Ste dobráčisko od kosti? Takto kariéru nespravíte

Empatia nie je vždy najlepšia vlastnosť. Či sa vám to páči alebo nie, psychológovia sa zhodujú, že predovšetkým v biznise môže byť táto vlastnosť zabijakom úspechu. Ak ste totiž príliš starostlivý a nie sú vám ľahostajné problémy iných, môže sa stať, že samého seba ukrátite o výnimočné príležitosti.

Ak sa chcete dostať v rámci firmy, v ktorej pracujete, čo najvyššie, mali by ste sa rozhodnúť, aký objem emócií adresujete ľuďom okolo vás. Odborníci totiž tvrdia, že ak sa o iných staráte až príliš, sabotujete si svoj vlastný úspech. Chybou je tiež aj to, ak sa snažíte urobiť všetko pre svoj tím či firmu – mnoho ľuďom sa totiž stalo, že aj napriek ich obrovskej snahe a oddanosti pre záujmy kolegov či zamestnávateľa skončili veľmi zle.

Aj príbehy úspešných ľudí, ktorí založili slávne spoločnosti, potvrdzujú, že empatia sa v ich talóne objavovala len sporadicky. Mark Zuckerberg, zakladateľ Facebooku, čelil obvineniam, že nápad  založiť spomínanú sociálnu sieť ukradol svojim spolužiakom. Steve Jobs, jeden zo zakladateľov firmy Apple, sa zas „preslávil“ svojimi cholerickými výbuchmi, ktoré údajne nechcel zažiť nikto. Ukazuje sa tak, že ak chcete uspieť, musíte mať ostré lakte a myslieť predovšetkým na svoj biznis.


Prečítajte si tiež: Hrozí aj vám predčasná smrť? Toto je 10 najčastejších príčin úmrtí


Psychológovia potvrdzujú, že ak je človek príliš empatický a príliš dobrý k ľuďom okolo seba, môže urobiť chybné rozhodnutia, ktoré sa týkajú jeho vlastných záujmov. Istý psychiater dokonca tvrdí, že práve chýbajúca empatia je to, prečo sa mnoho psychopatov dostáva v kariére tak vysoko. Chýbajúci záujem o iných ľudí totiž pomáha v prostredí, kde musíte robiť závažné rozhodnutia, ktoré môžu mať negatívne dôsledky pre iných. Ukazuje sa tiež, že ľudia vo vedúcich pozíciách majú štyrikrát väčšinu pravdepodobnosť byť psychopatmi než obyčajný človek.

Na druhej strane, správanie mnohých úspešných ľudí vo vedúcich pozíciách, ktoré vykazuje znaky psychopatizmu, je zároveň aj sebaobranné: veď kto by chcel mať okolo seba ľudí, ktorých už ďalej nepotrebuje? Kto by platil niekomu, s koho prácou nie je spokojný?

Psychológovia neradia vytesniť empatiu zo svojho života úplne, radia však používať ju s mierou: „Venujte pozornosť potrebám iných, ale bez toho, aby ste museli obetovať svoje vlastné túžby.“

Viac o téme: Kolegovia Kariéra Rebríček Nevýhoda Využívanie Empatia Vybudovať Ako Si Kariérny Práci EQ Kariéru Dobrák Empatický Šplhať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy