Týchto 10 vecí nikdy neposielajte cez firemný e-mail: Inak si poriadne zavaríte

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak s firemnou e-mailovou schránkou pracujete často, možno vám nepríde zvláštne využiť ju aj na súkromné účely. Pravdou však je, že by ste pri používaní pracovnej e-mailovej adresy mali byť opatrný. Váš zamestnávateľ si totiž veľmi ľahko môže skontrolovať vašu aktivitu na firemnom e-maile a problém tak môže byť rýchlo na svete. Čo by ste nemali posielať firemným e-mailom? Na týchto 10 vecí hneď zabudnite.

 

 

  1. Obrovské video súbory
    Možno sa chcete pochváliť kolegom novým videom z dovolenky. Ak však pripojíte do prílohy mailu obrovský súbor, ktorý si kolegovia budú musieť najprv nekonečne dlho sťahovať, poriadne ich naštvete. A okrem toho, súkromné videá by ste si mali posielať na súkromné e-maily.
  2. Reťazové listy
    Prišiel vám e-mail, v ktorom bolo uvedené, že ak ho nepošlete ďalej 10 ľuďom, niečo zlé sa vám stane? Ak už aj tomu veríte (hoci by ste nemali), neposielajte tento spam na svojich kolegov. Ak sa to netýka pracovných záležitostí, budete ich tým len obťažovať.
  3. Nevhodné vtipy
    Sexistické, rasistické alebo inak nevhodné vtipy nepatria nielen do inboxu kolegov, ale vôbec na pracovisko.
  4. Súkromné alebo tajné informácie
    Aj keď danej osobe, ktorej e-mailej posielate, veríte, tajné informácie by ste jednoducho posielať nemali. Nikdy totiž neviete, kde môže e-mail skončiť a ku komu sa tak informácie dostanú. Dajte si na to pozor: ak by zamestnávateľ zistil, že ste prezradili tajný alebo citlivý údaj o firme, hrozila by vám výpoveď.
  5. Animované GIF súbory
    Tie sú vhodné pri on-line komunikácii s priateľmi, ak však posielate report nadriadenému, takejto zábavke sa radšej vyhnite.
  6. Klebety
    Dáte ruku do ohňa za to, že sa klebeta, ktorú ste práve odoslali kolegyni z 8. poschodia, nedostane ďalej? A možno práve k tomu, koho ohovárate? Zbytočne si urobíte hanbu a nepriateľov.
  7. Súkromné rozhovory
    Ak chcete niečo poslať alebo prebrať s rodinou či priateľmi, využívajte na to výhradne súkromný e-mail. Váš zamestnávateľ môže monitorovať vašu aktivitu na počítači – ľahko si teda môže skontrolovať aj vašu pracovnú e-mailovú schránku. A keďže tieto maily by asi len pramálo súviseli s prácou, ľahko by ste si mohli spôsobiť problémy.
  8. Žiadosť o prácu inému zamestnávateľovi
    Možno by vám nenapadlo odoslať životopis a žiadosť o nové zamestnanie z firemného e-mailu, je však niekoľko takých, ktorí tak urobia bez mihnutia oka. Tí by však potom nemali byť prekvapení, ak ich „zamestnávateľ“ s výpoveďou predbehne, pretože bude vedieť o ich „zajačích“ úmysloch. Poškodia si dokonca dvakrát, pretože u potenciálne budúceho zamestnávateľa budú vyzerať neprofesionálne.
  9. Pornografické obrázky alebo iné nevhodné súbory
    Aj toto platí do kategórie toho, čo by sa na pracovisku nemalo objavovať.
  10. Zlé správy
    To platí predovšetkým pre vedúcich či šéfov. Ak sa chystáte vyhodiť zamestnanca, majte aspoň toľko slušnosti, že mu to poviete osobne, z očí do očí – nie prostredníctvom e-mailu.

Viac o téme: Pracovný Na Schránka Mail Sledovanie Zamestnávateľ E-mail Firemná Čo Ma Firemný Pracovisku Sleduje Neposielať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy