Kolegovia kamarátmi: Aké je tajomstvo dobrého kolektívu?

Aby vzťahy na pracovisku fungovali, je dôležité sa o ne starať. Preto mnohé spoločnosti organizujú pre svojich zamestnancov rôzne aktivity a programy, počas ktorých sa môžu kolegovia navzájom lepšie spoznať. Ako stmeľujú kolektív známe slovenské firmy? Stačí na vytvorenie priateľskej atmosféry firemný večierok? Čo radia odborníci šéfom, aby nezabudli pri budovaní vzťahov v práci?

V spoločnosti CRH sa napríklad snažia prepojiť ľudí v tíme prostredníctvom športových a voľnočasových aktivít: „Naše kolegyne a kolegovia majú možnosť zapojiť sa do lokálnych aj medzinárodných behov, čaká nás tiež lyžovačka, turistika aj cyklotúra. Kladieme dôraz na to, aby sme sa podporovali ako jeden tím. To sa týka aj pomoci ľuďom, ktorí ju potrebujú. Preto pravidelne organizujeme odbery krvi, naši ľudia sú tiež súčasťou mnohých dobrovoľníckych aktivít,“ opisuje Eva Gavliaková, ktorá v spoločnosti CRH pôsobí v oblasti ľudských zdrojov.

Športové aktivity a darovanie krvi sú bežnými tímovými aktivitami aj v spoločnosti Zľava dňa, nezostávajú však len pri tom: „Alebo si ideme len tak spolu zatancovať či sadnúť do mesta. Cieľom je, aby boli takéto aktivity spontánne a vychádzali prirodzene od ľudí, nie nalinkované firmou,“ prezrádza Diana Čekmeová, HR manažérka spoločnosti.

V známom obchodnom reťazci Metro poňali upevňovanie vzťahov iným spôsobom: „Vytvorili sme konkrétny workshop, ktorým prechádzajú všetci noví zamestnanci. Počas neho sa vo veľmi osobnej atmosfére rozprávame o našich hodnotách, prvých láskach, úspechoch i neúspechoch. Všetky tieto zážitky si navzájom zdieľame,“ opisuje na slovenské pomery netradičnú aktivitu Zuzana Száraz, regionálna HR manažérka spoločnosti.

Firemné večierky sú fajn, nie sú však zárukou dobrých vzťahov

Vytvorenie príležitostí na spoznávanie sa či spoločné aktivity mimo pracovnej doby sú dobrou cestou, ako prehĺbiť vzťahy a umožniť zamestnancom spoznať sa aj po ľudskej stránke. Gavliaková však zároveň dodáva, že dobré vzťahy na pracovisku nemôžu vzniknúť bez nadriadeného. Ten ovplyvňuje, ako budú vyzerať vzťahy medzi kolegami, ale aj to, či je na pracovisku príjemná a priateľská atmosféra. Je dôležité, aby nadriadený poznal svoj tím, viedol ho cez strategicky správne nastavenú cestu a poskytol mu podporu aj v ťažkých časoch. Ak nadriadený nie je len manažérom, ale aj lídrom, dokáže vyvolať iniciatívu a pochvalou posilňuje zanietenosť tímu,“ vysvetľuje.

V mnohých firmách sa totiž snažia napraviť zamestnanecké vzťahy cestou organizovania rôznych stretnutí po pracovnej dobe či firemných večierkov. „Pri oslave, kde je menej pracovná atmosféra, sa dá rozprávať o veciach, o ktorých sa na poradách nehovorí. Tak sa uvoľní skryté napätie v kolektíve. Takéto mimofiremné aktivity ale nestačia a teambuildingové akcie pomáhajú iba dočasne. Ak nie sú férové vzťahy medzi nadriadeným a kolektívom, sú to vyhodené peniaze,“ tvrdí Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.

 „Firma môže poskytovať tú najširšiu paletu benefitov či teambuildingov,“ súhlasí Gavliaková. „Základom pre skutočný a dlhodobý úspech je ale zdravo nastavený vzťah vo vnútri tímov a tým aj celej organizácie.“       
 

Viac o téme: Práca Kolektív Zamestnanie Vzťahy Tím Nadriadený Šéf
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy