Čo robia úspešní ľudia pred tým, ako idú spať? Inšpirujte sa ich návykmi

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

To, čo robíte tesne pred spaním, má veľký vplyv na to, akú náladu a energiu budete mať počas nasledujúceho dňa. Úspešní ľudia rozumejú tomu, že alfou a omegou ich úspechu je duševné a fyzické zdravie, ktoré je vo veľkej miere závislé od dostatku spánku. Aj preto sú pre nich kľúčové ich vlastné spánkové rituály. Chcete vedieť, čo najčastejšie robia úspešní ľudia pred tým, ako idú spať? Toto je 12 najčastejších činností.

 

 

 

  1. Čítajú knihy
    Veľa úspešných ľudí si zvykne brať so sebou do postele knihu. Nejde však vždy iba o odbornú literatúru či motivačné knihy. Mnohí z nich hľadajú inšpiráciu a snažia si posilniť svoju kreativitu v rozličných knižných žánroch.
  2. Vypnú od pracovných záležitostí
    Úspešní ľudia robia tesne pred spaním čokoľvek, len nepracujú. Nekontrolujú svoju e-mailovú schránku, nechcú sa zaoberať ničím, čo súvisí s prácou. Vedia totiž, že posteľ je miesto určené iba na relax a oddych, preto si ju rezervujú výlučne pre spánok a sex.
  3. Vypnú sa úplne
    Od notebookov, telefónov, televízorov, čítačiek či tabletov. Pozeranie sa do obrazoviek pred spaním totiž môže človeku naozaj uškodiť. Modré svetlo z displeja telefónu je totiž veľmi podobné tomu slnečnému. Práve to hovorí mozgu, kedy má prestať produkovať melatonín – hormón, ktorý je zodpovedný za cirkadiálny rytmus (vnútorné hodiny človeka) a ktorý hovorí telu, kedy treba vstať a kedy je čas spať. Pozeraním pred spaním do obrazovky počítača môže viesť k zlému spánku, podráždenosti či depresiám.
  4. Píšu si zoznam vecí, ktoré chcú urobiť
    Usporiadať si pred spaním myšlienky je kľúčové pre mnoho úspešných ľudí. Často si preto pred tým, než sa uložia do postele, spíšu veci, ktoré chceli, ale nestihli urobiť, prípadne si plánujú to, do čoho by sa radi pustili v nasledujúcich dňoch. Takto si „vyčistia“ hlavu a môžu si dopriať nerušený spánok.
  5. Trávia čas s rodinou
    Nájsť si čas na rozhovor s partnerom, s deťmi, zahrať sa so psom – toto sú bežné činnosti, ktorým sa venujú úspešní ľudia pred tým, ako idú spať.
  6. Idú na večernú prechádzku
    Niektorí úspešní ľudia si doprajú každý večer 20-minútovú prechádzku pred tým, ako idú spať. Pomáha im to zhodnotiť pracovný deň, zamyslieť sa nad ďalšími výzvami alebo si len jednoducho vyčistiť hlavu a pripraviť sa na spánok. Viaceré štúdie potvrdili, že kráčanie pomáha redukovať stres a úzkosť, vyskúšajte.
  7. Zhodnocujú, čo pekné v daný deň zažili
    Veľa úspešných ľudí si zvykne pred spaním spísať tri najkrajšie veci, ktoré v daný deň zažili. Pomáha im to uvedomovať si, že majú byť za čo vďační a prispieva to k ich pocitu spokojnosti.
  8. Uvoľnia sa
    Či už horúcim kúpeľom, alebo počúvaním relaxačnej hudby. Najúspešnejší ľudia sa vždy snažia ísť do postele uvoľnení, bez stresu, čo im umožní rýchlejšie zaspať a dopriať si kvalitnejší spánok.
  9. Predstavujú si, aký bude zajtrajšok úspešný
    Veľa úspešných ľudí sa pred spaním vráti k projektu či úlohe, ktorú riešia a svoje predstavy upriamia na to, ako sa im ju podarí zvládnuť.
  10. Plánujú si dostatok spánku
    Úspešní ľudia neberú spánok na ľahkú váhu. Vedia, koľko hodín potrebujú, aby si dobre oddýchli a odpočinuli. Preto si plánujú svoje povinnosti, aby sa dostali do postele v správny čas a neokradli sa o cenné hodiny spánku.
  11. Dodržujú hygienický rituál
    Ak máte problém so zaspávaním, je dobré vytvoriť si isté rituály v rámci hygieny, ktoré vám vyšlú signál, že je čas ísť spať. Ide konkrétne o vyčistenie zubov, umytie tváre či prečesanie vlasov pred spaním. Vyskúšajte, ak sa vám nedarí zaspať, prípadne máte narušený spánkový cyklus.
  12. Nedávajú si víno
    ​Viacerí úspešní ľudia sa vyhýbajú pitiu alkoholu pred spaním. Áno, je pravda, že alkohol vám môže pomôcť zaspať, kvalita spánku nebude taká, ako keby ste ho nepožili. Alkohol totiž spôsobí, že upadnete len do ľahšej formy spánku. Aby ste si však naozaj dobre oddýchli, odporúča sa spať hlbokým spánkom.
Viac o téme: Úspech Pred Zaspať Úspešný Byť Ako Návyky Úspešných Spaním
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy