Chystáte sa požiadať šéfa o vyšší plat? Vedci radia: Neoblečte si vlnený sveter

Zdroj: pixabay

Ak sa chystáte vášho nadriadeného požiadať o vyšší plat, nemali by ste sa snažiť vybrať čo najlepšie oblečenie, mali by ste sa aj dobre cítiť. Nedávny výskum psychológov Harvardskej univerzity totiž naznačil, že to, ako zvládame situácie a komunikáciu s ľuďmi, ovplyvňuje aj obyčajný dotyk. Nerozumiete, ako to spolu súvisí? V nasledujúcich riadkoch všetko pochopíte.

Vedci totiž zistili, že ak nosíme oblečenie, ktoré má drsnú či nepohodlnú textúru, napríklad ako je vlnený sveter, zvyšuje to šancu, že sa nám daná situácia bude zdať zvláštna či nepríjemná. V jednom zo šiestich experimentov mali výskumníci skupinu ľudí, ktorá pracovala so skladačkou s drsným povrchom, druhá skupina mala k dispozícii skladačku s jemným povrchom. Obe pri práci so skladačkami počúvali príbehy o medziľudských vzťahov. Výsledok? Tí, ktorí počas počúvania príbehu pracovali so skladačkou s nepríjemným povrchom, označili vzťahy vo vypočutom príbehu za ostré či nevľúdne.

Výskum sa tiež zameral na ďalšie testy spojené s dotykom. Vyskúšali napríklad, ako vplýva na človeka ťažká a ľahká podložka na dokumenty. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí mali pred sebou životopis istej osoby pripnutý na ťažšej podložke, vnímali tohto človeka ako vhodného a kvalifikovaného. V šiestich experimentoch sa potvrdilo, že dotýkanie sa ťažkých objektov či nepríjemných povrchov vplýva na to, ako ľudia vnímajú a vyhodnocujú konkrétne situácie.


Prečítajte si tiež: 5 slov, ktoré by ste mali začať používať v práci: Ukážte, že ste na úrovni​


Ukázalo sa, že naše hmatové vnemy vplývajú na to, ako prežívame sociálne interakcie. Naše senzory teda pri dotyku drsného svetra môžu spôsobiť, že šéfa začneme vnímať rovnako. Pri rozhovore či stretnutí s ním môžeme nadobudnúť pocit, že je k nám nepríjemný, hoci to vôbec nemusí byť pravda.

Zvážte preto, z akého materiálu si vezmete oblečenie na stretnutie, na ktorom chcete šéfa požiadať o vyšší plat. Samotné vyjednávanie o mzde je väčšinou nepríjemné, prečo si ho teda ešte viac skomplikovať?

Viac o téme: Plat Mzda Nadriadený Vyjednávanie Zárobok Vyšší Ako Vyjednať Šéf Vypýtať Plate Mzde
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc.com; Text: es; Zdroj: thinkstockphoto.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy