4 najväčšie lži zamestnávateľov: Poznáte aj vy niektoré z týchto častých klamstiev?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Každý by rád pracoval v spoločnosti, kde sú ľudia – bez ohľadu na ich pozíciu, k sebe otvorení. Pravdou však je, že hoci sa o to mnoho firiem snaží, nie vždy sa to dodržiava. Organizácie sú tvorené ľuďmi a tí nie sú vždy vo všetkom úprimní. Aj preto sa zamestnanci často stretnú s tým, že niektoré veci či pojmy, ktoré im zamestnávateľ predstavil či oznámil, nesprávne pochopia. Ktoré štyri veci sú novonastupujúcim zamestnancom najčastejšie nesprávne vysvetlené?

 

 

  1. Work-life balance
    Drvivá väčšina zamestnávateľov prehlasuje, že dbá o rovnováhu v životoch svojich zamestnancov. Tvrdia, že im záleží na tom, aby mali dostatok času a priestoru na venovanie sa svojej rodine, priateľom či koníčkom. Realita je však často iná. Väčšina firiem sa snaží ušetriť, preto pridáva zamestnancom ďalšie povinnosti, vytvára kumulované funkcie, „vďaka“ ktorým sú zamestnanci nútení nadčasovať, aby stihli splniť všetky úlohy. Čas na relax a oddych s blízkymi je tak veľmi oklieštený - väčšinu svojho dňa totiž zamestnanci strávia v práci a doslova si musia hľadať voľné chvíle, ktoré by mohli stráviť s rodinou či priateľmi.
  2. Home-office
    Hlásite sa do zamestnania a sľubujú vám možnosť práce z domu? Ak je pre vás dôležité môcť občas pracovať zo svojho bytu či domu, tejto ponuke sa určite potešíte. Keď však nastúpite, zistíte, že je to s možnosťou home office celkom inak. Máte obmedzený počet dní, ktoré si môžete za dané obdobie vyčerpať, prípadne vám ani nemusí byť vždy schválený. V tom prípade ide o zavádzanie zo strany zamestnávateľa. Pri nástupe zamestnanca by ho totiž mal oboznámiť, ako presne využívanie práce z domu funguje.
  3. Ročné odmeny
    Mnoho zamestnávateľov sľubuje pri nástupe novým zamestnancom ročné odmeny k ich pravidelnému platu. Väčšinou však nedopovedia, že odmeny sú vyplácané iba vtedy, ak sa firme darí. Niekedy však nemusí ísť o úmyselnú lož, môže sa stať, že firma, ktorej sa doteraz vždy darilo, sa zrazu dostane do horšieho obdobia a nemá dostatok financií na vyplácanie odmien. Ak to však zamestnancom bolo sľúbené, firmy by sa mali snažiť tento záväzok splniť, prípadne ho kompenzovať inou formou – napríklad poskytnutím zaujímavého benefitu.
  4. Možnosť kariérneho rastu
    Túto možnosť nájdete v takmer všetkých pracovných inzerátoch. Každý zo zamestnávateľov tvrdí, že vám umožní rásť, ďalej sa vzdelávať a dosiahnuť skvelú kariéru. Niekedy sú to naozaj len slová, inokedy sa môže stať, že je váš nadriadený, prípadne tútor veľmi vyťažený a nedokáže vám venovať toľko svojho času, koľko by chcel. Riešenie je však celkom jednoduché. Dohodnite si s ním stretnutie, porozprávajte sa o možnostiach vášho rozvoja a nastavte si niekoľko cieľov, ktoré musíte dosiahnuť.
Viac o téme: Zamestnávateľ Nástup Klamstvá Lži Klame Zamestnancov Nástupe
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: monster; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy