Prvorodený či druhé dieťa? To, kedy ste sa narodili, prezradí, aké máte IQ

Zdroj: thinkstockphotos.com

Prvorodené deti sú viac inteligentné než ich súrodenci. Aspoň to tvrdia vedci z Edinburgskej univerzity. Tí totiž podrobili svojich detských respondentov – súrodencov, viacerým testom. Ukázalo sa, že prvorodení dosiahli v IQ testoch lepšie výsledky ako ich mladší súrodenci. Ako je to možné?

 


 

 

Do výskumu sa zapojil aj tím z univerzity v Sydney. Tí zbierali dáta zo vzorky respondentov, ktorú tvorilo až 5 000 detí. Deťom dávali čítať a museli tiež absolvovať test slovnej zásoby. Toto preskúšavanie sa opakovalo každé dva roky.

Pri analýze výsledkov sa ukázalo, že lepšie výsledky prvorodených detí úzko súvisia so správaním rodičov. Prvorodené deti údajne dostávajú od rodičov viac podpory, pomoci a stimulácie pri riešení úloh zameraných na myslenie. Vďaka tomu tak dosahujú lepšie výsledky v testoch. Rozdiely v získanom skóre pri testoch sa mierne zvýšili vtedy, keď boli deti staršie.


Prečítajte si tiež: 12 znakov, že ste nadpriemerne inteligentný, aj keď sa vám to možno nezdá


Hoci každé dieťa dostávalo od rodičov rovnaké množstvo lásky a pozornosti, pri druhom a ďalšom dieťati rodičia venovali menej času aktivitám určeným stimulácii mozgu. Strávili s nimi menej času čítaním, rozvíjaním ich tvorivosti, zručnosti, zanedbávali tiež počúvanie hudby a spievanie.

Prvorodený či druhé dieťa? Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Ukázalo sa tiež, že rodičia sa pri druhom dieťati stávajú viac benevolentnými a menej opatrnými, napríklad začnú viac fajčiť.

Výhody, ale aj nevýhody prvorodených

Doktorka Anna Nuevo-Chiquerová, ktorá viedla tím výskumníkov, tvrdí, tieto výsledky môžu byť použité pre vysvetlenie budúcich úspechov vo vzdelaní či kariérnom živote detí. Predchádzajúce štúdie, ktoré sa venovali tejto témy, totiž ukázali, že prvorodené deti sú v živote úspešnejšie. Výskumníci z univerzity v Essexe zistili, že prvorodené deti majú až o 16% väčšie šance, že dosiahnu vyššie vzdelanie než ich mladší súrodenci.

Zaujímavé je však aj zistenie, že prvorodení sú zas o 20% náchylnejší na problémy so zrakom, konkrétne s krátkozrakosťou. Súvisí to práve s časom, ktorí rodia venovali do ich vzdelávania.


Prečítajte si tiež: 3 logické úlohy, ktoré odhalia, aké je vaše IQ: Trúfnete si na tento test?


Čo si myslíte o tomto zistení vedcov vy? Experti totiž upozorňujú, že výsledky vyplynuli zo skúmania skupiny respondentov a teda môžu, ale zároveň nemusia sedieť na každého jedinca.

Viac o téme: Test Deti Dieťa Inteligentný Inteligencia Kvocient IQ Inteligenčný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk ; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy