Ste nízky alebo vysoký? To, koľko meriate, ovplyvní, či budete bohatý

Zdroj: thinstockphotos.com

Nie je nijakou novinkou, že v športe je výška človeka úzko prepojená s úspechom. Dokonalým príkladom sú basketbalisti - výška hráčov je nepopierateľnou výhodou, ak chce tím vyhrať zápas. Čo však v bežnom živote, kde ľudia vykonávajú bežnú prácu? Je aj v tomto prípade výška určujúca, ako veľmi bude človek úspešný a bohatý?

Zdá sa, že vaša výška je rozhodujúcim faktorom pri otázke, či budete úspešný, alebo skončíte ako lúzer. Nedávna štúdia publikovaná v British Medical Journal ukázala, že ľudia nízkeho vzrastu a s nadváhou majú menšie šance získať dobré vzdelanie, prácu a životný štandard. Táto štúdia bola realizovaná na 120 tisíc ľuďoch z Veľkej Británie a ukázalo sa, že výška človeka naozaj zaváži v prípade úspechu.

Vysoký BMI index a nízka postava sú zvyčajne predpokladom nižšieho ekonomického statusu, tvrdí štúdia, ktorú viedol Timothy Frayling, profesor genetiky z univerzity Exeter Medical School.

Nielen výška, ale aj BMI o vás veľa prezradí

Výška človeka a BMI index. Tie podľa vedcov hrajú významnú rolu v určovaní toho, aký je socioekonomický status daného človeka. Ženský BMI index údajne dokáže predurčiť jej mesačný príjem a životnú úroveň, výška postavy muža zas jeho vzdelanie, príjem a pracovnú triedu, tvrdia výskumníci.

Ako na to prišli? V rámci štúdie analyzovali 396 genetických variant spojených s výškou človeka a 69 s BMI indexom. Na základe nich ľudí hodnotili podľa vzdelania, zamestnania, príjmu a životnej úrovne. Tieto informácie vyplynuli z genetických dát zozbieraných od 120 tisíc ľudí vo veku 40 – 70 rokov, ktorí ich odovzdali Biobanke vo Veľkej Británii - do databázy biologických informácií.

Štúdia ukázala, že nižší vzrast vedie k nižšej úrovni vzdelania, menej atraktívnemu povolaniu a nižšiemu príjmu – predovšetkým u mužov. Vyšší BMI index u žien zas viedol k nižšiemu platu a nižšej životnej úrovni.

„Hovoríme pritom o žene, ktorej intelekt, životopis ani prax nie sú o nič horšie. Nadváha však spôsobí, že bude zarábať menej, mohla by si pohoršiť až o 1 500 libier ročne,“ tvrdí profesor Frayling. „Ak ide o muža, ktorý meria 177 cm a ubrali by sme mu z výšky 7 cm, takisto by si pohoršil o 1 500 libier ročne,“ vysvetľuje.

Doktorka Jessica Tyrellová, ktorá bola jednou z vedúcich štúdie, tvrdí, že na základe takej rozsiahlej vzorky respondentov existuje veľmi silný dôkaz o tom, že nižší muž a žena s nadváhou majú nižšiu životnú úroveň. Hoci nie je zodpovedané, čo spôsobuje, že byť vysokým človekom prináša aj ekonomický benefit, výskumníci majú niekoľko domnienok. Podľa nich majú vysokí ľudia vyššie sebavedomie, sú obľúbenejší a často aj uprednostňovaní.

Avšak nielen nízki ľudia to majú ťažšie, rovnako to platí aj v prípade váhy: ľudia s nadváhou sú často diskriminovaní. Štíhle ženy majú pri hľadaní práce výhodu - sú mnohokrát idealizované a spoločnosťou viac akceptované. Na obéznych ľudí sa totiž spoločnosť často pozerá s pohŕdaním či znechutením.

Ste nízky alebo máte nadváhu? Obráťte situáciu vo svoj prospech

V prípade niekoľkých kíl navyše sa dá zmena docieliť ľahko. Ak však patríte medzi nízkych ľudí a pociťujete to ako svoju nevýhodu, je spôsob, ako sa dá „narásť“. Stačí vám začať byť sebavedomý. To, čo vám príroda ubrala na výške, kompenzujte inteligenciou, vtipom, vystúpením z radu, dobrými nápadmi a proaktivitou. Takto ľahko zatienite aj toho najvyššieho kolegu v práci.

Viac o téme: Úspech Vysoký Nízky Úspešný Byť Ako Bohatý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk ; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy