Máte zlú prácu? Nezostávajte v nej, buďte radšej nezamestnaný, tvrdia vedci

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pravdepodobne si aj vy myslíte, že v tejto ekonomike musí byť duševné rozpoloženie nezamestnaného človeka výrazne horšie ako u toho, ktorý prácu má. Možno vás ale prekvapia zistenia austrálskych vedcov. Tí totiž prišli s tvrdením, že to nemusí byť vždy pravda. Výsledky výskumu ukázali, že ľudia, ktorí majú zlú prácu, sú vo väčšom ohrození duševného zdravia ako tí, ktorí sú doma a hľadajú si zamestnanie.

Sedemročná štúdia potvrdila, že z hľadiska duševného zdravia sú na tom nezamestnaní ľudia výrazne horšie než tí, ktorí majú stabilnú prácu. Avšak v porovnaní s tými, ktorí „trpia“ v zlom zamestnaní, sa podľa výskumníkov majú ľudia bez práce vlastne fantasticky. Stav ľudí, ktorí sú nespokojní vo svojom zamestnaní, sa totiž časom ešte zhoršuje.

Máte zamestnanie, v ktorom sú na vás kladené vysoké nároky, alebo v ňom nemáte takmer žiadnu možnosť rozhodovania? Trápi vás neistota, či si prácu udržíte? Prípadne máte zamestnávateľa, ktorý nedostatočne odmeňuje vaše úsilie? Ak ste odpovedali na niektorú z týchto otázok áno, dajte si pozor. Toto všetko totiž výrazne zhoršuje vaše duševné zdravie.


Prečítajte si tiež: Tieto povolania o 20 rokov nebudú existovať: Je medzi nimi aj to vaše?


Austrálsky výskum ukázal, ako veľmi vplýva kvalita práca na zdravie zamestnanca. Vedúci štúdie Peter Butterworth dokonca uvádza, že ak ste nezamestnaný, no nájdete si zlú prácu, nezískate žiadnu výhodu, práve naopak. Takýto krok vám dokonca môže viac uškodiť.

Výsledky tohto výskumu tak ukazujú, že nie celkom platí zaužívané presvedčenie, že je lepšie vziať hocijakú prácu, než ju nemať. Ak sa totiž dostanete do zamestnania, kde vám nebude prejavená dôvera, budete podrobne kontrolovaní, nedostatočne platení, prípadne sa budete cítiť pod veľkým tlakom, vaše duševné zdravie utrpí. Nič nie je cennejšie ako zdravie, odborníci preto odporúčajú dať radšej výpoveď, prípadne sa čo najskôr poobzerať po novej práci, v ktorej sa budete cítiť dobre a spokojne.

Viac o téme: Bez Zdravie Práca Nezamestnaný Práce Nešťastný Nespokojný Zlá Zdravý Duševné Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: psychologytoday; Text: es; Foto:

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy