11 jednoduchých vecí, ktoré by ste mali robiť, ak chcete vedieť, čo je pravé šťastie

Čo je podľa vás šťastie? Keď máte všetko, po čom ste vždy túžili? Keď sa vám podarí dosiahnuť to, čo ste závideli inému? Alebo je to prítomnosť blízkeho človeka, splnenie vlastného sna či hľadanie radostí aj v nedokonalom živote? Každý definuje šťastie inak, otázne je, ktoré je to pravé. Ak ale hľadáte trvalú a skutočnú spokojnosť, začnite robiť toto.

 

 

 

  1. Začnite vnímať svoje potreby
    Na to, aby ste boli šťastný, musia byť naplnené v prvom rade vaše potreby. Donekonečna sa prispôsobovať a plniť túžby niekoho iného nevydržíte. Alebo vydržíte, no budete veľmi nešťastný. Nikto iný nevie lepšie, čo vám prinesie spokojnosť, nebojte sa preto byť trochu egoistom – k šťastiu to človek potrebuje.
  2. Prestaňte sa porovnávať s inými
    Na svete neexistujú dvaja rovnakí ľudia. A to je dobre. Každý je jedinečný a preto by ste sa nemali porovnávať. Možno by ste chceli byť ako váš kolega, známy alebo niektorá slávna osobnosť, no uvedomte si, že aj oni majú chyby a nedokonalosti, ktoré by ste veru mať nechceli. Prestaňte zabíjať čas sledovaním dokonalých životov iných, začnite si žiť svoj skvelý život.
  3. Prestaňte poslúchať svoj strach
    Ten vás totiž len obmedzuje a nedovoľuje vám dosiahnuť to, čo naozaj chcete. Niekedy jednoducho musíte nabrať odvahu a ísť si za svojím. V živote totiž dosiahnete iba to, na čo máte odvahu.
  4. Prestaňte sa trápiť pre chybu, ktorú ste urobili
    Aký to má zmysel? Opakovať si a pripomínať, čo vám nevyšlo a čo ste pokašľali? Nestrácajte čas trápením sa pre omyly, namiesto toho si povedzte, že niečo také už nikdy neurobíte. Poučte sa zo svojich chýb.
  5. Nečakajte, že vás niekto iný spraví šťastným
    Ak si myslíte, že šťastie príde iba s konkrétnou osobou, sklameme vás. Nikto iný nie je zodpovedný za vaše šťastie, iba vy sám. Ľudia okolo vás vám len môžu pomôcť urobiť šťastné chvíle ešte šťastnejšími a radostnejšími. Zistite, čo potrebujete v živote ku šťastiu a choďte za tým.
  6. Prestaňte sa snažiť ovplyvniť všetko vo vašom živote
    Niektoré veci totiž ovplyvniť nedokážete, nech by ste sa snažili akokoľvek. Niekedy je proste lepšie nechať veci na osud a dúfať, že všetko dobre dopadne.
  7. Prestaňte sa snažiť o dokonalosť
    Nech sa ľudia na sociálnych sieťach prezentujú akokoľvek dokonale, uvedomte si, že je to len póza. Nikto a nič v živote nie je dokonalé a čím skôr si to uvedomíte, tým lepšie. Nie je nič zlé na nedokonalosti – práve naopak, v nej sa skrýva skutočné šťastie. Musíte ho len objaviť.
  8. Neodkladajte svoje sny
    Nečakajte, že sa svojim snom budete venovať až potom, keď budete mať lepšie podmienky, keď na to bude správny čas. Nikdy na to nebude ten „správny čas“, nikdy nebudete mať výhodné podmienky. Čaro celého spočíva v tom, aby ste sa jednoducho pustili do plnenia svojich snov, hneď teraz.
  9. Uvedomte si, čo naozaj k šťastiu potrebuejete
    Neexistuje univerzálny recept na šťastie. Možno si myslíte, že by ste boli šťastnejší, keby ste mali obrovskú sumu na účte alebo bývali v obrovskej vile. Pravdou však je, že k skutočnému šťastiu človek nepotrebuje ani milióny, ani luxus: naozaj šťastný je človek vtedy, ak sa môže nadýchnuť, je zdravý, má okolo seba dobrých ľudí a tých, ktorí ho majú úprimne radi. Ak nemáte toto, žiadne peniaze sveta ani majetok vás nespraví skutočne šťastným.
  10. Začnite si vážiť aj „drobnosti“
    Dobrý pocit z pomoci niekomu, úsmev neznámeho, dobré jedlo, skvelý seriál, ale aj prvý sneh: toto všetko sú drobnosti, ktoré niekedy prehliadate. Namiesto toho, aby ste im dovolili rýchlo vyprchať, začnite im prikladať väčší význam, „oslávte“ ich – vedzte, že majú väčšiu hodnotu ako kúpa vysnívaného kúsku.
  11. Zbavte sa toho, čo vám ubližuje
    Ak totiž všetku svoju energiu venujete len tomu, čo vás trápi, ľahko vám môžu ujsť krásne momenty. Nemá zmysel udržiavať vo svojom živote trápenie a smútky, nemá zmysel zostávať  s osobami, ktoré vás neustále zraňujú. Urobte si vo svojom živote poriadok – zlé „vyhoďte“ a nahraďte dobrým.
Viac o téme: V Šťastie Šťastný Úspech Spokojný Úspešný Byť Dosiahnuť Ako Motivačný Živote Motiváacia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy