Pracovný pomer na dobu určitú je možné predĺžiť maximálne dvakrát

Pracovný pomer na dobu určitú je možné predĺžiť maximálne dvakrát.Pracovný pomer na dobu určitú je možné predĺžiť maximálne dvakrát. Zdroj: thinkstock.com

Od novembra 2012 do júna 2013 som mala uzatvorenú pracovnú zmluvu počas zastupovania práceneschopnej kolegyne. Zmluva bola ukončená a opätovne uzatvorená u toho istého zamestnávateľa v októbri 2013 a jej platnosť bola do októbra 2014. Môže mi zamestnávateľ ešte predĺžiť pracovnú zmluvu alebo ju môže dať na dobu neurčitú?

 

Poradňa: Predĺžiť pracovný pomer na dobu určitú Vám zamestnávateľ vo všeobecnosti nemôže, pretože v rámci predchádzajúcich pracovných pomerov už vyčerpal dobu dvoch rokov, na ktoré možno najdlhšie dohodnúť pracovný pomer na dobu určitú. 

Výnimku predstavuje ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie nad dva roky, ktoré je možné len z dôvodov uvedených v § 48 ods. 4 Zákonníka práce, a jedným z nich je zastupovanie zamestnanca na materskej dovolenke, rodičovskej dovolenke, práceneschopného alebo zamestnanca uvoľneného na výkon verejnej funkcie.

Za opätovne dohodnutý pracovný pomer na dobu určitú sa považuje pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru.

V otázke však uvádzate, že platnosť druhej pracovnej zmluvy bola do októbra 2014. Ak ste v novembri 2014 naďalej vykonávali na základe tejto pracovnej zmluvy prácu s vedomím zamestnávateľa, platí, že sa váš pracovný pomer zmenil na pracovný pomer na neurčitý čas.

Odpovedala: Miroslava Skičková, šéfka „Kobry“ na kontrolu nelegálneho zamestnávania z Národného inšpektorátu práce

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.
 

 

Viac o téme: Národný inšpektorát práce Doba určitá Pracovná zmluva Pracovný pomer Miroslava skičková NIP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy