Pre toto vás budú mať kolegovia v zuboch: 22 vecí, ktoré v práci nerobte

Máte pocit, že vás vaši kolegovia nemajú veľmi v láske? Niekedy človek jednoducho nesadne do partie v zamestnaní, sú však aj prípady, kedy si za to, že ho kolegovia neobľubujú, môže aj sám. Stačí, aby mal niektorý z týchto 22 zlozvykov, ktoré dokážu vytočiť do vývrtky. „Vďaka“ tomu sa mu kolegovia začnú radšej vyhýbať. Pozrite sa, aké správanie je v práci neprijateľné a ktoré, ak budete praktizovať, vám zaručí len to, že vás kolegovia nebudú mať radi.

 

 

  1. Permanentne chodíte do práce neskoro
    Nemôžete čakať, že kolegovia vás budú vítať s úsmevom, ak vás čakali už pred hodinou, pretože s vami potrebovali niečo súrne riešiť. Horšie je, ak sa vaše neskoré príchody opakujú pravidelne.
  2. Prichádzate na každé stretnutie s 10 minútovým meškaním
    Ak na vás kolega čaká, pretože ste si dohodli stretnutie a vy každý jeden raz meškáte, nečakajte, že budete v práci obľúbeným.
  3. Voláte do práce, že ste chorý, aj keď nie ste
    Komu by sa nehodilo zostať raz za čas doma a pomôcť si výhovorkou? Ak to však robíte opakovane a opakovane nechávate svojich kolegov „v štichu“, nečakajte, že budete ich najobľúbenejším kolegom.
  4. Jete výrazne aromatické jedlo pri stole
    Ryby, syry, exotické koreniny a podobné voňavé záležitosti? Vaši kolegovia nie sú povinní pracovať na pracovisku s takouto arómou. Rešpektujte to a svoje jedlo si zjedzte radšej v kuchynke.
  5. Ste neustále negatívny
    Nič nefunguje, nič sa nepodarí, všetko je zlé, nemá to zmysel? Ak ste pri rozhovore s kolegami vždy negatívny, buďte si istý, že sa vám čoraz viac kolegov začne vyhýbať. Nikto sa nechce nechať „nakaziť“ pesimizmom a skepsou.
  6. Nerobíte si po sebe poriadok
    Ostatným môže byť jedno, aký neporiadok je na vašom stole, ak však v kuchynke po sebe opakovane nechávate spúšť, urobíte si medzi kolegami nepriateľov.
  7. Vyrušujete počas stretnutí
    Aj hranie sa s telefónom je vyrušovanie – naznačujete totiž ostaným, že ich čas, ktorý s vami na stretnutí trávia, pre vás nič neznamená.
  8. Skáčete do reči
    Zlozvyk, ktorý vytočí do vývrtky. Naučte sa rešpektovať, keď niekto hovorí a to, čo máte na srdci, povedzte, až keď skončí.
  9. Všetko viete, všade ste boli
    Pochopte, že nemôžete byť "v každom hrnci vareškou". Takíto „všetečníci“ totiž nie sú v práci obľúbení. Veď koho by bavilo počúvať reči samozvaného odborníka na všetko?
  10. Vychvaľujete sa
    Zastavíte každého, koho na chodbe stretnete, alebo kto prejde okolo vášho stola, aby ste sa pochválili, čo máte nové? Naozaj musí celá firma vedieť, čo sa vám podarilo, čo ste si nové kúpili alebo kde ste boli na večeri s priateľom?
  11. Líčite sa, češete a maľujete si nechty pri stole
    Myslíte si, že sú na to vaši kolegovia zvedaví? Toto všetko zvládnete aj na toalete, no ideálne ešte doma.
  12. Neumývate sa, zapáchate
    Sedieť vedľa človeka, ktorý zanedbáva základnú hygienu, prípadne si neuvedomuje, že je spotený, je hotové nešťastie. Ani vy by ste to nechceli, preto o seba dbajte. Ak viete, že máte problémy so zápachom, postarajte sa o to, aby ste to vždy vedeli vyriešiť. Mať v zásuvke stola deodorant vás nič nebude stáť, akurát si ušetríte trápne momenty.
  13. Ste hlučný
    A to nielen keď rozprávate, keď sa smejete, ale napríklad aj pri písaní? Skúste sa „stíšiť“ –vyhnete sa tak zamračeným pohľadom či napomínaniu od ostatných kolegov.
  14. Klebetíte na toaletách
    Ak máte čas postávať na toaletách a klebetiť, pravdepodobne máte veľmi veľa voľna a málo práce. Alebo to môže evokovať, že si svoju prácu neplníte poriadne. Presne toto sa objaví v hlavách vašich kolegov. Chcete byť videný ako flákač či lenivec?
  15. Pijete v práci
    Problémy s alkoholom by ste mali čo najskôr začať riešiť, ideálne skôr, ako vám  na to prídu.
  16. Ohovárate
    Ohováranie je obľúbená aktivita v mnohých firmách. Niekedy sa klebetám nedá vyhnúť – najmä ak sa vám dostanú náhodou do uší. Ak ste však vy ten, ktorý ich vytvára a šíri ďalej, obľúbeným sa stanete iba v úzkom kruhu ľudí. Všetci normálni kolegovia totiž na hlúpe klebetenie a ohováranie jednoducho nemajú čas a ani o ne nemajú záujem.
  17. Celý deň riešite súkromné telefonáty
    Ak sa vyskytne naliehavá situácia a vy potrebujete v pracovnom čase vyriešiť súkromné záležitosti, je to pochopiteľné. Ak je však vašou bežnou operatívou riešiť rozhovory s kamarátmi či kamarátkami alebo partnerom cez väčšiu časť pracovnej doby, nečakajte, že vás budú za to kolegovia zbožňovať.
  18. Rozťahujete sa
    Rešpektujte hranice – máte svoj stôl, svoje pracovné miesto? Tak nezasahujte do kolegovho a nenárokujte si aj na jeho priestor.
  19. Ste vulgárny
    Ak máte slovník ako zo štvrtej cenovej, nečudujte sa, ak sa vám budú kolegovia oblúkom vyhýbať.
  20. Rozprávate neslušné vtipy, máte sexuálne narážky
    Takéto niečo na pracovisko nepatrí. Jednáte s kolegami a kolegyňami, ku ktorým by ste mali pristupovať profesionálne. Flirty a komentovanie ich výzoru môže byť považované za sexuálne obťažovanie, nespôsobte si problémy.
  21. Máte prejavy nervozity
    Klepkáte, dupete, bubnujete prstami – všetky tieto prejavy nervozity môžu ľudí okolo vás rozčuľovať. Dajte si na to pozor.
  22. Vyhýbate sa stretnutiam s kolegami
    Nechodíte si posedieť, vyhýbate sa vianočným večierkom? Nečudujte sa, ak si od vás kolegovia udržiavajú odstup . Svojím správaním im totiž sami naznačujete, že o nich vlastne vôbec nemáte záujem.
Viac o téme: S Na V Práca Kolegovia Vzťahy Zamestnaní Práci Pracovisku Kolegom Robote Kolegami Kolegyňou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy