Zajtra bez práce: 7 signálov, že čoskoro dostanete výpoveď

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Každý je nahraditeľný. S touto vetou sa v dnešných časoch stretávajú zamestnanci veľmi často. Aj preto si len málokto môže byť istý tým, že v danej firme ostane tak dlho, ako by si predstavoval. Máte tušenie, že nad vaším pracovným miestom visí otáznik? Chceli by ste vedieť, či s vami vo firme rátajú? Začnite sledovať signály, ktoré vám napovedia, že vám hrozí výpoveď.

 

 

 

  1. Zlé výsledky
    Nedostali ste dobré hodnotenie? Počúvate ponosy na vašu prácu či spoluprácu s vami? To sú prvé kroky k výpovedi. Ak totiž nepodávate dobré výsledky a kolegovia vás nevnímajú ako tímového hráča, zbystrite pozornosť a zapracujte na sebe.
  2. „Zabúdajú“ na vás
    Dôležité stretnutia, kľúčové rozhodnutia – ide toto všetko mimo vás? „Zabudli“ vás pozvať na stretnutie, odoslať vám dôležitý e-mail? Ak sa to opakuje pravidelne, začnite sa obzerať po novej práci.
  3. Dávajú vám ťažko splniteľné úlohy
    Človeka, ktorého plánujú vyhodiť, obvykle zahrnú množstvom úloh, ktoré sú navyše veľmi ťažko splniteľné. Ak sa aj vám nakopilo príliš veľa povinností, ktoré sú len ťažko splniteľné, môže to byť varovný signál. Ak ich totiž nezvládnete, firma získa dôvod na to, aby vás prepustili.
  4. Vaše vzťahy s nadriadeným ochladli
    Spozornieť by ste mali najmä vtedy, ak bol váš vzťah so šéfom na veľmi dobrej úrovni. Máte pocit, že sa k vám už nespráva tak, ako predtým? Že už nie je taký priateľský a komunikatívny? Cítite, že si drží odstup? Porozmýšľajte, čo stojí za zmenou jeho správania sa k vám. Mnohokrát je to predzvesť toho, že vo firme patríte k tým, ktorí môžu čochvíľa skončiť.
  5. Začali od vás vyžadovať hlásenia/reporty
    Ak váš nadriadený z ničoho nič začal vyžadovať report vašej práce, no od nikoho iného takéto hlásenia nevyžaduje, treba si dať pozor. Práve zamestnanci, ktorých chvíle sa vo firme krátia, bývajú často pred prepustením dobre sledovaní. Zamestnávatelia totiž hľadajú dôvody, ktoré môžu použiť ako argumenty pri výpovedi zamestnancovi.
  6. Kolegovia od vás bočia, prípadne si často šepkajú za vaším chrbtom
    Zmena v správaní kolegov vie tiež naznačiť, že sa niečo deje. Ak sa vám začali vyhýbať, ak prestanú s rozhovorom práve vtedy, keď sa ukážete na blízku, pravdepodobne sa niečo chystá a oni o tom vedia. Veľmi často sa stáva, že o výpovedi konkrétneho človeka vie polovica firmy a, paradoxne, daná osoba nič netuší.
  7. Necítite sa vo firme dobre
    Niekedy platí, že ak sa necítite vo firme dobre, váš zamestnávateľ to nejakým spôsobím zistí. Možno ste sa sťažovali kolegom, možno často navštevujete šéfa alebo HR oddelenie so svojimi sťažnosťami. Platí však, že nespokojní zamestnanci sú vždy prví na rade. Ak totiž nie ste spokojný, nepracujete tak, ako by ste mali a to sa môže odraziť aj na vašich výsledkoch. Je veľmi pravdepodobné, že tento stav zaregistruje váš nadriadený a ak pretrváva dlhodobo, môže sa vyriešiť danú situáciu vaším prepustením. Ak teda nie ste spokojný vo vašom aktuálnom zamestnaní a sami uvažujete o výpovedi, rátajte s možnosťou, že zamestnávateľ vám môže túto túžbu „splniť“.
Viac o téme: Nezamestnaný Hľadanie práce Bez práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: tunameltsmyheart.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy