Dobre sa pozrite na kolegu vedľa vás: Ak sedíte pri nesprávnej osobe, hrozí vám výpoveď

Ľudia, ku ktorým v práci sedíte najbližšie, výrazne ovplyvňujú váš deň v zamestnaní. Môžu vám spraviť lepšiu náladu, no zároveň môže byť ich prítomnosť pre vás utrpením. Asi nikoho neprekvapí, že dokonca môžu ovplyvniť aj to, ako si svoju prácu vykonávate. Tejto téme sa venoval nedávny zahraničný prieskum, pozrite sa na jeho zaujímavé výsledky.

Výskumníci sa zamerali na najvýkonnejších pracovníkov vo veľkých technologických firmách a zistili, že títo ľudia dokážu zvýšiť produktivitu svojich kolegov o 15%. Takíto „motivátori“ sú pre spoločnosť veľmi cennými, pretože tak nepriamo pomáhajú zvyšovať zisky svojmu zamestnávateľovi.


Prečítajte si tiež: Sledujú vás v práci kamerou? Na toto všetko má zamestnávateľ právo


Čo však tí, ktorí stoja na opačnej strane – ktorí sú apatickí a leniví? Ako títo vplývajú na svojich najbližších kolegov? Toxickí zamestnanci sú pre firmu hotovou pohromou. Ukázalo sa totiž, že ich negativistické správanie má až dvojnásobný vplyv na ľudí, ktorým sedia najbližšie. Takíto zamestnanci tiež spôsobujú spoločnosti veľké finančné straty, a tie sú dokonca väčšie než finančné prínosy ľudí, ktorí svojou prístupom k práci povzbudzujú k vyššej produktivite ostatných pracovníkov.

 

Riziká toxického kolegu v práci: Toto vám hrozí

Zlou správou je, že toxický kolega je jedna z najhorších vecí v práci. Svoju negativitu totiž dokáže veľmi rýchlo a ľahko preniesť na svojich kolegov. „Ak sa v práci pri vás objaví toxická osoba, hrozí vám, že sa takým stanete aj vy,“ tvrdí Dylan Minor, jeden z autorov štúdie. Kým pozitívny vplyv sa šíri iba v užšom okruhu firmy, činnosť toxických zamestnancov sa dokáže rozšíriť na firmu celú. Prečo je to tak? Minor tvrdí, že je to tým, že negatívna emócia má na človeka väčší vplyv než pozitívna. Ako príklad uvádza, že bolesť zo straty 100 000 eur je väčšia než radosť z výhry rovnakej sumy.

Výskumníci však v tomto prípade jasne definujú toxického človeka: ide o zamestnanca, ktorému hrozí, že dostane výpoveď pre jeho správanie v práci, prípadne tvrdí, že sa chystá podať výpoveď. To znamená, že ak sedíte vedľa niekoho takého, je veľmi pravdepodobné, že sa vám stane niečo podobné: svojim správaním, ktoré ste „chytili“ od toxického kolegu, si budete koledovať o výpoveď tiež, prípadne sa u vás tiež začnú objavovať vyjadrenia o odchode z firmy.

 

Ako dlho trvá vplyv toxického kolegu?

Výskumníci sa tiež zaoberali otázkou, koľko trvá takýto „naučený“ postoj k práci: či už pozitívny alebo negatívny. Ukázalo sa, že ak sa takýto kolega z ich pracoviska „stratí“, oba - pozitívne, ale aj negatívne návyky, zmiznú. To je v istom zmysle dobrou správou pre firmu, ktorá trpí toxickými zamestnancami. Hoci sa „nákaza“ toxickými kolegami šíri veľmi rýchlo, dá sa to ľahko napraviť. Buď vyhodením pôvodcu, zamestnanca, ktorí negatívne ovplyvňuje svojich kolegov, alebo jeho preradením na pozíciu, z ktorej nebude mať taký dosah na spolupracovníkov.

Spoločnosti tak môžu veľmi jednoducho dosiahnuť nárast produktivity – stačí presadiť zamestnancov. Podľa odborníkov je toto riešenie dokonca efektívnejšie než míňanie peňazí na drahé tréningy pre zamestnancov či nábor nových ľudí. A keďže dnes firmy experimentujú s vytváraním či úpravou pracovného prostredia, nie je to vlastne ani náročné na zrealizovanie.

 

Ideálna firma? Dajte dokopy správnych ľudí

Ak je teda kríza nákazy toxickými zamestnancami zažehnaná, otázkou je, ako zabezpečiť, aby v spoločnosti prevládal a udržiaval sa pozitívny príklad. Aj na to prinášajú autori štúdie riešenie. Podľa nich nemá zmysel na pracovisku umiestniť k sebe dvoch ľudí, ktorí vynikajú v rovnakej zručnosti. Ak sú napríklad dvaja zamestnanci rýchli, ich rýchlosť sa nijako nezmení prácou vedľa seba. Ak však k zamestnancovi, ktorý odovzdáva úlohy pomalšie, ale kvalitne, priradíme rýchleho zamestnanca, dokážeme tým zvýšiť jeho rýchlosť riešenia zadaní. „Ak takýchto ľudí dáte dohromady, nebudú trpieť nepríjemným pocitom súperenia. Budú sa navzájom v dobrom ovplyvňovať a zlepšovať v tom, čo majú nedostatky,“ uzatvára Minor.

Viac o téme: S Práca Problémy Kolega Zlý Kolegyňa Zlá Kolegom Kolegyňou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy