Práca v strese - stojí za zničené zdravie?

Práca v stresePráca v strese Zdroj: thinkstock.com

Takmer v každej práci sa občas dostaneme do stresových situácií. Niektorí zamestnanci sú pod tlakom produktívnejší a ich výkon je pomerne vysoký, no niekedy je stres neúnosný a na efektivitu práce má opačný účinok. Vtedy už môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie a telo začína dávať najavo svoju nespokojnosť. Prichádza čas na to, aby sme zvážili, či je vhodné naďalej zotrvať v práci, alebo je lepším riešením odchod z práce.

Nájsť si zamestnanie je dnes zložitým procesom. Po tom, ako si konečne nájdeme miesto, nie je jednoduché ho opustiť, aj keď sa v práci necítime komfortne. Stres patrí takmer ku každej práci, no ak je na dennom poriadku a zdá sa, že je neúnosný, mali by sme sa zamyslieť nad tým, či je vhodné zotrvávať v danom zamestnaní.

Stres pôsobí na človeka dvojako

Niektorí z nás podávajú najvyššie výkony práve vtedy, keď je na nich vyvíjaný vysoký tlak. Ak sa však prekročí hranica únosnosti a stres na zamestnancov je kladený v neprimeranej miere, môže práve naopak, znižovať ich výkonnosť.

„Kým pozitívny stres je pre mnohých hybným motorom, ten negatívny môže pôsobiť priam paralyzujúco a výkon zamestnanca značne znižuje. Prejavuje sa poruchami spánku, dlhodobou únavou či poruchou koncentrácie,“ vysvetlila Mariana Lalinská, HR Specialist spoločnosti Grafton Recruitment.

Pokiaľ sa vám zdá, že na vás stres nepôsobí ako stimulant, ktorý vás posúva dopredu, môžete sa pokúsiť s ním pracovať, a to hneď niekoľkými spôsobmi.

„Pre zlepšenie stresových reakcií a redukciu stresu vám môžu pomôcť aj zmeny životného štýlu a určité bežné postupy ako zdravá strava, kvalitný spánok, dostatok pohybu, počúvanie hudby – muzikoterapia, nájdenie si času na seba či plánovanie svojho času,“ odporučila Alena Benová, Branch Manager spoločnosti Start People.

Keď je toho na vás priveľa, komunikujte s nadriadeným

Ako sa hovorí, nemému dieťaťu ani vlastná matka nerozumie. Preto v prípade, že máte pocit neúnosnosti stresových situácií, oboznámte o tom svojho nadriadeného. Je možné, že spoločne nájdete kompromis a riešenie, vďaka ktorému bude spokojná jedna, aj druhá strana.

Práca v strese Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

 

„Manažéri nemajú záujem preťažovať svojich ľudí. Ak sa zamestnanec neozve, že má toho veľa, tak je pre nich všetko v poriadku. Každý z nás znáša stres odlišne a sme to práve my, ktorí musíme vycítiť, kedy je toho naozaj tak veľa, že pokračovanie v rovnakom tempe a strese by sa mohlo výrazne prejaviť na zdraví,“ povedala Mariana Lalinská.

Pohár trpezlivosti pretiekol. Čo ďalej?

V prípade, že aj napriek rozhovorom s nadriadeným sa v práci nedarí nastaviť vyhovujúce tempo, ktoré by znižovalo dávky stresu, je čas na zváženie radikálnych riešení. Ak je pracovné prostredie neúnosné a cesta na dohodu s nadriadeným je v nedohľadne, položte si otázku, či vám stojí za to zotrvať v takomto zamestnaní. 

„Pokiaľ sa nedokážete vyrovnať so stresom v práci, a zdravotné a psychické problémy pretrvávajú, pre získanie kontroly nad zdravím, je nutné dať výpoveď,“ povedala Alena Benová.

Viac o téme: Stres Odchod zo zamestnania Stresová situácia Výpoveď v práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: mifi

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy