Máte na to viesť ľudí? Týchto 5 vlastností naznačuje, že zvládnete byť lídrom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Neexistuje vzorec, ktorý by jednoznačne ukázal, že máte na to stať sa lídrom, šéfom či nadriadeným. Skupina výskumníkov sa však pozrela na to, aké vlastnosti najčastejšie spájajú ľudí vo vedúcich pozíciách. Výsledok priniesol päť najčastejších vlastností, ktorými títo ľudia oplývajú. Zaujíma vás, ktoré to sú? Prečítajte si, aké vlastnosti sa najčastejšie objavujú u ľudí, ktorí sú úspešnými lídrami. Máte niektoré z týchto vlastností vo vienku aj vy?

 

 

  1. Extrovertnosť
    Práve táto vlastnosť je jedným z najsilnejším predpokladom, že máte na to stať sa lídrom a úspešne zvládnete fungovať na vedúcej pozícii. Byť extrovertom vaše šance zvyšuje dokonca ešte viac než keby ste pracovali efektívne. Prečo je to tak? Extroverti sa totiž vďaka svojej dominantnosti a socializačným schopnostiam dokážu lepšie presadiť v skupine. A práve to je pre lídra nevyhnutnosť.
  2. Svedomitosť
    Alebo inými slovami schopnosť tvrdo a organizovane pracovať. Viete si predstaviť lídra, ktorému by chýbala táto vlastnosť? Ak je na vedúcej pozícii človek s touto vlastnosťou, prenáša organizovanosť a svedomitosť aj na svojich podriadených a vytvára tak dobré a fungujúce pracovné prostredie, ktoré sa prejaví aj na výsledkoch spoločnosti.
  3. Otvorenosť experimentovaniu
    Túto vlastnosť radia odborníci dokonca na rovnakú úroveň ako extrovertnosť. Líder by sa totiž nemal báť experimentovať, riskovať a skúšať nové veci a spôsoby. To isté platí aj v uvažovaní - mnohým šéfom či zakladateľom spoločností sa podarilo uspieť práve vďaka tomu, že mysleli inak ako väčšina - mysleli “out of box” a nebáli sa pustiť aj do niečoho nového.
  4. Neurotickosť
    Mať nerváka za šéfa nie je jednoduché, preto sa nemožno čudovať, že práve pre jeho podriadených je spomínaná vlastnosť veľmi neobľúbená. Pravdou ale je, že mnohí ľudia na vedúcich pozíciách sú neurotici. Sú prchkí, výbušní a nie vždy sa s nimi pracuje najľahšie. Aj napriek tomu je to vlastnosť, ktorá je typická pre mnoho svetoznámych lídrov.
  5. Prívetivosť
    ​Že vám sem táto vlastnosť nezapadá, keďže sa vylučuje s neurotickosťou, o ktorej sme písali v predchádzajúcom bode? Odborníci však tvrdia, že každý líder funguje inak a má odlišné vlastnosti. U väčšej časti skúmaných ľudí, ktorí pôsobili na vysokých pozíciách, sa okrem spomenutých predchádzajúcich objavila aj prívetivosť, respektíve priateľskosť. Ukázalo sa totiž, že na vedúce pozície sa dostávajú aj ľudia, ktorí sú ochotní počúvať, sú k ostatným priateľskí, prívetiví a nepotrebujú toľko ukazovať svoju špecifickú a odlišnú osobnosť.

    Ktoré z týchto vlastností máte vo vienku vy?
Viac o téme: Líder Úspech Nadriadený Manažér Ľudí Byť Ako Viesť Šéf Vedúci Uspieť Šéfom Stať Lídrom Nadriadeným
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy