Chrípka sa blíži, zabojujte proti nej: Ako sa nenakaziť v práci od kolegov?

Poznáte to aj vy: prídete do práce a kolega vedľa vás začne posmrkávať a pokašliavať. Má červený nos, ťažko sa mu rozpráva a vy len nechápavo krútite hlavou, načo vlastne prišiel práce. Nato vám on vysype desiatky dôvodov, prečo nemohol ostať doma: bez neho sa projekt nedokončí, musí vybaviť niekoľko mailov a telefonátov, alebo má prostý dôvod: PN-ka by mu „pokazila“ výplatu.

 

 

Nezáleží však na dôvodoch, ale na tom, že môže ľahko nakaziť kolegov okolo seba – a teda aj vás. Že sa práve tomu chcete vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ako zabojovať proti chrípke a nenechať sa nakaziť.  

 

  1. Umývajte si často ruky
    Mali by ste to však robiť dôkladne, nie len rýchlo opláchnuť pod tečúcou vodou. Poriadne si namydlite ruky – ako dlane, tak aj chrbát ruky a umývajte ich aspoň 20 sekúnd. Nezabúdajte ani na priestor medzi prstami a pod nechtami.
  2. Vyhýbajte sa dotýkania tváre
    Baktérie spôsobujúce chrípku sa veľmi často prenášajú cez kvapôčky, ktoré sa tvoria vtedy, keď človek rozpráva, kašle alebo kýcha. Tieto kvapôčky sa dostanú do vašich úst či nosa, alebo ich vdýchnete do pľúc. Môžu sa usadiť aj na vašej koži alebo predmetoch okolo vás, ktoré používate. Vírusy spôsobujúce chrípku dokážu prežiť na povrchoch aj 8 hodín, tie, ktoré prenášajú nádchu, dokážu prežiť na vašej koži až 3 hodiny. Ak sa teda dotknete niečoho kontaminovaného a potom sa dotknete vašich očí, úst alebo nosa, ochorieť bude veľmi jednoduché.
  3. Vyčistite a dezinfikujte aj vaše pracovné nástroje
    V prechádzajúcom bode ste sa dozvedeli, ako dlho vedia prežiť baktérie. Preto je dôležité venovať pozornosť vyčisteniu a dezinfekcii všetkého, s čím prichádzate v práci do kontaktu. Klávesnica počítača, myš, telefón, perá, ale aj hrnčeky, z ktorých pijete kávu či čaj.
  4. Posilnite svoju imunitu
    S príchodom chladnejších dní je dôležité posilniť svoju imunitu. Zaraďte do svojho jedálneho lístka zdravé potraviny, ktoré obsahujú prospešné látky. Hotovým pokladom je med, cesnak a zázvor, vitamín C si dodáte konzumovaním citrusových plodov, šípok, čiernych ríbezlí, kapusty či listovej zeleniny.
  5. Izolujte sa
    Ak je to možné, snažte sa udržať si odstup od chorého kolegu. Riešením môže byť dočasná zmena pracovného miesta – či už jeho, alebo vášho.
  6. Home office
    Ak nechcete ochorieť, no v zamestnaní stretávate viacero kolegov s chrípkou, či nábehom na ňu, zamestnávateľ by nemal mať problém – pokiaľ to povaha vašej práce umožňuje – uvoľniť vás pracovať z domu. 

3 zlaté rady, ktoré by mali dodržiavať všetci

  • Kýchajte do lakťa, nie do ruky
    Ak si totiž kýchnete do ruky a neumyjete si ju, pri jej podávaní sa tak stanete bacilonosičom.
  • Nedeľte sa o pohár či príbor s chorým človekom
    Práve pre už spomínané baktérie, vďaka ktorým sa dokážete ľahko nakaziť.
  • Po chorobe vyhoďte zubnú kefku
    Môžu na nej totiž zostať baktérie, ktoré by mohli chorobu vrátiť späť.
Viac o téme: Chrípka Kolegovia Chorý Hygiena Kolega Nádcha Office Nakaziť Ako Home Ochorieť Neochorieť Nenakaziť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: everydayhealth.com, webmd.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy