Povinné čítanie pre všetkých šéfov: Robte iba tieto 4 veci a vaši najlepší zamestnanci neodídu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nadriadení sa zvyknú sťažovať, ako ťažko sa hľadajú dobrí a lojálni zamestnanci. Na druhej strane zas však počúvame ponosy zamestnancov – ako si ich šéf neváži a ich prácu prehliada. Kde je teda pravda? Pravdepodobne niekde uprostred. Tak, ako by sa mali zamestnanci snažiť byť prínosom pre firmu a pomáhať je rásť, tak by mali byť zamestnávatelia schopní oceniť to, čo pre nich ich podriadení robia. Ako na to? Prečítajte si, čo by mali robiť nadriadení, ak chcú, aby im v tíme zostali ich najlepší ľudia.

 

  1. Umožnite vašim zamestnancom, aby mali svoju prácu radi
    To znamená, že sa ich musíte pýtať, čo by im pomohlo k tomu, aby sa v práci cítili dobre a spokojne. Dôležité však tiež je pozorne počúvať svojich zamestnancov a na základe vypočutého vykonať zmeny, pomocou ktorých im vytvoríte ideálne pracovné podmienky. Pamätajte, že zo šťastného zamestnanca profitujete predovšetkým vy a vaša firma.
  2. Ukážte svojim podriadeným, že si ich vážite
    Napríklad pochvalou, verejným uznaním, ocenením. Je dôležité, aby zamestnanci videli a vedeli, že ich prácu vnímate a ceníte si ju. Ak tak nerobíte, nečakajte, že vaši podriadení budú chcieť u vás stráviť roky. Pri prvej lepšej ponuke budú zvažovať výpoveď.
  3. Umožnite im kariérne rásť
    Nič totiž nie je viac domotivujúcejšie, než vedieť, že najbližších pár rokov sa človek v rámci svojej pozície nikam neposunie, že nemá šancu postúpiť v rámci kariérneho rebríčka. Umožnite vašim podriadeným rásť, stať sa odborníkmi, profesionálmi, dovoľte im prevziať zodpovednosť. To však nie je všetko. Starajte sa tiež o to, aby sa vaši zamestnanci „nezasekli“ na jednom mieste: zabezpečte, aby sa neustále vzdelávali a zlepšovali. Je to investícia, ktorá sa vám vyplatí.
  4. Prejavte vďaku
    Byť chválený je skvelá vec – každý zamestnanec sa bude cítiť skvelo po slovách ocenenia. Veľmi dôležité je však tiež oceniť úsilie a výsledky práce vašich podriadených. Ako? Presne tak, ako tušíte: finančne. Samozrejme, každá firma chce ušetriť, šetriť na zamestnancoch však nie je tá najlepšia taktika. Ak nechcete zaplatiť svojich ľudí, nečudujte sa, že pôjdu za tým zamestnávateľom, ktorý im prejaví vďaku za to, čo robia, aj na výplatnej páske.
Viac o téme: Boss Najlepší Problémy Nadriadený Zamestnanci Zlý Šéf Zamestnancov Hrozný Fluktuácia Šéfom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy