo pýtať otázky týkajúce sa osobného života. Realitou však je, že sa to na pohovoroch stále deje. Otázky, či sa žena plánuje vydať a mať deti, prípadne či už deti má, sú neprípustné, no ak odpovie kladne, môže to byť dôvod, pre ktorý prácu nezíska. Neférové je, že v prípade mužov je situácia výrazne iná: ak sa aj stanú otcami alebo si len plánujú založiť rodinu, pre zamestnávateľa to dôležité nie je. Aj toto môžu priniesť rodové stereotypy. Už dávno totiž neplatí, že na materskej ostáva žena alebo že každá žena túži po deťoch.
  2. Sexuálny harašment
    Na sexuálne obťažovanie sa začalo poukazovať najmä v posledných mesiacoch, keď sa mnoho žien rozhodlo prezradiť, s čím všetkým sa na pracovisku stretávajú. Niektorí muži si totiž myslia, že dvojzmyselné vtipy, sexuálne narážky, ale aj dotyky a gestá na pracovisku sú absolútne v poriadku. Nie, nie sú. Nikto z kolegov ani nadriadených nemá právo niekoho sexuálne obťažovať – a platí to aj v opačnom prípade, keď sú obeťami harašmentu muži.
  3. Nižší plat
    Že ženy zarábajú v porovnaní s mužmi v mnohých prípadoch menej, nie je žiadnou novinkou. Aj v mnohých svetových firmách prepuklo, že ženy zarábali na rovnakej pozícii výrazne menej ako ich mužskí kolegovia. Prečo je to tak? Majú ženy menej odvahy a boja sa vypýtať si viac? Alebo je to preto, že muži sú stále vnímaní ako lepší a šikovnejší? Bez ohľadu na to, aký je skutočný dôvod, aj v 21. storočí zostáva faktom, že žena, ktorá sa hlási na rovnakú pozíciu ako muž, bude zarábať pravdepodobne menej.
  4. Postupovanie po kariérnom rebríčku
    V prípade žien je postup v kariére mnoho ráz veľmi náročný, predovšetkým ak majú súperiť s mužským kolegom.  Veď sa pozrite, ako to vyzerá vo vašej spoločnosti, alebo vo firmách, v ktorých ste pracovali? Kto je vo vedení? Aké pohlavie prevláda na vedúcich pozíciách?
  5. Vzhľad
    Už ste niekedy počuli, ako si niekto v práci šuškal o oblečení kolegu? Je však celkom bežné počuť, akú sukňu má oblečená kolegyňa z HR alebo ako výrazne prišla nalíčená recepčná. Namiesto toho, aby sa rozoberali pracovné výkony, sú do hodnotenia ženy často zahrnuté aj drobnosti ako štýl obliekania či používanie mejkapu.
  6. Zrážka eg
    Častý problém, s ktorým sa ženy na pracovisku stretávajú. Muži, ktorí si myslia, že sú lepší a šikovnejší a neznesú, že na rovnakej pozícii pracuje žena. O to horšie, ak sa táto žena má stať ich nadriadenou a zadávať im úlohy. Vybojovať si rešpekt, ale napríklad aj presvedčiť ľudí o svojich schopnostiach, trvá žene mnohokrát dlhšie než mužovi.
  7. Keď má žena svoje dni
    Obviňovať ženu z náladovosti, pretože má svoje dni, je naozaj prízemné. Ona sama totiž nedokáže ovplyvniť to, čo sa s ňou v dané obdobie deje. Ak sa k nepríjemným pocitom a bolestiam počas týchto dní pripoja aj hlúpe poznámky či obviňovanie, je to pre ňu o to náročnejšie. Jediné, čo môže urobiť, je vziať si tabletku proti bolesti a dúfať, že raz tí, ktorí jej vyhadzujú na oči „jej dni“, raz dospejú.
Viac o téme: Sexuálny harašment Diskriminácia v práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: carreeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy