Nenechajte svoju myseľ otupieť: Týchto 12 vecí potrebuje váš mozog ako soľ

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Myslíte si, že s tým, čo vám bolo nadelené v inteligencii, už nič neurobíte? Máme dobrú správu: nie je to tak. Správnymi metódami dokážete posilniť vaše kognitívne schopnosti, môžete rozšíriť svoje mentálne kapacity a stať sa chytrejším. A kto by sa nechcel stať v dnešnej dobe viac „smart“? Avšak na to, aby ste to dosiahli, musíte dopriať svojmu mozgu, cvičenie. Aké? Máme pre vás niekoľko tipov.

 

 

 

  1. Vyhľadávajte zmenu
    Ak totiž upadnete do stereotypu, do stereotypu upadne aj váš mozog. To však preň nie je dobré. Neustále hľadajte nové cesty a spôsoby, šikovne tak precvičíte svoj mozog.
  2. Cestujte
    Ak sa totiž nachádzame na novom, neznámom mieste, náš mozog je „nútený“ pracovať a uvažovať. Ako sa dostanem z toho miesta? Ako funguje doprava po meste? Taktiež je pri cestovaní (najmä do zahraničia) skvelé, že môžete používať cudzí jazyk (ak nemáte príležitosť pravidelne ho používať).
  3. Vzdelávajte sa
    To, čo sa naučíte, nezabudnite tiež zdieľať s iným. Práve posúvaním naučeného ďalej si informácie lepšie zapamätáte.
  4. Čítajte a pozerajte správy
    Ak správy čítate alebo pozeráte ráno, pomôžete tým vášmu mozgu zostať aktívnym. Hľadanie a objavovanie nových informácií a správ je dobrý návyk, ktorý sa oplatí si osvojiť. Správy totiž predstavujú pre váš mozog zaujímavé témy, ktoré je potrebné zvážiť a zanalyzovať – vďaka tomu váš mozog nemá šancu „zaspať na vavrínoch“.
  5. Čítajte knihy
    Mnoho ráz odporúčaná rada, ktorá však naozaj platí. Okrem toho, že zlepšuje pamäť a predstavivosť, ponúka aj niekoľko ďalších výhod: zlepšuje a rozširuje slovnú zásobu, znázorňuje príklady správneho používania gramatiky či správne písanie viet. Čítanie je údajne aj úspešný spôsob, ako predísť Alzheimerovi.
  6. V práci skúšajte nové spôsoby
    Zamestnanie je totiž ideálne miesto na precvičenie mozgu (a nezáleží pritom na tom, akú prácu vykonávate). Ak sa aj objavia nové úlohy, nestresujte. Namiesto toho si začnite užívať výzvu, ktorá vás čaká a hľadajte kreatívne spôsoby, ako ju vyriešiť.
  7. Prekonajte výzvy
    Výzvy sme čiastočne načrtli v predchádzajúcom bode. Mnohí sa výziev boja a vyhýbajú sa im ako sa len dá. To je však škoda. Výzvy totiž nútia „pohnúť“ sa z miesta – rozhýbať sa a čo je dôležité – rozhýbu aj mozog. Neočakávané, neznáme situácie ho nútia pracovať na plné obrátky, čo je preň – a aj pre vás, veľmi prospešné.
  8. Nezanedbávajte kreativitu
    Myslieť ako umelec znamená, že budete schopní prináša nové zaujímavé riešenia, ale aj čerstvé inšpirácie.
  9. Kreslite a maľujte
    Myslíte si, že sú to činnosti len pre deti? Omyl. Dokonca nemusíte mať ani vlohy či nadanie na tieto činnosti. Kreslenie a maľovanie sú prospešné pre stimuláciu mozgu a udržujú ho tiež plne sústredený.  
  10. Hrajte na hudobnom nástroji
    Viete hrať na hudobnom nástroji? Alebo ste sa o hru na ňom pokúšali? Potom asi viete, že to nie je nič jednoduché. Pracovať s rukami, zapojiť koncentráciu, pamäť – to všetko je veľa činností naraz. Avšak pre mozog je to niečo, čo ocení. Učením hry na hudobnom nástroji sa totiž zlepšujú vaše kognitívne funkcie.
  11. Píšte
    Písanie pomáha mozgu usporiadať myšlienky efektívnejšie a zlepšuje sa tým aj vaša pamäť. Jedna štúdia dokonca ukázala, že študenti, ktorí si robili poznámky ručne, dopadli v testoch výrazne lepšie – písaním si textu si totiž učivo lepšie „dostali do hláv“.
  12. Udržujte si fyzické zdravie
    Na to, aby ste sa udržali fit, je fyzická aktivita – cvičenie, nevyhnutné. A keďže telo živí mozog, je dôležité udržiavať sa v dobrej kondícii. Možno vás k cvičeniu motivujú aj výsledky štúdií, ktoré ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne cvičili, dosahovali vyššie IQ.
Viac o téme: Zdravie Mozog Myseľ Prevencia Rozum Mozgu Inteligencia Zdravý Alzheimer IQ Otupená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack.org; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy