Končí mi zmluva na dobu určitú. Zamestnávateľ tlačí na podpis dodatku

Ak po určitom čase zamestnávateľ  odmietne prideľovať prácu alebo mu bude brániť vo výkone práce, bude sa jednať o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú  má zamestnankyňa nárok na náhradu mzdy.Ak po určitom čase zamestnávateľ odmietne prideľovať prácu alebo mu bude brániť vo výkone práce, bude sa jednať o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú má zamestnankyňa nárok na náhradu mzdy. Zdroj: photl.com

Nastúpila som do pracovného pomeru na dobu určitú. Mesiac pred skončením doby určitej mi zamestnávateľ oznámil, že mi nepodpíše na dobu neurčitú, ale mi predĺži len do 31.3.2014, lebo ma budú do tej doby ešte potrebovať. Dodatok na podpis som od nich obdržal iba minulý týždeň, kde bol spätný dátum vyhotovenia, aby som to podpísala. Dodatok som nepodpísala, ale zamestnávateľ mi povedal, že aj keď to nepodpíšem, že oni so mnou aj tak počítajú len do určitého času.

 

Poradňa: Pracovný pomer  na dobu určitú končí uplynutím dojednanej doby. Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. V takomto prípade pracovný pomer naďalej trvá za nezmenených podmienok s tým, že zo zákona dochádza k zmene trvania pracovného pomeru na dobu neurčitú. V konkrétnom prípade uvedenom v otázke nie je podľa nášho názoru možné tvrdiť, že sa zamestnávateľ a zamestnankyňa dohodli inak, lebo zamestnankyňa nesúhlasila s predĺžením na dobu určitú, ale napriek tomu pracovala aj po ukončení doby u zamestnávateľa  a zamestnávateľ o tom vedel.

Ak by sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodli na predĺžení trvania pracovného pomeru na dobu určitú, jednalo by sa o dohodu o zmene pracovných podmienok, pričom zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a táto povinnosť mu vyplýva z ustanovenia § 54 Zákonníka práce.

Zdôrazňujeme, že ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú , v tomto prípade zákon nevyžaduje, aby zamestnanec aj zamestnávateľ vykonali aj písomnú zmenu pracovnej zmluvy, t.j. ani jedna zmluvná strana nemá povinnosť takúto zmenu dohodnúť a podpísať, k predĺženiu dochádza zo zákona.

Ak po určitom čase zamestnávateľ  odmietne prideľovať prácu alebo mu bude brániť vo výkone práce, bude sa jednať o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú  má zamestnankyňa nárok na náhradu mzdy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Práca Podpis Zmluva Zamestnávateľ Zmluvy Doba Dodatok Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy