Nenávidíte svoju prácu? Nie ste sami, týchto 5 problémov trápi väčšinu ľudí

Zdroj: thinkstockphotos.com

Aj vy sa často sťažujete, ako svoju prácu nemáte radi? Každé ráno si vzdychnete, že sa vám do nej vôbec nechce ísť? Snívate o tom, ako víťazoslávne vkročíte do šéfovej kancelárie a hodíte mu na stôl vašu výpoveď? Nemyslite si, že ste jediný. Podobne ako vy uvažuje veľmi veľa ľudí. Nie sú spokojní so svojimi kolegami, neteší ich, že sa už roky pozerajú na rovnakú výplatnú pásku. Väčšina však so svojou nespokojnosťou neurobí nič, zostávajú na rovnakom mieste, s rovnakými sťažnosťami, ktoré sa časom ešte prehlbujú. Pozrite sa, čo najčastejšie trápi zamestnancov a zistite, ako sa tieto starosti dajú vyriešiť.

  1. Nezarábate toľko, koľko by ste chceli
    Zvyšovanie platu je niečo, čo sa v niektorých firmách dosahuje len veľmi ťažko. Zamestnávatelia väčšinou nie sú naklonení navýšeniu vašej výplaty a rozhovor o mzde predstavuje takmer vždy poriadny boj. Mnohokrát sú nadriadení ochotní pridať svojim zamestnancom až po niekoľkých rokoch lojálnej práce. Ak však nemáte čas čakať, či vám po rokoch pridajú k výplate, prípadne viete, že vo firme, v ktorej pôsobíte, je zvýšenie platu nedosiahnuteľný cieľ, skoncujte so sťažovaním a frflaním – poobzerajte sa po novom zamestnávateľovi.  
  2. Robíte prácu inak ako váš kolega
    Tímovú prácu vníma každý inak. Pre niekoho je to spravodlivé rozdelenie úloh, pre iných zas možnosť zadelenia práce niekomu inému a „zašitia sa“ v rámci skupiny. Ak patríte do prvej skupiny, no máte okolo seba väčšinu kolegov, ktorí si chcú prácu čo najviac uľahčiť pomocou vás a vášho odhodlania, je jasné, že ste v práci nespokojný. Aby ste to zmenili, porozprávajte sa so svojimi kolegami. Ak ani to nezaberie, pohovorte si s nadriadeným a povedzte mu, že sa vám nepáči, že nie všetci z tímu sa zapájajú rovnako, alebo sa vám zdá, že niektorí kolegovia sa len vezú s úspechom skupiny.
  3. Máte kolegu, s ktorým si nerozumiete
    Každá spoločnosť potrebuje rozmanité osobnosti na to, aby dosiahla úspech. Potrebuje extrovertných obchodníkov, ktorí sa nenechajú odbiť zamietnutím, potrebuje však aj introvertných analytikov, ktorým vyhovuje svet s číslami. Takáto rôznorodosť je žiaduca. To, čo však najviac rozdeľuje ľudí na pracovisku, je ich povaha. Ľudia, ktorí sa vyžívajú v hádkach, intrigách, ktorí využívajú iných alebo ktorí nevedia, ako sa správať k svojim kolegom – spolupracovať s nimi je utrpenie. Ak máte takéhoto kolegu, netrpte potichu – obráťte sa s týmto problémom na svojho nadriadeného. Jednoduchým riešením môže byť, že takéhoto kolegu posadia inde a aspoň čiastočne sa zníži intenzita vášho stretávania.
  4. Neviete, kedy naposledy ste mali dovolenku
    Pretože keď ste si ju aj vybrali, nič sa nezmenilo - len ste vymenili kanceláriu za priestory internetovej kaviarne v zahraničí? Ak sa vo vašom zamestnaní neustále vyžaduje vaše nasadenie a musíte byť vždy „poruke“ – v akejkoľvek hodine, len ťažko dokážete naozaj vypnúť a oddýchnuť si. Nájdite si spôsob, ako sa zbaviť stresu a relaxovať, je to dôležité preto, aby ste sa vyhli syndrómu vyhorenia.
  5. Pracujete v zamestnaní plnom toxických ľudí
    Sú spoločnosti, v ktorých sa toxickým spolupracovníkom jednoducho nevyhnete, keďže byť toxickým je niekedy nepísaným pravidlom firemnej kultúry. Ak vám prostredie firmy, v ktorej aktuálne pôsobíte, nevyhovuje a prieči sa vám pracovať za podmienok, aké sú stanovené, môžete sa to pokúsiť aspoň čiastočne zmeniť. Ak sa vám to však nepodarí, zostávať v takomto prostredí nebude nič príjemné a z dlhodobého hľadiska vám skôr ublíži, zvoľte si preto radšej zmenu. Stráviť roky na pracovisku, kde panuje faloš a intrigy, vám – nech už je práca akokoľvek dobre zaplatená, nič pozitívne neprinesie.
Viac o téme: V Práca Zamestnanie Problémy Hrozná Hrozné Trápi Ma Prácu Práci Svoju Neznášam Trápim
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cheatsheet; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy