MANUÁL, ako dostať vyšší plat: Vieme, aké argumenty použiť a koľko by ste si mali vypýtať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Požiadať o vyšší plat je niekedy skutočné umenie. Musíte vystihnúť správny moment, byť dokonale pripravený a mať v zálohe aj dobré argumenty. Chystáte sa aj vy v tomto období porozprávať s vaším šéfom o plate? Pripravili sme pre vás užitočný manuál, v ktorom sa dozviete, ako presvedčiť nadriadeného, aby vám pridal, poradíme tiež, akú sumu je optimálne požadovať. So svojimi radami sa podelili samotní personalisti, inšpirujte sa ich tipmi.

 

 

Vedia si Slováci vypýtať vyšší plat? Personalisti si myslia, že sa v tejto otázke delíme na dve skupiny: jedna nemá problém prísť za šéfom a povedať mu, že chce pridať, tá druhá skupina sa však pri tejto žiadosti zdráha. „Z praxe sa ukazuje, že mladí ľudia sú asertívnejší a otvorenejší do diskusií a nemajú teda problém tému mzdy otvárať. Staršia generácia skôr vyčkáva a tieto otázky neradi sami proaktívne prinášajú,“ vysvetľuje Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke. Súhlasí aj Ivan Jurkovič, Chief Executive Officer z personálnej a pracovnej agentúry P.J. Servis: Mladšia generácia je vo všeobecnosti odvážnejšia a neobáva sa straty pracovného miesta v dôsledku požiadavky na zvýšenie platu.“ Dodáva však, že závisí aj od samotného človeka - konkrétne od jeho vzdelania, skúseností a schopností, ktorými disponuje. Takýto zamestnanec sa podľa Jurkoviča dokáže ozvať skôr, pokiaľ chce zvýšiť plat.

 

Koľko si vypýtať? Toto je číslo, s ktorým máte šancu uspieť

Každý z nás má nejaké predstavy, o koľko by si chcel prilepšiť k súčasnému platu. Lepšie je však držať sa pri zemi – v realite, a nevyrukovať s „prestreleným“ číslom. Viete, aká požiadavka je ideálna a aká zas úplne za hranicou? Personalisti odporúčajú si vopred urobiť malý prieskum, ako sa pohybujú platy na pozícii, ktorú daný človek vykonáva. Ak človek zistí, že je jeho mzda v porovnaní s priemerom nízka, dorovnanie by malo byť v poriadku. „Ak chcete viac, ako je priemer na trhu, pripravte si dobré argumenty,“ radí Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S.

Jurčíková zas upozorňuje na to, že vo veľkých spoločnostiach má zvyšovanie platov svoj jasný postup: V korporátnom svete je často systém odmeňovania jasne definovaný a teda sa ním zamestnávateľ riadi. Čo sa týka výšky požiadavky na odmenu, je to individuálne a skôr je dobré sa pozrieť na percentuálny pomer než na fixnú sumu,“ vysvetľuje.


Prečítajte si tiež: Preplácanie nadčasov: Na čo má zamestnanec nárok?


Ak je vo vašej firme možné otvoriť otázku o plate aj z vašej vlastnej iniciatívy, odborníci upozorňujú vyhnúť sa “extrémom“ vo svojich platových požiadavkách: „Rozhodne by som do komunikácie nešiel s číslom medzi 80 až 100%-ného zvýšenia platu,“ radí Jurkovič. S neprimeranou žiadosťou o vyšší plat sa stretla aj Jurčíková: „Raz sa mi stalo, že si človek s dvojročnou praxou v určitej špecializácii vypýtal dvojnásobný plat. Toto sme vtedy brali ako naozaj prehnanú požiadavku,“ spomína.

Chcete vedieť, s akou požiadavkou máte najväčšie šance na úspech? „Optimálne priechodné bývajú požiadavky, ktoré sa pohybujú na úrovni zvýšenia o 10 až 20 %,“ prezrádza Jurkovič. Ak teda napríklad zarábate priemernú mzdu, ktorá bola vlani podľa Štatistického úradu 912 eur, zvýšenie o 15% by predstavovalo 136,80 eur. Pohybujte sa preto pri žiadosti o vyšší plat v takýchto číslach – máte tak totiž šancu, že sa so zamestnávateľom dohodnete k spokojnosti oboch strán.

 

Pripravte si dobré argumenty: Tieto vám pomôžu

Prísť totiž za nadriadeným s tým, že chcete vyšší plat, no nepripraviť si dôvody, pre ktoré si ho zaslúžite, je chybou, ktorá vás môže stáť krajší pohľad na výplatnú pásku. Personalisti preto radia poriadnu prípravu. Zamyslite sa nad dostatočne dobrými argumentmi, ktoré zamestnávateľa presvedčia, že si zvýšenie zaslúžite. Niekoľko dobrých príkladov uvádzajú aj oslovení personalisti:

Najlepšie argumenty podľa J. Jurčíkovej z Poštovej banky: 

  • Hovorte o svojich výsledkoch, čo všetko ste za ostatné obdobie dosiahli
  • Akú pridanú hodnotu ste priniesli pre spoločnosť, akú úlohu ste zastávali, aký bol výsledok, aké aktivity ste realizovali, aké zlepšenia ste navrhli, ktoré sa implementovali a pod.
     

Najlepšie argumenty podľa I. Jurkoviča z P.J. Servis:

  • Vysoká produktivita a kontinuálne podávanie nadštandardných výkonov        
  • Aké inovatívne myšlienky ste priniesli, ktoré pomohli zefektívniť procesy v spoločnosti
  • Relevantne zvýšený počet pracovných povinností, resp. zvýšenie zodpovednosti zamestnanca
     

Najlepšie argumenty podľa P. Lazového z DRILL B.S.:

  • Som vo firme už 4 roky a nebol mi zvýšený plat  (tento argument sa nedá použiť, ak bol zamestnanec už pri vstupe do zamestnania „preplatený“)
  • Mám za sebou 2 úspešné roky a priniesol som do firmy cca 300 tisíc eur čistého zisku (alebo ušetrenia)
  • Som úspešný, som tu dlho, za posledný mesiac mi prišli 3 ponuky od konkurencie, ale rád by som ostal v našej firme
  • Za posledný rok mi pribudli tieto nové zodpovednosti (napr. zodpovednosť za tím, koučovanie nových kolegov, zodpovednosť za výsledok pobočky, reporting...). Táto práca ma baví, ale keďže už robím prácu aj navyše, rád by som mal navýšený plat.

Prečítajte si tiež: Ponúkajú plat vyše 1 300 eur: Aj tak nevedia zohnať zamestnancov


Viac o téme: Plat Mzda Zvýšenie Výplata Žiadosť Mzdy Požiadať Vyšší Šéfa Žiadať Platu Zamestnávateľa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy