Chcete byť úspešnejší, produktívnejší čí šťastnejší? Postačí vám na to obedová prestávka!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Pracovný deň väčšiny z nás vyzerá rovnako. Najprv sa musíme prebojovať dopravnou zápchou, aby sme sa dostali do práce. Potom prehodíme pár slov s kolegami, nastavíme sa na produktívny mód a riešime svoju pracovnú agendu. V čase obedovej prestávky skočíme buď na rýchle jedlo, alebo v kuchynke zjeme v priebehu 10 minút to, čo sme si so sebou priniesli. Potom znova pracujeme, odchádzame z práce a tak sa to sa opakuje každý deň, mesiac, rok – až kým nenastane čas, aby ste nastúpili do dôchodku.

 

Dobre, možno to nie je u vás každý deň takto. Niektoré vaše dni tak ale možno občas vyzerajú. Nič príjemné, však? Môžete to ale zmeniť. Namiesto nudných či rýchlych obedov môžete robiť niečo, čo môže výrazne ovplyvniť váš život, čo doň pridá niečo extra. Vyskúšajte niektorú z týchto 5 činností a zistite, ako sa môžete stať úspešnejším, produktívnejším alebo šťastnejším.

 

  1. Naučte sa niečo nové
    Počas 30 minút obedovej prestávky stihnete viac, ako sa len najesť. Chceli ste sa vždy naučiť po španielsky? Zoberte si k obedu knihu pre samoukov španielskeho jazyka. Láka vás internetová reklama? Nájdite si na internete články na túto tému a popri jedení sa vzdelávajte. Predstavte si, že budete venovať tomuto svojmu „sebavzdelávaniu“ 30 minút päť dní v týždni. Môžete dosiahnuť veľmi slušný pokrok!
  2. Spojte sa s dávnymi priateľmi
    S priateľmi - kolegami je jednoduché tráviť čas, spája nás totiž pracovisko. Na našich ostatných známych si však musíme vyčleniť čas. Ak ale máme v práci náročný deň, prípadne sme zažili stresujúce situácie, po príchode domov sa nám niekedy nechce nikam ísť. Zanedbávať priateľské vzťahy je však veľká chyba. Ako to napraviť? Dohodnite si stretnutie s vašimi známymi a priateľmi počas obednej prestávky! Nielenže tak posilníte svoje vzťahy, zažijete aj príjemné chvíle a kopec zábavy.
  3. Zacvičte si
    Nemusíte ísť namiesto obeda do fitka, stačí, ak pár minút pred obedom venujete malej rozcvičke. Ponaťahujte sa, rozhýbte si stuhnuté svaly. Stačí niekoľko minút a budete sa cítiť oveľa lepšie, ako keby ste sa nehýbali vôbec.
  4. Vytvorte niečo. Hocičo
    V dnešnej dobe sme si totiž zvykli len konzumovať. Len málokto z nás aj niečo tvorí. Určite si aj vy občas poviete, že nebudete variť – jednoducho sa pôjdete najesť niekam do reštaurácie. Vytváranie niečoho – a naozaj nezáleží na tom, čoho, však posilňuje našu schopnosť myslieť vo veľkom a pridáva nám do života radosť a originalitu. Či už si vyberiete niečo užitočné (upletenie šálu) alebo ambiciózne (napíšte prvé stránky svojho románu), tvorením si dokonale oddýchnete a zapojíte aj tie časti mozgu, ktoré bežne nepoužívate.
  5. Dajte si krátkeho šlofíka
    Dopriať si niekoľko minútový spánok asi neschváli každý šéf, môžete na to ale využiť aspoň obedovú prestávku. Vyskúšajte na chvíľku zatvoriť oči a relaxovať – uvidíte, ako pozitívne to ovplyvní činnosť vášho mozgu. Oveľa ľahšie zvládnete zvyšok dňa, vďaka tomu sa tiež vyhnete únave a letargii. 

Prečítajte si tiež: Koľko dní by mala trvať ideálna dovolenka? Pozrite sa, čo hovorí psychológ!​


Ktorú z týchto činností vyskúšate na najbližšej obedovej prestávke?

Viac o téme: Práca Zamestnanie Šťastie Šťastný Obed Úspech Úspešný Produktivita Byť Ako Chcem Produktívny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack.org; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy