Ako nežiadať o vyšší plat? Toto sú tie najhoršie argumenty a situácie: Vyhnite sa im

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Chcete byť pri vyjednávaní o vyšší plat úspešný? Dajte si pozor na načasovanie a použite vhodné argumenty. Pozrite sa, akým situáciám sa vyhnúť, ak chcete nadriadeného požiadať o zvýšenie mzdy a ktorými dôvodmi ho rozhodne nepresvedčíte.

V minulom článku sme vám prezradili, čo robiť, ak chcete uspieť pri vyjednávaní o vyšší plat. Personalistov sme sa však spýtali aj to, kedy je ten najnevhodnejší čas na otvorenie témy zvyšovania mzdy a s akými argumentmi zamestnanec pred nariadeným rozhodne neuspeje.

Kedy nežiadať o vyšší plat? Toto sú tie najhoršie momenty

Personalisti tvrdia, že ak zvažujete požiadať šéfa o vyšší plat, mali by ste si rozmyslieť, kedy tak urobiť. Upozorňujú totiž na situácie alebo obdobia, v ktorých bude viac než pravdepodobné, že vašu žiadosť nadriadený zamietne. Nežiadať o vyšší plat neodporúča Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S. v týchto prípadoch: „Ak firma či pobočka nesplnila plán alebo je v strate, takisto to nie je vhodné, ak má zamestnanec na svojom konte neúspechy či výrazné prešľapy, prípadne nesplnil dohody, ktoré mal so zamestnávateľom,“ objasňuje. Žiadať o vyšší plat neodporúča ani tým zamestnancom, ktorým bola v priebehu jedného roka už mzda zvyšovaná.

Kedy nežiadať o vyšší plat podľa Júlie Jurčíkovej, riaditeľky odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke:
-
Keď je vyjadrená nespokojnosť s prácou a výsledkami zamestnanca
- Nízka angažovanosť zamestnanca
- Protikladný postoj s filozofiou spoločnosti


Ivan Jurkovič, Chief Executive Officer z personálnej a pracovnej agentúry P.J. Servis, súhlasí so svojimi kolegami a tvrdí, že zvyšovanie platu je najlepšie riešiť na hodnotiacich pohovoroch a špeciálne na tých, ktoré sú pre zamestnanca pozitívne.

 

Najhoršie argumenty, ktoré nezaberú, ak žiadate o vyšší plat

Personalisti tiež upozorňujú na použitie tých správnych argumentov, ktoré sme predstavili v minulom článku. Zamestnanci sa však často – v snahe presvedčiť zamestnávateľa, uchyľujú k tým nesprávnym. Veľmi často apelujú na potrebu zvýšiť plat z osobných či rodinných dôvodov. S týmito argumentmi však majú len malú šancu na úspech. „Toto nie vždy sú relevantné argumenty pre zamestnávateľa. Zamestnávateľ väčšinou počúva na faktické veci ohľadne pracovného života,“ vysvetľuje Jurčíková.

Pozrite sa, ktoré sú najhoršie argumenty pri žiadaní o vyšší plat: týmto sa určite vyhnite.

Najhoršie argumenty podľa P. Lazového:
-  Kúpil som dosť drahý byt a hypotéka je veľmi vysoká (ak ste nepriniesli firme viditeľný zisk, tento argument neobstojí)
- Kolegovi bol zdvihnutý plat a mne nie (nepoznáte dôvody, pre ktoré kolegovi zvýšili mzdu alebo akú mal so zamestnávateľom dohodu)
- Firma zarobila milión, chcem teda zvýšenie platu (pokiaľ ste milión nepriniesli firme vy, tak je to úspech celej firmy; nie je samozrejmé, že má každý zamestnanec podiel na zisku) 
-  Argumentovanie infláciou a zvýšením ceny benzínu

Najhoršie argumenty podľa I. Jurkoviča:            
- Porovnávanie sa s kolegami   
- Súkromné dôvody zamestnanca          
- Precenenie samého seba


Prečítajte si tiež: MANUÁL, ako dostať vyšší plat: Vieme, aké argumenty použiť a koľko by ste si mali vypýtať


Najhoršie argumenty podľa J. Jurčíkovej:
- Kolega zarába viac (po prvé, Slovensko nemá otvorenú mzdovú politiku, teda platy kolegov sú tabu a po druhé, ak sa chcete odvolávať na kolegu, je potrebné poukázať na pracovný výkon, náplň práce, nikdy nie plat)
- Chcem si zobrať hypotéku
- Narodilo sa mi dieťa, potrebujem zaopatriť rodinu


Mohlo by vás zaujímať: Chcete poznať tajomstvo vysokých platov? Výška mzdy nemá nič spoločné s tým, ako pracujete


 

Viac o téme: Platy Plat Žiadosť Vyjednávanie Mzdy Požiadať Lepší Vyšší Šéfa O Ako Vyjednať Si Výplatu Mzdu Vyššiu Plate
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy