Sedavá práca ako zabijak: Riziko plynúce z nadmerného sedenia je väčšie, ako si myslíte

Zdroj: thinkstockphotos.com

Dokonca aj keď chodievate pravidelne cvičiť, ak väčšinu svojho dňa presedíte, vaše srdce je stále vo veľkom ohrození, tvrdí skupina popredných amerických kardiológov. Upozorňujú tiež, že väčšina ľudí trávi veľmi veľa svojho voľného času na stoličkách, gaučoch a v kreslách. A hoci mnohí z nás vedia, ako veľmi je to pre nás nebezpečné, nič s tým nerobíme.

 

 

 

Podľa zistení kardiológov je priemerný čas sedenia u dospelého človeka šesť až osem hodín denne. Problém sa vraj s pribúdajúcim vekom zhoršuje. Dospelí nad 60 rokov strávia sedením zhruba 8,5 až 9,6 hodiny denne. Tým si však koledujú o vážne zdravotné problémy – kardiovaskulárne choroby. Skúste si prepočítať, koľko hodín denne sedíte vy. Je toto číslo podobné?

Kardiológovia pritom dôrazne odporúčajú sedieť menej a hýbať sa viac. Sedavý spôsob života má totiž veľmi negatívny vplyv na zdravie vášho srdca a cievy. A to nie je všetko, u ľudí so sedavou prácou je tiež väčšia šanca, že dostanú cukrovku, prípadne sa u nich zvyšuje možnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny. Podľa výskumov Harvardskej univerzity sú tiež ľudia so sedavým zamestnaním nachýlnejší na vznik rakoviny, údajne je tiež väčšia pravdepodbnosť, že sa u nich objaví demencia. 

Problémom tiež je, že spoločnosť je naklonená v podporovaní neustáleho sedenia. Väčšina aktivít v našom živote je prepojená so sedením – či už je to napríklad v prostriedkoch hromadnej dopravy, pri počítačoch, televízii, ale aj vo voľnom čase. Namiesto toho, aby sme voľný čas trávili aktívne a v pohybe, po príchode zo sedavej práce skončíme opäť v rovnakej polohe – napríklad sedením na káve, pri pive alebo na lavičke v parku.

Lekári však tvrdia, že ak sa budete každý deň hýbať len 30 minút, výrazne znížite riziko napríklad srdcového infarktu. Začnite uplatňovať vo svojom živote menšie zmeny, ktoré vás „donútia“ sedieť menej. Máme pre vás zopár dobrých tipov.

 

6 tipov, ako minimalizovať nadmerné sedenie počas dňa

  1. Doprajte si krátku, zhruba 3-minútovú prestávky každú pol hodinu. Počas tejto prestávky stojte alebo sa aspoň prejdite.
  2. Stojte alebo cvičte pri pozeraní televízie, nesadajte si, keď pracujete s počítačom.
  3. Nesadajte si v prostriedkoch MHD, cestou radšej stojte.
  4. Namiesto vypisovania e-mailov či telefonovania kolegovi z iného poschodia sa za ním prejdite a vybavte veci osobne.
  5. Skúste navrhnúť stretnutia s kolegami, počas ktorých sa budete prechádzať.
  6. Ak sedíte v práci celý deň, nastavte si budík, ktorý vás upozorní, aby ste sa postavili alebo prešli.

Viac o téme: Riziká Práca Choroba Infarkt Sedavá Práce Choroby Z Hrozby Povolania Sedavej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cbsnews.com, health.harvard.edu; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy