Keď si hlupák myslí, že je najmúdrejší: Dajte si pozor na Dunning-Krugerov efekt

Zdroj: thinkstockphotos.com

Odborníci z oblasti neurológie a psychológie sa zhodujú v tom, čo je pre človeka najhoršie. Čo mu bráni v jeho rozvoji a napredovaní. Myslíte si, že je to prostredie, v ktorom vyrástol? Jeho najužšia rodina? Alebo jeho finančná situácia? Omyl. Toto všetko dokáže ľahko poraziť. To, s čím sa musí popasovať, je iba v jeho hlave.

To, čo ľudí brzdí a nedovoľuje im ďalej sa rozvíjať, je podľa odborníkov sebaklam a nedostatok sebareflexie.

 

Čo je sebaklam?

Ak žijete v sebaklame, znamená to, že seba a svoje konanie neviete posúdiť objektívne. Nerozumiete a neviete porozumieť tomu, v čom spočívajú vaše silné stránky, čo je však ešte horšie, nepoznáte ani svoje slabosti. Nie ste schopný uvedomiť si, čo vás brzdí a tak neviete pracovať na odstránení týchto prekážok. Klamete sám seba, odmietate kritiku a spätnú väzbu, pretože sa vám nepáči a veľmi často odmietate aj nápady a riešenia, pretože sa vám nepozdávajú. Zo situácie, v akej sa nachádzate, obviňujete iných, vyhovárate sa namiesto toho, aby ste prevzali zodpovednosť za svoje činy. Neuvedomujete si, že škodíte sám sebe a neustále v tom pokračujete.

Prečo je sebareflexia tak dôležitá?

Už žiaci v škole sa musia naučiť a pochopiť, že svet im dá čokoľvek, ak s ním budú spolupracovať. Musia pochopiť, ako to v živote chodí a musia sa tomu prispôsobiť. Ak sa to nenaučia, dostanú tvrdú príučku.


Prečítajte si tiež: 3 logické úlohy, ktoré odhalia, aké je vaše IQ: Trúfnete si na tento test?


O to viac to platí pre dospelého človeka. Každý človek musí identifikovať, v čom vyniká,  v čom je dobrý, musí zistiť, ako funguje, ako komunikuje, vystupuje, spolupracuje s ľuďmi, a to prispôsobiť prostrediu, v ktorom žije. Ak to neurobí, dostane sa do pasce. Slabé stránky má každý človek, dokonalosť neexistuje. Receptom na úspech je však poznať oboje a docieliť, aby vyhrali tie, ktoré vás dokážu niekam posunúť.

Poučte sa z neúspechu

Nejestvuje človek, ktorý by sa nebál neúspechu. Samozrejme, bolo by lepšie a príjemnejšie, ak by ho človek nemusel zažiť a podarilo sa mu dosiahnuť stanovený cieľ. Uvedomte si však, koľkí bohatí a úspešní ľudia padli na dno, zažili krachy, musel začať odznova. Neúspech je súčasťou procesu dosiahnutia toho, po čom túžite. Ak nežijete v sebaklame, budete schopní poučiť sa z chýb, ktoré ste urobili, z neúspešnej situácie, ktorá sa vám stala. Avšak ľudia, ktorí žijú v sebaklame, si z toho nezoberú poučenie, namiesto toho začnú obviňovať všetkých okolo seba a hádzať na nich vinu.

Práve preto je dôležité nielen sa z chýb poučiť, ale aj akceptovať, že ste ich spôsobili. Majte odvahu povedať si „toto som pokašľal“ a prevezmite za to zodpovednosť. Nežite v sebaklame, že za tým zlým, čo sa stalo, stojí druhá strana. Bez sebauvedomenia samého seba nebude vnímať realitu, skutočný svet.

Najhorší prejav nedostatku sebareflexie: Dunningov-Krugerov efekt

Najhoršie však je, ak sa u človeka so sebaklamom objaví Dunningov-Krugerov efekt. Ide o typ poznávacej chyby. Prejavuje sa tak, že čím menej kompetentný alebo kvalifikovaný človek je, tým menej si to uvedomuje. Takáto osoba často výrazne nadhodnocuje svoje schopnosti a výkon, nevie rozoznať svoje reálne schopnosti, má pocit, že v porovnaní s ostatnými je lepšia, šikovnejšia a produktívnejšia. Takýto človek nie je schopný uvedomiť si vlastnú nekompetentnosť.

Ako rozvíjať sebareflexiu?

Je dôležité poznať sám seba a rozvíjať sebapoznanie. Je niekoľko spôsobov, ako to môžete docieliť. Prvým z nich je meditácia. Počas nej sa sústreďte na svoje myšlienky.


Prečítajte si tiež: Nenechajte svoju myseľ otupieť: Týchto 12 vecí potrebuje váš mozog ako soľ​


Ďalším spôsobom je otvorenie svojej mysle. Ako to dosiahnuť? Premietajte si situácie z vášho života a skúste sa na pozrieť otvorene, aj z druhej strany, pri ich analyzovaní potlačte svoje ego. Skúste sa vcítiť do vnímania a pocitov druhej osoby.

Posledným spôsobom, ako byť lepším v sebareflexii, je písanie denníkov. Vkladaním myšlienok na papier si prečistíte myseľ a keď sa k napísanému vrátite neskôr, môžete sa na to pozrieť z iného uhla.

Viac o téme: Ľudia Hlupák Efekt Hlúpy Hlúpi Kruger Dunning Dunningov Krugerov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Independent; Text: es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy