Kolega má vyšší plat, sused lepšie auto? Nedajte sa zničiť závisťou, takto ju odstránite zo svojho života

Porovnávanie sa je ľudské, ba dokonca viac než ľudské, je prirodzené pre celý živočíšny svet. Ešte aj psy, ktoré mierumilovne žerú vedľa seba, môžu začať porovnávať veľkosť svojej porcie a ľahko medzi nimi vypukne bitka, zúrivé štekanie či cerenie zubov. U ľudí sa však závisť môže stať zdrojom veľkej nespokojnosti. Takto sa začína kapitola o závisti v Knihe radosti, ktorá zachytáva myšlienky Dalajlámu a arcibiskupa Desmonda Tutu.

Prečo vlastne závidíme? Dôvodom vraj je, že férovosť máme zakódovanú v génoch. Preto len veľmi ťažko vnímame nerovnosť akéhokoľvek druhu. Dalajláma a arcibiskup však správne poukazujú, že nech by sme hocijako riešili veľké spoločenské nerovnováhy, vždy budú ľudia, ktorí majú viac než my, zarábajú viac, majú vyššie postavenie, sú úspešnejší, talentovanejší, alebo lepšie vyzerajú.
 

3 lieky na závisť: Toto vám pomôže prestať závidieť

Arcibiskup Desmond Tutu prináša jednoduchý liek na závisť: vďačnosť. „Možno to znie veľmi staro, v štýle starého otca, ale naozaj to pomáha. Pozrite, možno nemáte taký obrovský dom ako ten človek, ale na druhej strane, nežijete v chatrči. Takže byť vďačný za veci, ktoré skutočne máte, môže pomôcť.“

Ďalším spôsobom, ako možno riešiť závisť, je motivácia. „Závisť môže byť aj podnet. Môže vám pomôcť, aby ste povedali, nemám také auto alebo taký dom ako ten chlap, ale čo keby som sa rozhodol, že budem pracovať tak, aby som mohol niečo takého získať?“ Motivovať sa, aby sme zlepšili svoju situáciu, je rozhodne lepšie, než závidieť niekomu druhému.

Arcibiskup ponúkol aj tretí, posledný a najúčinnejší liek: prerámcovanie. „Celkom najlepšie je dokázať sa sám seba opýtať: Prečo chcem mať ten dom so siedmimi izbami, keď sme iba traja? Prečo ho vlastne chcem? A môžete si to prevrátiť naopak a pozrieť sa, aké máme vážne problémy pre klimatické zmeny, spôsobené našou bezuzdnou konzumáciou, ktorá je pre životné prostredie jednoznačne katastrofická. Tak si namiesto toho kúpite malé elektrické auto a poviete si, nepotrebujem ani nechcem to veľké luxusné auto. A namiesto toho, aby bolo vaším nepriateľom, teraz je vaším spojencom.“
 

Naučte sa myslieť inak, nemyslite ja, ale my

Závisť sa často zjaví, keď sme priveľmi zameraní na materiálno a nie na pravé vnútorné hodnoty. Dalajláma aj arcibiskup sa zhodujú, že ľudia si musia rozvinúť zmysel pre „my“, nie „ja a oni“. Keď je človek schopný rozvinúť pocit ľudskosti a jednoty, bude prirodzene túžiť, aby sa všetci ostatní zbavili utrpenia a tešili zo šťastia. Túžba po šťastí je prirodzený inštinkt, všetci ho máme rovnaký. Je to jednoducho záujem o to, aby druhým bolo dobre.

„Môžete mať príjemný dom s príjemnou spálňou a príjemný kúpeľ a púšťať si relaxačnú hudbu, ale ak ste plní hnevu, žiarlivosti, plní pripútanosti, nikdy sa nedokážete uvoľniť. Naproti tomu môžete sedieť na holej skale, ale ak je vaša myseľ úplne pokojná, môžete odpočívať,“ uzatvára Dalajláma.
 

Prečítajte si celú Knihu radosti

Kolega má vyšší plat, Galéria fotiek (2)

Inšpirujte sa myšlienkami Dalajlámu a arcibiskupa Tutu aj z iných oblastí. Piati z vás môžu spomínanú knihu vyhrať v súťaži pracovného portálu Kariera.sk. Všetky informácie o súťaži nájdete na našom Facebooku. Odpovedzte správne na súťažnú otázku a možno práve vy vyhráte spomínanú knihu, ktorá vám svojím obsahom môže zmeniť pohľad na život.

Ak by vám v súťaži neprialo šťastie, nezúfajte, knihu si môžete zakúpiť tu.

Viac o téme: Sa Kolegovia Dalajláma Kolega Plat Povýšenie Závisť Porovnávanie Lepší Postavenie Porovnávať Desmond Tutu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy