Ženský kolektív v práci: Pohroma alebo pohoda? Takto to vidia odborníci

Veľa ľudí hovorí, že pracovať v čisto ženskom kolektíve je niekedy skutočne náročné. So ženskými spolupracovníčkami sa najčastejšie spájajú klebety, ohováranie či zaoberanie sa aj úplnými a nepodstatnými drobnosťami – napríklad čo ich kolega/kolegyňa povedal/a alebo urobil/a. Je to však naozaj až také zlé? Je to v ženskom kolektíve vždy na nevydržanie?

Po dlhých rokoch boja za svoje práva a privilégiá sa dá povedať, že ženy dosiahli svoje. Hoci čo sa týka platov, vo svete sa stále stretávame s tým, že ženy zarábajú o niečo menej ako ich mužskí kolegovia. Situácia je však oproti minulosti výrazne lepšia. Kým kedysi žena nemohla ani len pomyslieť na to, že by mohla pracovať, dnes vidíme na vysokých postoch a vedúcich pozícii veľa osôb ženského pohlavia. A tak ako sa ženám stále viac a viac darí stať sa rovnocennými na pracoviskách, existuje niekoľko zručností, ktoré sa musia doučiť či v sebe rozviť. A jedným z nich je skrytá súťaživosť medzi sebou.


Prečítajte si tiež: 5 typov kolegýň, ktoré stretnete v každej kancelárii: Dámy, ktorou z nich ste?


Skrytá súťaživosť medzi ženami je forma nepriamej agresie, ktorú na pracovisku praktizuje veľmi veľa žien, keď cítia v niektorej z kolegýň konkurenciu. V porovnaní s mužmi majú ženy v tejto oblasti veľký nedostatok: kým muži sa v zamestnaní medzi sebou správajú priateľsky, ženy sa so svojimi kolegyňami často stanú priateľkami. A práve táto tendencia spraviť si zo svojich kolegýň niekoho bližšieho prináša problémy. Ak sa totiž niektorej z nich darí viac, je úspešná a povýšená na vyššiu pozíciu, ostatné začnú žiarliť. Napríklad budú profesijne rešpektovať svoju šéfku, za chrbtom však budú odsudzovať jej drahé dovolenky, oblečenie, alebo začnú znevažovať jej komunikačné schopnosti.

Aby sa však táto situácia zmenila, je dôležité dosiahnuť zmenu v postoji žien, ktoré trpia týmto nedostatkom: mali by totiž začať akceptovať, že pracovisko je súťaživé prostredie, na ktorom nájdu plno konkurentov. Žena, ktorá sa chce v súčasnosti ďalej rozvíjať a kariérne rásť, musí nájsť spôsob, ako vyriešiť svoje pocity žiarlivosti voči svojim kolegyniam. 

Ženy nemusia byť vždy problémom, niekedy môžu vzťahy v práci skomplikovať aj muži

„Áno, možno niektoré ženy svojím temperamentom skôr poukážu na daný problém a riešia problémy cez emócie,“  priznáva Andrej Kulaviak, HR špecialista spoločnosti Kaufland. „Tu však zohráva svoju úlohu nadriadený, ktorý musí byť pripravený riešiť aj takéto problémy na pracovisku,“ dodáva.

Kulaviak však aj napriek tomu tvrdí, že nepríjemná situácia nemusí vychádzať iba z dôvodu, ak na pracovisku väčšina žien: „Bolo by neférové voči ženám, ak by sme vinu za zlú atmosféru na pracovisku dávali iba im. Poznám veľa bezproblémových kolektívov, či už čisto mužských alebo čisto ženských. Naopak, stretol som sa so zmiešanými kolektívmi, kde neustále riešili rôzne nezhody. Skôr by som povedal, že ide o osobnosť daného zamestnanca. A tak ,ako ženy môžu byť tolerantné a nekonfliktné, môžu byť muži intrigánski a neochotní a naopak.“ Podľa HR špecialistu by mal preto nadriadený dobre poznať svoj tím a pri výbere ďalších zamestnancov dbať na to, aký typ človeka sa hodí do tímu.

Čo robiť, ak je to už v ženskom kolektíve naozaj na nevydržanie?

Ste súčasťou čisto ženského kolektívu – či už ako muž, alebo aj žena, no niekedy už neviete vydržať „ženské reči“? Tieto užitočné vám možno pomôžu:

  1. Neberte osobne správanie závistlivej kolegyne. Všetko to, čo robí (ohováranie, staranie sa do vašich záležitostí či povýšenecké správanie) svedčí o tom, aký je človek.
  2. Nech už vaša kolegyňa robí čokoľvek, útoky jej nevracajte.
  3. Snažte sa byť priateľský k ostatným kolegom či kolegyniam. Nemusíte si z nich spraviť priateľov, ukážte sa však pred nimi, aký naozaj ste a takto sa im snažte ukázať vašu pravdu.

Najdôležitejšie je hovoriť o problémoch, či už medzi kolegami alebo so svojimi nadriadenými a problémy riešiť, nenechávať ich bez povšimnutia a čakať, že sa vyriešia samé,“ hovorí Kulaviak. Ak sa „ozvete“ a poukážete na to, že sa vám nepracuje najlepšie, „nadriadený, oboznámený s danou situáciou, vám môže nájsť pri najbližšom výbere parťáka,“ vysvetľuje.

Personalista odporúča: Najvhodnejším riešením je zmiešaný kolektív. Prečo?

„Napriek tomu, že si myslím, že bezproblémovo môže fungovať aj čisto ženský kolektív, som zástancom zmiešaných kolektívov - avšak nielen čo sa týka pohlavia," hovorí Kulaviak. "Tak ako v bežnom  živote, aj v práci nám rôznorodosť prináša väčší prehľad a rozširuje naše vedomosti. Mladí, starí, muži, ženy, Slováci, zahraniční, slobodní, zosobášení - každý prinesie niečo iné, z čoho sa dá niečo nové naučiť, a to obohatí našu prácu a možno aj súkromie,“ uzatvára.

Máte aj vy skúsenosti s čisto ženským kolektívom?
 

Viac o téme: Práca Kolektív Problémy Ženský Ohováranie Žiarlivá Kolegyňa Nepríjemná Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: amanet; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy