18 najčudnejších povolaní, ktoré kedysi ľudia reálne vykonávali

V dnešných časoch môže byť mnoho ľudí vďačných za to, že majú zmysluplnú prácu, ktorá ich napĺňa. Kedysi dávno totiž existovali povolania, ktoré by sme takto označiť veľmi nemohli. Pozrite sa na týchto 18 najzvláštnejších povolaní, ktoré naozaj existovali a ktorými si ľudia zarábali na život. Niektoré z nich vás naozaj prekvapia!

 

 

 

 

 

  1. Obchodník s mŕtvolami
    Títo ľudia si na živobytie zarábali tým, že vykopávali hroby a telá predávali na medicínske účely. Viete si predstaviť, že by ste robili niečo také?
  2. Čistič špinavej bielizne
    Názov tejto pozície neznie tak zle, až kým sa nedozviete, že v starovekom Ríme to nebola tá najľahšia práca. Bielizeň sa totiž prala s pridaním moču z verejných toaliet. Nič príjemné, však?
  3. Lovec potkanov
    Títo pracovníci mali veľmi dôležité poslanie – zastaviť premnoženie potkanov a zabraňovať šíreniu chorôb. Hoci teda nešlo o najpríjemnejšie povolanie, malo veľký prínos pre zdravie spoločnosti.
  4. Chlapec - udierač
    Že je na kráľovskom dvore rozmaznaný malý princ? Riešenie je jednoduché. Najmete mu kamaráta, ktorý sa s ním bude hrať a... udierať ho, keď princ niečo preženie. Zvláštne praktiky, čo poviete?
  5. Prepisovači údajov a dát
    Ako vyzeral svet bez elektroniky? Využívali sa ľudské ruky. Títo prepisovači – väčšinou ženy, boli poverené prepisovaním rôznych údajov, informácií a čísel, aby tak vytvorili kópie.
  6. Plnič diel
    Toto zamestnanie väčšinou „prischlo“ mladým chlapcom, ktorých úlohou bolo to, čo už prezrádza názov pozície: áno, napĺňať delá pušným prachom.
  7. Predčítač kníh v továrni
    Keďže práca v továrňach a fabrikách bola v minulosti veľmi monotónna a jednotvárna, zamestnávatelia sa snažili spríjemniť svojim zamestnancom čas tak, že im zabezpečili predčítača, ktorý svojim kolegom čítal nahlas knihy alebo noviny. My by sme takýto džob brali. A vy?
  8. Nosič teplej vody
    Že vám občas vadí, keď musíte doniesť kávu šéfovi? V stredoveku existovali pracovníci, ktorých úlohou bolo prinášať teplú vodu šľachticom. Boli povinní zaistiť, aby mala šľachta dostatok teplej vody na pranie a samozrejme aj na kúpanie.
  9. Frenológ
    Frenológia je v súčasnosti považovaná za nevedeckú teóriu, v minulosti však bola veľmi populárna. Veľa ľudí navštevovalo frenológov, pretože údajne vedeli odhadnúť inteligenciu len na základe tvaru vašej hlavy.
  10. Ochutnávač pokrmov
    Predstavte si, že vás zobrali na miesto, kde budete jesť celý deň. Práca snov, však? Ešte pred tým, ako sa začnete unášať touto predstavou, upozorňujeme, že pri tejto práci hrozilo, že kedykoľvek môžete zomrieť na otravu jedom. Nikdy ste nemali istotu,  či daný kúsok jedla nebude vaším posledným. Zrazu už táto práca neznie tak vábne, však?
  11. Vyprázdňovač nočníkov
    Opisovať túto pozíciu asi veľmi netreba, v každom prípade mali títo pracovníci počas celého pracovného dňa na robote kopec nechutností.
  12. Vyháňači psov z kostolov
    Opäť jedna z dosť zvláštnych a nie celkom pochopiteľných pozícií, nad ktorou len krútime hlavou. Úlohou týchto pracovníkov bolo vyháňať psov z kostolov počas omší.  Aj vás zaujíma, akú kvalifikáciu od týchto ľudí požadovali?
  13. Lovec čarodejníc
    Nebola to práca na trvalý pracovný pomer, skôr na skrátený úväzok alebo brigáda. Toto povolanie si zvolil napríklad aj Matthew Hopkins. Jeho choré prenasledovanie spôsobilo, že v rokoch 1644 až 1647 bolo umučených a zabitých až 230 ľudí.
  14. Dvíhači bowlingových koliek
    Ešte pred tým, než na scénu nastúpilo zariadenie na dvíhanie koliek (1936), prevádzkovatelia si dovtedy najímali chlapcov, ktorí dvíhali a zoraďovali kolky.
  15. Rezač ľadu
    Nie vždy ľuďom stačilo otvoriť si mrazničku a vybrať si z nej kocku ľadu. Kedysi bolo nutné vyrezať ľad najprv z jazera. Preto si ľudia na tento úkon najímali profesionálneho rezača ľadu.
  16. Obchodník s pijavicami
    Predstavte si, že by bolo vaším povolaním zbierať pijavice a potom ich predávať lekárom, ktorí nimi liečili ľudí. Zaujímavosťou je, že títo obchodníci si v čase boomu pijavíc- okolo roku 1800, žili naozaj dobre.
  17. Daguerrotypista
    Ľudstvo sa nemení. Dávno pred tým, ako prišli seflie, sme mali dagerotypiu. Bol to jeden z prvotných spôsobov, ako vyrobiť fotografiu. O tieto obrázky bol veľký záujem, ako túto metódu po prvýkrát predstavili v roku 1839 v Paríži.
  18. Budičkári
    Ako ľudia ráno vstávali, keď nemali budíky? Mali svojich osobných budičkárov. Tí boli najatí na to, aby im dlhou palicou v stanovený čas zaklopali na okno, alebo im do obločníc hádzali hrášok. Chceli by ste si vyskúšať takéto budenie?

    Ktorú z týchto pozícií by ste si rozhodne nechceli vyskúšať?
Viac o téme: Kedysi Historické Povolania Zamestnania Vykonávali Dávne Zaniknuté
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy