Čaká vás v práci prezentácia? Týchto 14 tipov z vás spraví profesionála

Zdroj: thinkstockphotos.com

Väčšina prezentácií v rámci firmy, alebo na podujatiach, na ktorých firmy reprezentujú samy seba, sú... povedzme si úprimne – nudné. Ak aj vás čaká prezentácia, v ktorej máte predstaviť nový projekt, nápad, hovoriť o výsledkoch vašej práce alebo porozprávať niečo o vašej spoločnosti, inšpirujte sa týmito 14 tipmi, ktoré z vás spravia kráľa prezentácií.

 

 

 

Príprava

  1. Pripravte si príbeh
    Prezentácie sú nudné, pokiaľ sú len o číslach a faktov. Namiesto suchého prezentovania predstavte publiku príbeh – aký, to je len na vás.
  2. Prichystajte si len relevantné informácie
    Publikum dáva pozor len pri príbehoch a ideách, ktoré sú v súvislosti s danou téme relevantné. Neodbiehajte zbytočne, nespomínajte niečo, čo nie je nutné povedať.
  3. Vynechajte nudné a zdĺhavé úvody
    Áno, každý chce predstaviť svoju spoločnosť, svoju tému – toto všetko však ľudí len veľmi málo zaujíma. Na úvodné predstavenie sa stačí len jeden slajd, ak chcete, aby si publikum z povedaného niečo odnieslo.
  4. Spravte prezentáciu krátku a svižnú
    Kedy naposledy ste počuli sťažnosť, že prezentácia bola príliš krátka? Ak neviete, aká dlhá by mala byť dobrá prezentácia, máme pre vás tip. Skráťte ju na polovicu z toho, ako ste plánovali (alebo aj dokonca kratšiu).
  5. Používajte fakty, nie všeobecné tvrdenia
    Pripravte si argumenty, príbeh a posolstvo, ktoré sú overiteľné, zapamätateľné a priťahujúce pozornosť.
  6. Zjednodušte grafy
    Ľudia vypínajú, ak je ich mozog konfrontovaný s komplikovanými tabuľkami či grafmi. Využívajte radšej jednoduché, ľahko čitateľné vizuály a zvýraznite dáta, ktoré sú najdôležitejšie.
  7. Používajte dobre čitateľné písmo
    Umožnite publiku, aby si mohlo ľahko prečítať to, čo v prezentácii uvádzate. Využívajte veľké písma s jednoduchými tvarmi, vyhnite sa tučným písmam či kurzíve.
  8. Neprežeňte to s efektmi
    Dôležitejšie ako to, či sa vám budú slajdy v prezentácii rôzne hýbať, posúvať či meniť, je samotné posolstvo, myšlienky a dáta v nej. Myslite preto na to, keď budete vytvárať svoju prezentáciu.

Prezentácia

  1. Skontrolujte si spustenie prezentácie vopred
    To znamená ešte pred tým, ako začnete prezentovať. Skontrolujte si, či sa prehrávajú videá v prezentácii a či všetko funguje tak, ako má. A potom spravte túto kontrolu ešte raz.
  2. Hovorte k publiku
    Pozerajte sa na ľudí, neklopte zrak, ani sa nepozerajte niekam do plafóna. Ak sa budete sústrediť na ľudí pre vami, zabezpečíte si, že budú venovať pozornosť vám a vášmu posolstvu.
  3. Nečítajte zo slajdov
    Aj vaše publikum totiž vie čítať a ak im len prečítate to, čo vidia, vaša prezentácia nebude mať žiadnu pridanú hodnotu.
  4. Nepreskakujte slajdy
    Budete totiž vyzerať veľmi neprofesionálne a tiež nepripravene.
  5. Nevtipkujte, pokiaľ v tom nie ste profesionál
    Ak ste dobrý v rozprávaní vtipov a trefných poznámkach, nebojte sa ich použiť. Dajte si však pozor, aby sa vám dobrý úmysel nevypomstil a nezostalo trápne ticho.
  6. Majte v zálohe podrobnosti o téme
    Vždy očakávajte doplňujúce otázky. Na prezentáciu preto príďte s „ťahákom“ – pripravenými podrobnosťami k vašej téme. Ľahko si teda poradíte s odpoveďami.
Viac o téme: Práca Prezentácia Dobrá Firemná Ako Prezentovať Práci Prezentácie Prezka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc; Text: es; Foto: thinkstockpohotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy