Toto je prototyp dokonalého šéfa: Týchto 5 vecí by mal robiť každý nadriadený - aj ten váš

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Mať dobrú prácu je niečo, po čom túžime všetci. Nehľadáme len zamestnanie, ktoré nás bude napĺňať a rozvíjať, ktoré budeme robiť s radosťou a budeme zaň dostatočne zaplatený, súčasťou dobrej práce je aj spravodlivý a dobrý šéf. Veď najčastejším dôvodom nespokojnosti zamestnancov a odchodu z práce je práve nadriadený. Ako vyzerá prototyp dokonalého šéfa? Týchto 5 podmienok by mal spĺňať.


 

  1. Dobrý šéf viac počúva a menej rozpráva
    Dobrý šéf nie je ten, ktorý ma okolo seba zástup zamestnancov a vyžaduje, aby ho všetci pozorne počúvali. Správny nariadený sa totiž zaujíma najmä o názor svojich ľudí, chce počuť, čo si myslia o probléme oni a naozaj ich aj počúva. Takýto šéf sa veľa pýta svojich zamestnancov: ako sú na tom s konkrétnou pracovnou úlohou, čo sa im na danej práci páčilo, čo nového sa pri tom naučili a či nepotrebujú niečo, aby sa im pracovalo ešte lepšie.
  2. Dobrý šéf chce spätnú väzbu od svojich zamestnancov
    Ak hľadáte definíciu najhoršieho šéfa, je to ten, ktorého nezaujíma, ako sú s ním jeho zamestnanci spokojní. Je totiž presvedčený, že robí všetko dokonale a tak sa jeho podriadení nemajú na čo sťažovať. Správny vedúci sa, naopak, snaží dávať tím dokopy a pravidelne vyžaduje od svojich ľudí feedback – čo sa im páči a čo, naopak, nie, zaujíma ho tiež, čo by vo svojej práci či pracovisku vylepšili a uvítali.
  3. Dobrý šéf chce zlepšiť život svojich zamestnancov
    Pretože vie, že iba spokojní a šťastní zamestnanci budú odvádzať dobrú prácu, čo sa prejaví na raste firmy a následne, samozrejme, aj na zisku. Každý správny šéf by si preto mal pravidelne položiť jednu dôležitú otázku: Akou jednou vecou by som dnes vedel zlepšiť život svojich zamestnancov na pracovisku? Čo myslíte, pýta sa túto otázku sám seba aj váš šéf?
  4. Dobrý šéf spravodlivo odmení svojich zamestnancov
    Ak jeho zamestnanci podávajú skvelé výkony, neváha ich za to odmeniť. A to nielen pochvalou, ale aj finančným prilepšením. Veď ako inak by si u nich vybudoval lojalitu?
  5. Dobrý šéf prizná, ak sa pomýli
    Mnoho nadriadených vystupuje z pozície, že sú dokonalí a neomylní. Že všetko vedia presne a úplne najlepšie. Je pre nich nepredstaviteľné, že by sa mohli v niečom pomýliť. Pravdou však je, že aj šéf je len človek a teda robí chyby. Dobrý nadriadený si to uvedomuje a neváha priznať, že sa v niečo mýlil, pokojne dá za pravdu zamestnancovi, ktorý ho presviedčal o opaku.
Viac o téme: Typy Nadriadený Znaky Šéfa Dobrý Šéf Vedúci Dobrého Nadriadeného
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy