Zažívate teror v práci? Odborník radí, ako prežiť na toxickom pracovisku

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Každé zamestnanie sa riadi inou kultúrou. Na niektorom pracovisku to vyzerá ako medzi najlepšími kamarátmi, inde zas medzi sebou neuveriteľne súťažia, nájdete však aj také, v ktorom sa budete cítiť ako školák – stále vás budú poučovať. Niektorí ľudia však pracujú v naozaj nezávideniahodných podmienkach: medzi toxickými kolegami, v atmosfére obáv a strachu, intríg a ohovárania. Robert Sutton, profesor Stanfordskej univerzity, ktorá patrí medzi najlepšie na svete, radí, ako zvládnuť aj takéto pracovisko.

 

„Ak musíte pracovať v extrémne nepriaznivých podmienkach, nemusíte sa hneď vzdávať. Existuje totiž niekoľko malých činností, ktoré môže robiť a prežitie na takomto pracovisku bude znesiteľnejšie,“ hovorí Sutton. Čo radí?

  1. Pripravte sa na odvetu
    V ideálnom zamestnaní nemusíte ku kolegom pristupovať ako k potenciálnym nepriateľom, nad ktorými musíte vyhrať vojnu. No keďže je v toxickom prostredí práve toto bežným javom, musíte sa pripraviť na to, že musíte za to, čo chcete, bojovať. Nenechajte sa zatlačiť do kúta a šliapať po sebe, musíte sa pustiť do vojny. Nedovoľte, aby sa porušili vaše princípy a hoci sa do „bitky“ pustíte len neradi, Sutton odporúča, aby ste sa pripravili na to, že sa konfliktom nevyhnete.
  2. Vyhýbajte sa konfliktom ako sa len dá
    Že je táto rada absolútnym opakom tej prvej? Avšak pozor: jedna vec je pripraviť sa na to, že budete musieť bojovať a druhá, že je lepšie vyhnúť sa konfliktom, ak sa dá. „Snažte sa zistiť, ako sa dá ľuďom, s ktorými nedokážete vyjsť, vyhnúť,“ radí profesor Sutton. Minimalizujte kontakt s nimi, prípadne si o komplikovanej situácii pohovorte s nadriadeným, aby vám pomohol vyriešiť nepríjemnú situáciu. Veľmi často dokáže pomôcť preradenie alebo presadenie zamestnancov.
  3. Snažte sa spriateliť s niekým z práce
    Zdá sa vám ťažké nájsť si v práci priateľov? Ak si však nájdete spojenca, nehostinné prostredie budete zvládať oveľa ľahšie. „Niekedy sa ľudia spoja, aby sa tak spoločne chránili,“ hovorí Sutton. Ak si myslíte, že vo vašej práci nie je nikto taký, s kým by ste sa chceli spriateliť, skúste zmeniť svoje myslenie a dajte im šancu.
  4. Snažte sa nestať takým, akí sú ľudia okolo vás
    Prostredie, v ktorom pracujeme, nás ovplyvňuje. Preto ak pracujete v naozaj nehostinnom prostredí, lepšie je z neho odísť. „Aj svojim študentom často hovorím: keď sa budete hlásiť do zamestnania, dobre sa pozrite, s akými ľuďmi budete pracovať. Ak vidíte hromadu hlúpych či nekompetentných ľudí, je veľmi pravdepodobné, že sa takým stanete aj vy. Nedokážete ich totiž zmeniť,“ uzatvára Sutton.

Viac o téme: Pracovisko V Práca Problémy Vzťahy Toxické Zlá Zlé Práci S kolegami
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy