10 povolaní, v ktorých sú ľudia najzdravší: Patrí sem aj to vaše?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zrátajte si, koľko hodín strávite každý deň v práci? Niekedy je to poriadne dlho, však? Ak sedíte za počítačom, alebo ste na nohách celý deň, vaše zdravie dostáva zabrať. Existujú však povolania, ktoré zdravie neničia, práve naopak. Niekedy je dokonca zdravie samotnou náplňou práce. Pozrite sa na zoznam povolaní, v ktorých sú ľudia najzdravší. Nájdete v ňom aj to vaše?

 

 

 

 

  1. Fitnes inštruktor
    Človek, ktorý si na živobytie zarába tým, že cvičí so svojimi zverencami a zároveň sa môže fyzickou aktivitou starať aj o svoje zdravie. V tejto práci má človek veľa pohybu, udržiava si kondíciu a stará sa aj o to, čo je.
  2. Výživový poradca
    Človek, ktorý vie čo a ako jesť, tieto princípy samozrejme uplatňuje aj na sebe samom. Nemožno sa potom čudovať, že ľudia v tomto zamestnaní sú na tom zdravotne veľmi dobre.
  3. Farmár
    Pohyb, veľa fyzickej práce, pobyt na čerstvom vzduchu – aj to prispieva k výrazne lepšiemu zdravotnému stavu farmárov. Výhodu majú aj v tom, že to, čo si dopestujú alebo odchovajú, aj následne konzumujú – majú tak garanciu zdravého jedla na tanieri.
  4. Softvérový inžinier
    Možno vás prekvapilo, že sa v tomto zozname našla aj pozícia softvérového inžiniera, keďže táto IT pozícia spočíva v celodennom sedení za počítačom. Áno, to je pravda, ale pokiaľ ide o duševné zdravie, práve softvéroví inžinieri v tejto kategórii vedú. Sú totiž firmami veľmi žiadaní a tie sa starajú o ich maximálnu spokojnosť. Pre svojich IT špecialistov zabezpečujú zdravé obedy, fitnescentrá priamo vo firme či oddychové zóny.
  5. Záhradník
    Pre ľudí, ktorí vykonávajú toto povolanie, je nevyhnutná fyzická zdatnosť. Sadia, okopávajú, presádzajú, strihajú – pri tomto všetko spaľujú kalórie, taktiež trávia veľa času vonku. Ak k tomu pridávajú aj zdravé stravovanie a dodržiavanie pitného režimu, pravdepodobne sa tešia z dobrej imunity a odolnosti.
  6. Joga inštruktor
    Pohyb, uvoľnenie, meditácia – „pokrm“ pre telo, ale aj dušu. Inštruktori jogy vedia, ako sa zbaviť stresu, uvoľniť si myseľ, rozhýbať telo. Aj preto sú právom zaradení do rebríčka najzdravších povolaní.
  7. Univerzitný profesor
    Profesia na univerzitách či vysokých školách sa zaradili do rebríčka najmä pre nízku úroveň stresu v rámci ich povolania a tiež pre relatívne dobré platy. Taktiež si môžu užívať výhody voľna, prázdnin a celkovo pokojnejšieho fungovania v rámci svojho zamestnania.
  8. Fyzioterapeut
    Človek, ktorý vie poskytnúť zdravotnú starostlivosť, chráni a podporuje zdravie. Fyzioterapeut pozná rozličné metódy, ako uľaviť od bolesti a akým  „zlozvykom“ škodiacim zdraviu sa treba vyhýbať. Aj takto prispieva k svojmu dobrému zdravotnému stavu.
  9. Kvetinár
    Príjemná práca, ktorá robí radosť, dokonca redukuje stres. Kvetinári sa väčšinou stretávajú s príjemnými ľuďmi, ktorí využívajú ich služby, keď chcú niekoho potešiť. Toto všetko priaznivo vplýva na ich psychiku, pohodu a spokojnosť – a teda duševné zdravie.
  10. Zamestnanci malých podnikov
    Žiadna byrokacia či nezmyselné procesy korporácií. Menej stresu a tlaku, lepšia komunikácia a bližšie vzťahy medzi kolegami. Tieto výhody prináša práca v malých podnikoch. Ich zamestnanci sa tak môžu tešiť z dobrého duševného zdravia, ktoré je nemenej dôležité.

Nemáte to šťastie, že vykonávate niektorú z uvedených pozícií? Nezúfajte. Žiť zdravšie sa dá v akomkoľvek povolaní, stačí sa o to len snažiť. Ak máte stresujúce povolanie, nájdite si spôsob, ako sa zbaviť týchto tlakov. Ak sedíte celý deň za počítačom, buďte po práci aktívny – začnite športovať alebo si doprajte aspoň dlhšie prechádzky. Skončite s nezdravými a tučnými obedmi, namiesto nich si zvoľte zdravšiu alternatívu. Aj toto všetko vie prispieť k tomu, aby ste boli v práci zdravší, spokojnejší a šťastnejší.

Viac o téme: Zdravie Práca Zamestnanie Najzdravšie Povolania Zamestnania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: carreeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy