Robia nás peniaze šťastnými? Áno, ale iba v tomto prípade

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Už roky sa výskumníci snažia zistiť, či nás peniaze naozaj robia šťastnými. Pred nedávnom sa v Británii uskutočnila istá štúdia, ktorá priniesla zaujímavé výsledky. Tie naznačujú, že peniaze výrazne vplývajú na náš pocit spokojnosti a šťastia. Nie je to však tak, ako sa na prvý pohľad zdá: ukázalo sa totiž, že menej je niekedy viac!

Výskumníci na vzorke takmer 600 respondentov – zákazníkov bánk, zisťovali, aká je ich spokojnosť so životom. Keď sa pozreli na to, ako súvisí finančná situácia opýtaných s ich pocitom šťastia, prišli na zaujímavé zistenie.

Ukázalo sa totiž, že ak sa človek dozvie, že má k dispozícii 1 000 eur, ktoré môže okamžite minúť, výrazne to zvýši jeho pocit šťastia. Poviete si, že to nie je nič prekvapivé? Áno, každého by takýto peniaz potešil a využil by ho na kúpu toho, po čom v danom období túži. Čo je však zaujímavejšie – výskumníci zisťovali, či sme rovnako intenzívne šťastní, ak vieme, že sa zvyšuje suma na našom bankovom účte. Odpoveď je prekvapujúca: ak aj vieme, že na účte disponujeme niekoľkými tisícami eur, pocit spokojnosti a šťastia už nie je taký silný. Rastúci účet v banke nás jednoducho už nepoteší tak, ako v prípade získania 1 000 eur v hotovosti.

Výskumníci sa zaoberali aj pocitom šťastia v prepojení s platom, možnosťou míňania peňazí či úrovňou dlhu. Žiadna z týchto troch vecí však neprispela k spokojnosti respondentov tak, ako dostať na ruku hotovosť na okamžité minutie.


Mohlo by vás zaujímať: 9 znakov, že ste úspešný, aj keď to možno ani netušíte​


Je však dôležité pripomenúť, že tieto výsledky vyplynuli zo skúmania skupiny tridsiatnikov, zistenia teda nemožno uplatniť na každú vekovú skupinu. Je tiež otázne, ako veľmi boli respondenti úprimní ohľadom svojej spokojnosti. V každom prípade však výsledky tohto výskumu naznačujú, že ľahko dostupná hotovosť úzko súvisí s našim pocitom šťastia.

Hoci sa mnohé štúdia snažili a snažia zistiť, čo vlastne vedie k pocitu šťastia, ich výsledky stále nie sú úplne isté. Je však niekoľko indícií, čo prispieva k šťastnému životu. Peniaze určite patria k faktorom, ktoré nás robia spokojnými, dobrý plat však nie je všetko. Pre šťastný život tiež potrebujeme komunitu blízkych ľudí, kvalitnú zdravotnú starostlivosť, vzdelanie, zdravé prostredie a rovnováhu medzi pracovným a osobným životom. 

Viac o téme: Peniaze Šťastie Šťastný Plat Kúpiť Robia Nás Šťastnými
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy