Firmy, chcete si udržať zamestnancov? Nemusíte im zvýšiť plat, stačí, ak začnete robiť toto

Keď je firemný rozpočet obmedzený, ťažko sa zamestnancom zvyšuje mzda. Práve to je častý spôsob, ako sa firma snaží udržať si zamestnanca, keď zvažuje, že odíde. Existuje však niekoľko spôsobov, ako možno pracovníka oceniť aj bez toho, že na výplatnej páske uvidí vyššiu sumu. Niekoľko štúdií totiž ukázalo, že spokojnosť zamestnancov nie je prepojená výlučne s výškou ich výplaty. Zvýšenie platu dokonca pôsobí na človeka len krátky čas - ak je v zamestnaní nespokojný, vyššia mzda "prekryje" tieto pocity len na chvíľu a potom sa frustrácia znova vráti. Ak sú ale zamestnanci spokojní so svojou prácou a spoločnosťou, do ktorej patria, vedia byť produktívnejší, šťastnejší a lojálnejší voči svojmu zamestnávateľovi. Ako to dosiahnuť? Toto by firmy mali začať robiť.

 

  1. Chváľte, chváľte, chváľte
    Dávajte vašim zamestnancom spätnú väzbu, prezraďte im, čo sa vám páči, nebojte sa povedať, že ste s ich prácou spokojní. Odmena totiž nemusí spočívať len vo finančnom ohodnotení – z dlhodobého hľadiska budú zamestnanci v práci šťastnejší, ak budú vedieť, že ich prácu registrujete a má zmysel.
  2. Ponúknite viac možnosti na oddych a dovolenku
    Máte zamestnancov, ktorí dosahujú fantastické výsledky? Ak nemáte na to, aby ste im zvýšili plat, ponúknite im viac dovolenky alebo dní voľna. Títo ľudia sú vo vašej firme hviezdami, zaslúžia si bonusové dni na oddych a regeneráciu.
  3. Dbajte na dodržiavanie work-life balance
    Spokojnosť zamestnancov ide ruka v ruke s možnosťou užívania si dostatku voľného času. Áno, je skvelé mať podriadených, ktorí sú ochotní v práci aj nocovať, takto však nevydržia fungovať naveky. Po krátkom čase príde vyhorenie, nastúpi frustrácia a nespokojnosť.
  4. Umožnite kariérny postup
    Zvýšiť plat je síce fajn – to však poteší len na chvíľku a po čas príde ďalšia požiadavka na opätovné zvýšenie mzdy. Ak však šikovného zamestnanca povýšite, naznačíte mu, ako veľmi si jeho prácu vážite.
  5. Umožnite zamestnancom stať sa reálnou súčasťou firmy
    V mnohých spoločnostiach sa hovorí o tom, ako môžu samotní zamestnanci členmi firmy vplývať na to, akým smerom sa bude uberať. Nie všade to ale aj skutočne platí – v mnohých sa táto veta len dobre vyníma na firemnej stránke. Ak však poskytnete zamestnancom takúto možnosť, bude to pre nich znamenať oveľa viac, než keby ste im pridali na výplatnej páske pár eur.
  6. Vytvárajte príjemné pracovné prostredie
    Pracovať v priateľskej atmosfére, kde je dovolené hovoriť otvorene a dvere šéfovej kancelárie sú pre všetkých otvorené, si niektorí zamestnanci vážia viac než viac peňazí na účte, ktoré si často vyberajú svoju daň stresom či terorom na pracovisku.
  7. Buďte príkladom
    K svojmu nadriadenému totiž zamestnanci vzhliadajú a to, akú má náladu, ako pristupuje k svojim ľuďom, sa odrazí aj na nich. Ak budete priateľský, s úsmevom na tvári, rovnako sa budú správať aj cítiť aj vaši zamestnanci.
  8. Poskytnite viac než len bežné benefity
    Ak vám rozpočet nedovoľuje zvyšovať platy, pouvažujte, ako inak možno oceniť úsilie vašich zamestnancov. Možností máte niekoľko: okrem už spomínaného zvýšenia počtu dní dovolenky alebo voľna tiež môžete poskytnúť poukážky na wellness, preplatenie členstva vo fitnescentre, či poskytnúť príspevky na spoločenské alebo kultúrne akcie.
  9. Naučte sa ďakovať
    Ak sú ľudia nešťastní v zamestnaní, neodchádzajú z práce väčšinou kvôli výplate, ale kvôli nespokojnosti so šéfom. Častým problémom je, že nadriadený ignoruje ich prácu a ak sa im aj niečo podarí, nepočujú slová vďaky. Verejná pochvala a poďakovanie za dosiahnuté výsledky dokážu byť v niektorých prípadoch lepšou kompenzáciou ako zvýšenie platu.
Viac o téme: Spokojnosť Plat Mzda Zvýšenie Nadriadený Mzdy Vyššia Benefity Šéf Platov Platu Zamestnancov Vypýtať Mzdu Firmách Firme
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessnewsdaily; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy