12 signálov, že nevyhnutne potrebujete dovolenku

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V poslednej dobe sa objavuje čoraz viac správ o tom, ako jednoducho môže človek v práci vyhorieť, pokiaľ je neustále pod tlakom a v strese. A predsa sa mnohí rozhodnú nevziať si dovolenku. Je v poriadku, ak svoju prácu zbožňujeme, je však dôležité si uvedomiť, že pravidelné dovolenky sú pre človeka veľmi prospešné. „Odpojením“ sa od pracovného kolotoča načerpáme nové sily a energiu a dni voľna dokonca spôsobia, že sa budeme cítiť šťastnejší. Patríte medzi workholikov, ktorí si myslia, že dovolenku nepotrebujú? Ak sa u vás objavia niektoré z týchto 12 znakov, mali by ste ju zvážiť!

  1. Začínate vyzerať ako na fotke na občianskom
    Ak máte nový občiansky preukaz, iste viete, čo tým myslíme – na tých čiernobielych fotkách vyzeráme všetci trochu hrôzostrašne.
  2. Máte problémy so spánkom
    Ak neviete zaspať, prípadne sa budíte počas noci, môže to byť dôsledok prepracovania a stresu.
  3. Prichádzate o dôležité veci vo vašom osobnom živote
    Nevečeriate s partnerom, zmeškáte vystúpenie svojich detí, nemáte čas na rodinné stretnutia? Dovolenka je ideálny čas na to, aby ste obnovili svoje vzťahy s blízkymi a rodinou.
  4. V práci robíte čoraz viac chýb
    Aj náš mozog občas potrebuje reštart, nedokážeme totiž fungovať bez dlhšej prestávky a odpočinku.
  5. Už sa netešíte z vašej práce
    Ak vás desí predstava pondelňajšieho rána alebo to, čo všetko budete musieť v práci urobiť, pravdepodobne by sa vám zišla prestávka.
  6. Stratili ste zmysel pre humor
    Ak máte pocit, že už v práci neviete nájsť vtipné momenty, prípadne sa už nedokážete na ničom zabaviť, mali by ste šéfa čím skôr požiadať o schválenie voľna.
  7. Kopce sa vám zrazu zdajú ako pohoria
    Práca, ktorú ste doteraz zvládali bez problémov, sa vám zrazu zdá náročná, trvá vám dlhšie a púšťate sa do nej s neistým pocitom.
  8. Celý váš život sa točí len okolo práce
    Ak sa práca stala vo vašom živote všetkým – a to až tak, že ste zabudli, kto ste, nemali by ste váhať a čím skôr si vziať dovolenku. A viete, ako dlho by mala trvať ideálna dovolenka? Toto radí odborník!
  9. Väčšinu času myslíte na prácu
    Ak sa s vašimi blízkymi či známymi rozprávate už iba o práci, prípadne je to niečo, čo zamestnáva vašu myseľ takmer celý deň, je to jasný signál, že by ste mali vypnúť.
  10. Stres v práci si začínate kompenzovať nezdravými činnosťami
    Mali ste toho v práci tak veľa a zdá sa vám, že vám môže pomôcť iba pohár vína? Alebo chodíte domov neskoro večer a doprajete si poriadnu porciu nezdravého jedla? Dajte si pozor, aby sa z toho nestal zvyk a pozrite si radšej ponuky cestovných kancelárií.
  11. Nemáte dostatok energie
    Prídete z práce a jediné, na čo máte silu, je zvaliť sa na gauč? Ak nevládzete po príchode zo zamestnania normálne fungovať, nemali by ste váhať a čím skôr sa vybrať na dovolenku!
  12. Snívate, ako si zoberiete dovolenku
    Pristihnite sa niekedy v práci, že snívate o tom, ako vyhráte v športke a už nikdy nebudete musieť nepracovať? Alebo snívate o skvelej dovolenke? Nesnívajte, je najvyšší čas naplánovať si výlet. 

Prečítajte si tiež: 6 vecí, ktoré by ste nemali robiť na dovolenke: Inak ju pokazíte sebe aj vašim blízkym


Viac o téme: Dovolenka Signály Dovolenku Potrebujem Potrebujete
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy