Spánok v práci nie je hlúposť: Takéto výhody prináša podľa vedcov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Každý z nás má v práci deň, kedy mu nepomôže ani káva. Jednoducho máme pocit, že by sme sa mali vrátiť späť do postele, kde by sme boli oveľa viac užitočnejší než v práci. Len málo zamestnávateľov má však k takýmto dňom svojich pracovníkov, kedy ich zmáha únava, pochopenie. Ukazuje sa však, že by sa to malo zmeniť a malo by nám byť v práci umožnené pár minútové zdriemnutie. Prečo?

V Japonsku dokonca používajú pre toto krátke zdriemnutie špeciálny výraz „inemuri“, čo znamená taktické zdriemnutie počas pracovnej doby. Nanešťastie je ešte stále vo väčšine spoločností spánok v práci považovaný za tabu. Mnohí z nás tak jednoducho počas dňa „trpia“: zúfalo si túžia aspoň na chvíľu odpočinúť, no nemôžu.

Zdriemnutie v práci prináša tieto výhody

Ukázalo sa však, že ak by sme v práci mali možnosť zdriemnuť si aspoň na 20 minút, boli by sme oveľa viac produktívnejší – z čoho by čerpal výhody aj samotný zamestnávateľ.  Nedávna štúdia ukázala, že náš výkon, prirodzene, počas pracovného dňa klesá. Účastníkom výskumu, ktorí si mohli zdriemnuť na 30 minút, sa týmto podarilo zastaviť zhoršovanie situácie. U tých, ktorí si mohli pospať 60 minút, sa dokonca výkon zlepšil. Dr. Mednick, autor spomínanej štúdie, tvrdí, že krátke zdriemnutie prinesie človeku rovnaké benefity ako celá noc kvalitného spánku.

Ani so zdriemnutím to však nie je také jednoduché. Ak by sme si zdriemli príliš dlho, mohlo by sa stať, že budeme unavení ešte viac než predtým. Ideálna dĺžka zdriemnutia sa podľa výskumu pohybuje od 20 po 60 minút. 

O pozitívach krátkeho zdriemnutia sa písalo aj v štúdii uverejnenej v roku 2015, ktorá skúmala život troch lovcov-zberačov žijúcich v období pred nástupom industrializácie v Tanzánii, Namíbii a Bolívii. Vedci zistili, že títo ľudia zvykli spať počas dňa. „Boli aktívni najmä ráno, potom sa uchýlili do tieňa pod stromy a krátko si pospali. Potom sa znova dali do práce, z ktorej keď prišli, ľahli si a spali celú noc,“ opisuje spôsob ich života profesor psychiatrie a biobehaviorálnej vedy, Jerome Siegel. „Krátke zdriemnutie počas dňa jednoznačne povzbudzuje a priaznivo pôsobí na pozornosť človeka,“ dodáva. Odborník zároveň upozorňuje, že je dôležité vyhýbať sa kofeínu – predovšetkým v druhej polovici dňa a radí snažiť sa vstávať každý deň zhruba v rovnaký čas.

Pre ženy je zdriemnutie v práci oveľa dôležitejšie

Ak ste žena, situácia je o to vážnejšia. Neurovedci totiž tvrdia, že ženy potrebujú o 20 minút viac spánku ako muži. Preto by im krátke zdriemnutie v práci určite pomohlo.

Viac o téme: V Spánok Zamestnanec Spať Zdriemnuť Zamestnaní Práci Robote Pospať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: indy100.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy